Pericole de vara pentru pielea copilului tau

| | Actualizat: 2016-06-22 15:35:28

Vara este sezonul in care copilul descopera si se bucura de frumusetea naturii si nu se lasa pana cand nu o exploreaza din colt in colt. De la tavaliri prin iarba proaspata sau nisipul fierbinte al marii, catarari in copaci, balaceli in piscina sau in mare, si pana la drumetii pe munte sau pe potecile curtii bunicii, micutul tau ia contact cu o multime de paraziti, animale marine si insecte care stau la panda si ii pun in pericol sanatatea. Iata care sunt cele mai mari pericole ale verii, care atenteaza in special la pielea prichindelului tau!

Meduze

Meduzele sunt organisme marine care se gasesc in mare si care pot intepa copilul atunci cand intra in apa. Cand inteapa, meduzele lasa in piele un ac cu venin care poate da nastere unor simptome neplacute (durere, iritatie locala a pielii, varsaturi, spasme musculare).

In cazuri severe, in care apar reactii grave, copilul risca sa se sufoce, sa intre in coma sau chiar sa moara.

Aplicarea otetului pe muscatura ajuta la anularea efectului veninului si diminuarea simptomelor.

Pisici de mare

Pisicile de mare sunt alte animale marine care pot atenta la sanatatea copilului tau. Coada pisicii de mare este presarata cu tepi care contin venin si care pot fi fatali pentru un om. Insa in general, aceste animale sunt pasnice si nu inteapa decat atunci cand se calca pe ele, din greseala.

Intepatura pisicii de mare se poate manifesta prin dureri ascutite, sangerari locale, varsaturi, frisoane si chiar paralizie sau deces, in cazuri extreme.

Daca micutul tau este intepat de o pisica de mare, suna imediat la salvare. Pana cand vine ajutorul medical, baga zona afectata a copilului in apa calda si indeparteaza tepii, apoi curata rana cu sapun si apa curata. Pune presiune pe rana pentru a opri sangerarea.

Iedera otravitoare

Trecem de la pericolele din apa pentru cei mici, la cele din paduri si zone cu spatii verzi, acolo unde iedera otravitoare, o planta care "urzica" pielea si determina aparitia unei eruptii cutanate severe isi gaseste frecvent loc.

Initial, zona de piele care atinge planta devine usor rosiatica, apar niste pustule care se umfla si, la scurt timp dupa aceea, apare si mancarimea inconfortabila. Eruptia se extinde treptat si simptomele pot persista de la cateva zile pana la cateva saptamani.

Afectiunea pielii nu se trateaza cu medicamente, ci simptomele dispar adesea de la sine. Medicul ar putea prescrie micutului calmante sau mixturi topice pentru reducerea simptomatologiei. In cazuri severe, se administreaza cortizon oral.

Capuse

Dintotdeauna, capusele traiesc si dau tarcoale spatiilor verzi in sezonul cald, insa abia in aceasta vara ele au devenit o problema de sanatate publica, din cauza bolii Lyme pe care o pot transmite si care se poate dovedi extrem de periculoasa. Pe teritoriul tarii noastre, au fost diagnosticate destul de multe cazuri cu aceasta afectiune, care se mai numeste si boala muscaturii de capusa sau borelioza.

Este important de retinut ca nu toate capusele sunt purtatoare ale acestei boli sau ale altor virusuri si bacterii.

Daca micutul este muscat de o capusa, este indicat sa fie scos cat mai repede acul insectei din piele. Adesea, parintii scot doar partial acul, iar simptomele se pot inrautati si sanatatea copilului poate fi pusa in pericol. Este recomandat sa mergi cu micutul la medic, pentru a primi ingrijirea corespunzatoare si pentru a i se face si analizele necesare unei eventuale contaminari cu bacteria bolii Lyme.

Albine

Si intepaturile de albine sunt periculoase pentru copii in sezonul de vara, in special atunci cand acestia sunt alergici la insecte.

In cazul in care nu exista acest pericol, intepaturile lor sunt mai degraba suparatoare si incomode. Reactiile sunt moderate si se caracterizeaza prin dureri ascutite si inflamarea zonei afectate.

Este recomandat sa scoti imediat acul insectei din piele. Cu cat acul ramane mai mult infipt in piele, cu atat creste severitatea simptomelor. Curata zona cu apa calduta si sapun. Pentru a mai reduce disconfortul, aplica un cub de gheata pe zona intepaturii.

Tantari

Tantarii sunt inamicul numarul unu al sanatatii pe timp de vara. Ciupiturile lor sunt inconfortabile si enervante, dar prezinta si cateva riscuri grave - pot determina aparitia infectiilor, pot transmite virusul West Nile, care anul trecut a bagat spaima in parinti si nu numai, febra dengue, dar pot da nastere si altor boli periculoase.

Pentru a proteja copilul de intepaturile de tantar, foloseste repelente adecvate varstei lui, monteaza plase de tantari la geamurile casei si evita sa duci copilul, seara, in zone cu apa statuta (balti, lacuri etc.), unde roiesc multi tantari.

Paianjeni

Chiar daca intepaturile de paianjen baga in sperieti parintii, din cauza veninului, specialistii anunta ca cele mai multe dintre ele sunt inofensive si ca nu pun in pericol sanatatea micutilor.

Cele mai peirculoase specii de paianjeni sunt vaduva neagra si pajanjenul maro pustnic. Vaduva neagra este cea mai cunoscuta specie de paianjeni si, desi ii place sa vietuiasca in zone desertice, unde sunt temperaturi foarte mari, se pare ca ii priesc si verile caniculare din alte regiuni geografice, chiar si de la noi.

Atunci cand micutul tau este intepat de un paianjen, cel mai important este sa nu te panichezi. In cazul in care nu recunosti specia care l-a atacat pe micutul tau, mergi cu el rapid la medic si, daca poti, ia cu tine si paianjenul, pentru a-l arata cadrelor medicale, in vederea luarii celor mai potrivite masuri.

Principalele simptome ale muscaturii de paianjen sunt inflamarea pielii in zona afectata, roseata si durerea. Intepaturile vaduvei negre se diferentiaza prin dureri ascutite, ca niste intepaturi, si se constata si inrautatirea simptomelor pe masura ce trece timpul, aparand si febra, varsaturile etc.

Micutul tau a fost vreodata atacat vara de paraziti, animale marine sau alte pericole din natura? Ce ai facut si cum ai reusit sa controlezi situatia? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre