Sansele de a ramane insarcinata sunt maxime daca ai un ciclu menstrual regulat pentru ca poti identifica cu o acuratete mai mare ovulatia. Aceasta este perioada cea mai fertila a lunii. Atunci cand ai cicluri menstruale neregulate sua ovulatii anormale, perioada fertila este greu de stabilit, iar sansele de a concepe copii scad. Ovulatia anormala sau neregulata apare in 30-40% dintre cazurile de infertilitate.
Cum ramai insarcinata cand ai probleme de ovulatie?
In primul rand trebuie sa apelezi la un medic pentru a-ti face mai multe investigatii. Cel mai probabil acesta iti va recomanda medicatie pentru a-ti spori fertilitatea.
Prima alegere a medicilor in astfel de cazuri este clomifenul pentru ca s-a demonstrat a fi cel mai eficient.
In plus, are avantajul de a fi administrat oral, spre deosebire de celelalte, care se fac prin injectie. Ele sunt folosite pentru a induce ovulatia si pentru a trata problemele de ovulatie. Acest lucru sporeste productia de ovule a ovarelor.
In functie de particularitatile medicale ale tale, medicul ti-ar putea prescrie si alte medicamente pentru fertilitate care stimuleaza foliculii si ajuta la dezvoltarea ovulelor in ovare. Ele sunt cel mai frecvent administrate sub forma de injectie realizate imediat sub stratul pielii. Aproape 90% dintre femei reusesc sa ovuleze cu aceste medicamente, iar intre 20 si 60% raman si insarcinate.
Cum sa ramai insarcinata cu sindromul ovarelor polichistice?
Sindromul ovarelor polichistice este o problema comuna la femeile care sufera de dereglari ale ciclului menstrual. El afecteaza cam 5-10% dintre femei. El determina un dezechilibru hormonal care impiedica ovarele sa mai lucreze normal si sa produca ovule.
Daca suferi de acest sindrom si esti supraponderala, atunci scaderea in greutate poate fi metoda prin care sa iti imbunatatesti sansele de a ramane gravida.
Medicul ti-ar putea prescrie de asemenea anumite medicamente care sa-ti scada nivelul de insulina. Nivelul crescut de insulina este o problema des intalnita la femeile cu SOP.
De asemenea, prin administrarea medicamentelor pentru stimularea ovulatiei si prin echilibrarea nivelului de insulina, se pot restaura ciclu menstrual regulat si ovulatia.
Daca suferi de aceasta afectiune atunci fertilizarea in vitro este o solutie prin care poti avea un bebe.
Stresul cauzeaza infertilitate, cum sa ramai insarcinata?
Streul si infertilitatea se influenteaza reciproc. In timp ce infertilitatea determina un stres crescut in randul femeilor care incearca sa aiba un bebelus, stresul la randul lui influenteaza direct infertilitatea.
Daca medicii nu iti gasesc nicio cauza fiziologica la problemele de infertilitate, atunci o idee ar fi sa iei in considerare un psihoterapeut care sa te ajute sa inveti metode eficiente de a combate stresul si anxietatea care determina infertilitatea.
Printre metodele la-ndemana de combatere a stresului se numara:
-
comunicarea deschisa cu partenerul;
-
suportul emotional (consiliere psihologica);
-
tehnici de reducere a stresului (meditatie, yoga);
-
reducerea consumului de cafeina si a altor stimulente;
-
sportul regulat;
-
informarea corecta asupra infertilitatii (cauzelor si tratamentelor).