Infertilitatea este o problema care poate aparea intr-un cuplu la femeie, barbat sau la ambii parteneri. Aproape 30% din cazurile de infertilitate sunt femei si sunt diagnosticate pe baza unor afectiuni care interfereaza cu fertilitatea. Printre cele mai frecvente probleme care produc infertilitate la femei se numara endometrioza, blocarea trompelor uterine, sindromul ovarelor polichistice, alergia la sperma etc.
Daca te afli in situatia in care ai incercat sa concepi un bebelus timp de un an, fara succes, este cazul sa mergi la medic si sa te testezi pentru eventualele probleme care pot sta in calea fertilitatii tale.
Endometrioza
Endometrioza este o afectiune care apare atunci cand tesutul endometrial (localizat in peretii uterului) se dezvolta in exteriorul uterului, in special in zona abdominala-pelvina.
Boala este in general asimptomatica, dar isi poate face simtita prezenta prin crampe menstruale puternice sau prin dureri pelvine frecvente.
Tratamentul endometriozei poate consta in medicamente sau interventii chirugicale de indepartare a tesutului endometrial dezvoltat in exteriorul uterului.
Pentru conceptie, medicul va recomanda in prima faza medicatie pentru sporirea fertilitatii, dar daca nu functioneaza, se recurge la inseminare artificiala sau la alte tehnici de reproducere umana asistata.
Foto: stdtesting.md
Problemele de ovulatie
In cadrul problemelor de ovulatie intra orice afectiune medicala (de obicei hormonala) care impiedica eliberarea ovulului in perioada ovulatiei.
Simptomele problemelor de ovulatie nu sunt usor de recunoscut si nu apar mereu, insa daca suferi de cicluri menstruale neregulate sau menstruatii anormale, este important sa mergi sa te testezi.
Tratamentele utile pentru a putea ramene insarcinata in viitor si pentru a regla ovulatia constau in medicamente pentru fertilitate si apelarea la fertilizare in vitro.
Calitatea redusa a ovulelor
Exista posibilitatea ca ovulele eliberate lunar sa fie deteriorate sau sa sufere anomalii cromozomiale si sa nu poata fi fertilizate.
Nu exista simptome ale acestei afectiuni si se recurge numai la tehnici de reproducere umana asistata pentru a obtine o sarcina sau, in cazul in care acestea esueaza, adoptia ramane singura solutie de a mai avea un copil.
Alergia la sperma
Mai putin de 2% din femei manifesta o reactie imuna la sperma, ceea ce inseamna ca organismul produce anticorpi care distrug celulele spermei si impiedica orice tentativa de a avea loc fertilizarea.
Nu exista simptome, iar singurele metode de a avea un copil raman inseminarea artificiala si tehnicile de reproducere umana asistata.
Sindromul ovarelor polichistice
Este o afectiune in care foliculi foarte mici din ovare nu reusesc sa se dezvolte la o marime normala si sa se transforme in foliculi maturi. Se mai caracterizeaza si prin dezechilibre hormonale.
Simptomatologia sindromului este formata din menstruatii neregulate, cresterea excesiva a parului de pe corp si obezitate.
Schimbarile stilului de viata (dieta, miscare etc.), medicamentele pentru fertilitate si fertilizarea in vitro sunt solutii posibile in tratarea sindromului ovarelor polichistice si obtinerea sarcinii.
Blocarea trompelor uterine
In cazul blocarii trompelor, traseul spermatozoizilor catre ovul este intrerupt si nu se poate obtine fertilizarea.
Se apeleaza la interventie chirurgicala de deblocare a lor pentru obtinerea sarcinii, iar daca nu este posibil, se recurge la tehnici de reproducere umana asistata.