Acidul folic, numit uneori folat, este o vitamina B (B9) ce se gaseste mai ales in vegetalele cu frunze verzi cum ar fi stevia, spanacul, gulia, dar si in sucul natural de portocale, in graul incoltit si in cerealele fortifiate.
Studii de specialitate au demonstrat ca femeile care primesc zilnic o cantitate suficienta de acid folic, inainte de momentul conceptiei si in primele luni de sarcina, beneficiaza de o scadere de pana la 70% a riscului de a avea un copil cu un defect neural sever (un defect congenital ce implica dezvoltarea incompleta a creierului si a maduvei spinarii).
Cele mai frecvente defecte neurale sunt: spina bifida (o inchidere incompleta a maduvei spinarii si a coloanei vertebrale), anencefalia (o subdezvoltare severa a creierului) si encefalocelul (cand tesutul cerebral proemina spre exterior printr-o deschidere anormala a craniului).
De ce este acidul folic necesar in preconceptie?
Asa ca intrebarea fireasca este de ce sa nu incepi sa iei acid folic atunci cand ai ramas deja insarcinata? Raspunsul este ca aportul de acid folic este necesar in preconceptie pentru ca toate aceste defecte se produc pe parcursul primelor 28 de zile de sarcina (intre ziua 18 si 30 dupa conceptie), de obicei inainte ca tu sa realizezi ca esti insarcinata.
De aceea este atat de important ca femeile de varsta procreativa sa aiba un aport zilnic corespunzator de acid folic, si nu doar cele care planuiesc sa ramana insarcinate.
Tubul neural creste pentru a forma ulterior creierul si coloana vertebrala a bebelusului. Sirul lung de nervi care trec prin coloana vertebrala conecteaza creierul de restul corpului. Atunci cand esti insarcinata ai nevoie de si mai mult acid folic, mai ales in primele saptamani de sarcina, cand corpul fatului este in plina dezvoltare.
Doza necesara de acid folic in preconceptie
Desi defectul de tub neural este destul de rar intalnit, specialistii recomanda in preconceptie cel putin 400 de micrograme (0.4 miligrame) de acid folic zilnic. Daca toate femeile ar urma aceste reguli, rata de incidenta a defectului de tub neural s-ar micsora aproape la jumatate.
Aportul adecvat de acid folic este foarte important cu o luna inainte de conceptie si cel putin trei luni dupa aceasta pentru a reduce riscul de a avea un copil cu un defect neural.
Citeste si Acidul folic si sarcina
Spanacul, sursa naturala de acid folic
Alimente bogate in acid folic
Acidul folic previne nasterea prematura
Daca nu esti insarcinata si nu iti prescrie doctorul o reteta cu acid folic va trebui sa cumperi suplimente de la farmacie. De obicei, iti va indica farmacistul si doza necesara zilnica. Daca ai mai avut un copil cu defect de tub neural, doza prescrisa va fi mai mare. Daca ai epilepsie si incerci sa ramai insarcinata, va trebui sa vorbesti cu doctorul despre doza necesara de acid folic.