Iata cateva sfaturi pentru o dieta corecta inainte de sarcina.
Nu bea alcool decat ocazional
Un pahar de vin sau de bere probabil nu-ti va crea probleme inainte sa ramai insarcinata. In schimb, alcoolul este daunator in timpul sarcinii datorita efectelor negative pe care le are in dezvoltarea intrauterina a fetusului. Asa ca este recomandat sa nu consumi alcool intre ovulatie si menstruatie daca incerci sa ramai insarcinata.
In cazul unui ciclu ovarian neregulat este mai bine sa nu bei deloc.
Cateodata pot aparea si probleme de conceptie datorate acoolului, ingreunand fecundatia, insa acest lucru nu a fost dovedit stiintific.
Redu consumul de cofeina
Cand vine vorba despre intrebarea daca cofeina afecteaza sau nu fertilitatea, parerile sunt impartite in ceea ce priveste interactiunea cu fertilitatea. Se considera ca un consum moderat de cofeina (aproximativ 300 ml de cafea pe zi) nu va crea probleme de fertilitate. In schimb, daca apelezi la fertilizare in vitro sau sarcina intarzie sa apara, trebuie eliminata din alimentatie si cafeaua.
Cofeina determina constrictia vaselor de sange, incetineste fluxul sanguin spre uter, ingreunand nidarea oului. Daca elimini dintr-o data cofeina din alimentatie s-ar putea sa incepi sa ai dureri de cap tranzitorii. Asa ca cel mai bine poti renunta la ea treptat sau poti folosi cafea fara cofeina. Cand te-ai obisnuit fara cafeaua zilnica, poti incerca sa bei, ca inlocuitor, lapte fiert cu aromatizant cu gust de cafea.
Evita carbohidratii rafinati
Multi dintre carbohidratii rafinati precum painea, pastele si orezul alb nu prezinta un pericol direct care sa diminueze sansele de a ramane insarcinata, in schimb poate aduce schimbari organismului tau.
Prin rafinare, se pierd 17 nutrienti cheie din cereale. Dintre acestia majoritatea influeteaza pozitiv fertilitatea: antioxidanti, vitaminele B si fier. Pentru o alimentatie corecta inainte de a ramane insarcinata trebuie consumate cerealele neprelucrate sau imbogatite cu nutrienti.
In cazul sindromului de ovar polichistic, care este o cauza de infetilitate frecventa, ai grija la consumul de cereale. Fiind o boala care are la baza un dezechilibru hormonal, orice crestere a nivelului insulinei o poate agrava. Cresterea insulinei in sange apare in urma unui aport mare de carbohidrati rafinati. Astfel, dezechilibrul hormonal care apare poate influenta si ovulatia.
Mananca in culori: verde, rosu, galben
Natura este o sursa bogata de multivitamine. Fructele si legumele sunt bogate in vitamine, minerale , radicali liberi precum antioxidantii. De aceea, ia-ti portia de nutrienti din fructele de padure, ardeiul gras rosu sau salata, deoarece cu cat este mai colorat fructul sau leguma pe care o mananci, cu atat vei manca mai multe vitamine si substante de care are nevoie corpul tau. Iti recomandam sa mananci 2-3 boluri de fructe si legume proaspete zilnic in perioada sarcinii.
Mare atentie la peste!
Corpul tau are nevoie de acizi omega 3, care au un rol benefic pentru fertilitate si pe care ii gasim in special in carnea de peste. Un motiv de ingrijorare il reprezinta intoxicatia cu mercur din carnea de peste, fapt ce le determina pe mame sa nu consume in perioada sarcinii acest aliment.
Mercurul poate ramane in sange chiar un an de zile si are actiune toxica asupra dezvoltarii neurologice a fetusului. Vestea buna este ca nu toti pestii contin aceeasi cantitate de mercur. Nutritionistii spun ca cea mai putina cantitate de mercur se gaseste in carnea de ton, creveti, somon, pangassius si cod.
Vegetarienele sau femeile carora nu le place pestele pot incerca semintele de in, care sunt o bogata sursa de acizi omega 3. Semintele se piseaza si se presara in mancare (de obicei in iaurt sau cereale cu lapte). Se poate folosi si uleiul din seminte de in, adaugat cate o ligurita la salata, peste cartofii copti sau peste alte legume. Nu prajiti uleiul din semintele de in deoarece isi pierde proprietatile nutritive.
Mamicile vorbesc pe forum despre:
Alimente, diete si suplimente care sporesc fertilitatea
Poate influenta dieta mamei sexul viitorului copil?
Creste cantitatea de fier ingerata
Chiar inainte de a ramane insarcinata este bine sa iti incarci rezervele de fier, mai ales daca ai o menstruatie abundenta. Prin sangele pierdut lunar se pierde o cantitate insemnata de fier. In momentul sarcinii, necesarul de fier este mult mai mare, deoarece si bebelusul isi va lua mineralele tot de la mama.
Scaderea fierului in timpul sarcinii poate duce la unele complicatii cum ar fi anemia postpartum - boala care se manifesta prin scaderea drastica a eritrocitelor. Daca nu consumi carne rosie sau urmezi o dieta vegetariana, poti supimenta necesarul de fier cu multivitamine imbogatite cu fier. Recomandabil este sa faci unele analize de sange, specifice pentru nivelul fierului in sange (sideremie) inainte de conceptie.
Atentie la infectia cu Listeria
Listeria este o bacterie care se gaseste in majoritateta semipreparatelor, in branza topita si produse nepasteurizate. Gravidele sunt mult mai susceptibile la infectia cu Listeria, acesta putand sa provoace avort spontan inca din primul trimestru de sarcina.
Pentru a preveni contaminarea cu Listeria, alimetele trebuie preparate la o temperatura inalta, pana la fierbere, iar pentru pastrare, acestea trebuie tinute in frigider la o temperatura de 4 grade sau chiar mai joasa.
Arunca alimetele care au stat mai mult de 2 ore la temperatura camerei. Este bine sa eviti: pestele nepreparat termic (pestele afumat), branza topita facuta din lapte nepasturizat sau alte produse nepasteurizate.
Dieta bogata in proteine
Nutritionistii spun ca nu exista o legatura de cauzalitate intre o dieta hiperproteica si infertilitate. Insa in timpul sarcinii trebuie evitat consumul unui singur tip de alimente sau excluderea altora. De aceea, din alimentatie nu trebuie sa lipseasca proteinele si este recomandant sa se consume cel putin 100 g de proteine inclusiv din carnea de peste, carnea slaba, nuci si unele legume.
Portia de vitamine
Necesarul de nutrienti de care ai nevoie inainte de sarcina este destul de greu de obtinut numai din alimentatie. O cura cu vitamine va rezolva insa acesta carenta. Pentru o actiune buna trebuie stiute cantitatile necesare din fiecare vitamine.
Doza maxima admisa de vitamina A este de 0,7 mg pe zi daca nu este sub forma de beta- caroten, pentru ca excesul de vitamina A poate duce la maflormatii la fat. Nu trebuie insa evitate alimentele care contin vitamina A – cantitatea de viatamina A este foarte mica in acestea.
Cauta multivitamine ce contin cel putin 0,4 mg de acid folic. Acesta vitamina ajuta la dezvoltatea tubului neural la copil (din care se va diferentia apoi sistemul lui nervos) si il va proteja impotriva unei grave malformatii care se numeste Spina Bifida. Este bine ca vitamina sa fie luata chiar inainte de sarcina deoarece tubul neural la fat se va forma chiar in a 3-a sau a 4-a saptamana de sarcina, cand unele femei nu realizeaza ca sunt insarcinate.
Cautati produse ce contin vitamina B12. B12 are si ea rol in dezvoltarea sistemului nervos la copil si, de obicei, se gaseste in preparatele din carne. Suplimentul de B12 este indicat sa fie luat mai ales de mamele care urmeaza o dieta vegetariana.
Barbatii trebuie sa tina dieta?
Viitorii tatici nu scapa nici ei de dieta. Ei trebuie ca inainte cu cel putin 3 luni de conceptie sa ia un supliment de multivitamine care sa contina in special zinc si selenium. Studiile au aratat ca aceste minerale au rol in potentarea activitatii spematozoizilor. Tratamentul trebuie inceput precoce deoarece formarea spermei se face in jur de 90 de zile inainte de ejaculare.