Influenta somnului si a luminii soarelui asupra fertilitatii

| | Actualizat: 2014-07-22 12:33:04

Somnul si lumina soarelui isi pun amprenta asupra fertilitatii. O pot face intr-un mod pozitiv sau negativ. Depinde numai de tine acest lucru. Iata cum eviti sa suferi de infertilitate controland cantitatea de somn pe care o dormi si expunerea la lumina naturala sau artificiala.

Influenta somnului asupra fertilitatii

Somnul ajuta la regenerarea si revigorarea creierului si a organelor din corp - inclusiv a sistemului de reproducere. Atunci cand suferi de somnolenta si nu dormi un numar recomandat de ore pe o perioada lunga de timp, organismul se rascoala impotriva sanatatii tale si mai ales a fertilitatii - apar dezechilibre hormonale care duc la instabilitate emotionala. Dar si sistemul imunitar are de suferit, sanatatea ta devenind vulnerabila la germeni si agenti patogeni.

Lipsa somnului afecteaza negativ fertilitatea si prin adoptarea unor obiceiuri in stilul de viata care ataca indirect capacitatea ta de a concepe copii. Consumul excesiv de cafeina sau ingrasarea sunt doar 2 dintre ele.

Somnolenta duce si la dereglarea ciclului menstrual. Atunci cand ciclul nu mai este regulat, perioada fertila este greu de identificat, iar sansele de conceptie sunt limitate. Specialistii sustin ca pe termen lung, aceasta problema duce si la incetarea ovulatiei, ceea ce conduce la infertilitate.

Cele mai predispuse femei sunt cele care lucreaza in ture de noapte sau au un program de munca dezorganizat - insotitoarele de zbor, asistentele medicale, chelneritele etc.

Influenta luminii zilei si fazelor lunii asupra fertilitatii

Lumina naturala a zilei influenteaza sistemul reproducator feminin. Ea are o influenta asupra secretiei hormonilor sexuali si asupra ovulatiei. Lumina zilei si modul in care actioneaza sunt legate direct de fazele Lunii.

Specialistii sustin ca exista dovezi care arata ca inainte de inventarea luminei artificiale sau anticonceptionalelor, toate femeile ovulau in aceeasi perioada si identificau perioada in functie de fazele lunii.

Eliberarea hormonilor de "veghe-somn" - melatonina si cortisolul - este declansata in mare parte de informatia pe care o primeste creierul de la lumina - de glanda pineala. Aceeasi parte a creierului reglementeaza sistemul de somn-trezire, dar stimuleaza si secretia zilnica a hormonilor reproducatori atat la barbati, cat si la femei.

Luna afecteaza atat ciclul menstrual, cat si dorinta sexuala si dispozitia, toate acestea punandu-si amprenta asupra fertilitatii tale. De altfel, in trecut femeile se foloseau de fazele Lunii pentru a depista perioada ovulatiei. Poti profita si tu de ele pentru a-ti regla ciclurile menstruale si a favoriza fertilitatea.

Se pare ca atunci cand Luna este in faza de crestere, nivelul estrogenului este cel mai mare. Atunci cand Luna este plina dorinta sexuala creste si ai mai multa energie. Cand Luna este in scadere creste nivelul de progesteron si uterul este pregatit pentru sarcina.

Perioada maxima de fertilitate apare atunci cand Soarele si Luna se afla intr-o relatie unghiulara in fiecare luna.

Citeste si despre