Schimbari ale dietei

| | Actualizat: 2005-01-18 16:26:21

Imbunatateste-ti dieta

Cu cat mai devreme incepi sa mananci bine, cu atat este mai probabil sa ramai insarcinata. Atat in cazul barbatului cat si al femeii, mancarea este in stransa legatura cu fertilitatea. Trebuie sa optezi pentru o dieta echilibrata daca vrei sa-ti maresti sansele de a ramane insarcinata si sa ai un copil sanatos. Mananca in fiecare zi multe fructe, legume, cereale si alimente bogate in calciu ca iaurt, branza si lapte.

Daca nu asimilezi suficiente substante nutritive este posibil ca acest lucru sa-ti afecteze menstruatia, facand astfel dificil de precizat momentul cand vei avea ovulatie. Se poate sa nu ai deloc ovulatie daca te-ai ingrasat mult in ultima perioada sau ai o greutate foarte mare.
Schimba-ti relele obiceiuri

Daca obiceiurile tale alimentare lasa de dorit – ceea ce se intampla in cazul multor persoane – este cazul sa iei masuri. Iata cateva sfaturi utile: bea numai ocazional alcool sau renunta definitiv la el; nu mai folosi calmante si  – daca fumezi – acum este un moment potrivit sa renunti si la el. Toate aceste substante si obiceiuri pot afecta dezvoltarea bebelusului.

E posibil sa-ti doresti sa nu mai bei nici cafea sau alte bauturi ce contin cofeina. Expertii sunt de acord ca un consum mic sau moderat de cofeina (mai putin de 300 de miligrame pe zi) nu afecteaza fertilitatea, dar e posibil ca doctorul sa-ti recomande renuntarea totala la cofeina, pentru a inlatura orice pericol.
Ia suplimente de vitamine si minerale

Cu toate ca iti poti satisface toate nevoile nutritionale printr-o dieta echilibrata, expertii cred ca pana si acelora care mananca foarte sanatos le prinde bine un supliment de substante nutritive. Se poate sa-ti para destul de dificil sa mananci sanatos in conditiile in care esti la serviciu sau cresti si alti copii. Luand prenatal vitamine, te asiguri ca asimilezi suficient acid folic si alte substante nutritive si iti maresti sansele sa ramai insarcinata.

Nu uita ca un supliment de vitamine reprezinta o masura de sigutanta, nu o inlociure a unei alimentatii solide. Si – de vreme ce pastilele obisnuite aflate in comert pot contine o cantitate mare de vitamine si minerale, care pot face rau copilului – poti opta pentru o pastila speciala pentru femei gravide. Discuta cu medicul pentru a stabili ce suplimente sunt potrivite pentru tine.
Ia acid folic - cel putin 400 de miligrame pe zi

A fost demonstrat ca acesta reduce riscul aparitiei deficietelor coloanei vertebrale la nastere (spina bifida, de pilda) si se afla in legatura cu o incidenta mai redusa a atacurilor cardiace, a cancerului si diabetului.

Majoritatea femeilor aflate la varsta la care pot suporta o sarcina trebuie sa ia 400 miligrame de acid folic zilnic, cu cel putin o luna inainte de primul trimestru.
Multivitaminele din comert specifice pentru femeile insarcinate ar trebui sa contina mai mult decat minimum recomandat de acid folic de care ai nevoie in timpul sarcinii – intre 600 si 800 miligrame.

In completare poti manca alimente bogate in acid folic, cum ar fi vegetale de culoare verde inchis (spanac sau brocoli), citrice, alune, legume, cereale si paine neagra. Acidul folic este o vitamina solubila, asa ca organismul tau nu va asimila mai mult decat ii este necesar, indiferent de cat de mult consumi. Pentru unele femei exista o exceptie de la aceasta regula. Acumularea unei cantitati prea mari de acid folic, poate ascunde un deficit de vitamina B12.
Greutatea ideala

Este o buna idee sa scapi de cateva kg (sau sa adaugi, daca esti prea slaba) in perioada in care te pregatesti sa ramai insarcinata, daca vrei sa te apropii cat mai mult de greutatea ideala pe care trebuie sa o ai in timpul conceptiei. O greutate prea mica sau, dimpotriva, prea mare, poate ingreuna conceperea unui copil.

De asemenea, femeile cu greutate ridicata prezinta riscul mult mai mare al unor complicatii in timpul sarcinii si la nastere, iar cele cu greutate mica vor da nastere unui copil subdezvoltat.

Alege-ti un plan corect pentru a slabi sau a te ingrasa, avand grija sa asimilezi – in acelasi timp – substantele nutritive atat de necesare.

Dieta potrivita


 

Desi pentru cele mai multe femei a avea un copil nu reprezinta o problema din punct de vedere fiziologic, exista cazuri (destule) de femei care desi isi doresc cu disperare sa ramina gravide, nu reusesc.

Una dintre solutii ar putea fi o alimentatie potrivita, care ar creste semnificativ sansele de a deveni mama. Potrivit medicilor britanici, alimentatia dinaintea conceptiei copilului este cruciala. De altfel, in Marea Britanie exista meseria de "nutritionist specialist in fertilitate". Dr. Marion Glenville este un astfel de profesionist si, potrivit spuselor sale, "pentru unele cupluri alimentatia poate determina daca cei doi vor deveni sau nu parinti".

Potrivit unor teste realizate la Surrey University, in urmatoarele trei luni dupa schimbarea obiceiurilor alimentare, in jur de 80 la suta dintre cuplurile cu probleme inexplicabile de fertilitate au reusit sa conceapa un copil. Pentru cei care doresc sa incerce o astfel de varianta, iata un ghid al alimentatiei pentru sarcina.
Femei

Ele ar trebui sa inceapa sa consume suplimente de acid folic cu trei luni inainte de a incerca sa faca un copil si sa continue pina in a 12-a saptamina de sarcina. Trebuie subliniat ca dieta are prea putin de a face cu problemele ce pot aparea in timpul sarcinii, cu ar fi avortul spontan. Doza zilnica de acid folic ar trebui sa fie de 600 de micrograme. Acidul folic poate fi gasit in legumele verzi, cu frunze, cum ar fi varza, in cereale, carne, crtofi si portocale. Din alimentatie nu se pot procura mai mult de 200 de micrograme zilnic, asa ca suplimentele ar trebui sa aigure restul de 400 de micrograme. Puteti alege un meniu care sa contina friptura de miel, cartofi fierti si legume verzi.

Zincul este un mineral necesar pentru sanatatea oaselor, crestere si intarirea sistemului imunitar. El are influenta asupra tuturor elementelor implicate in procesul reproductiv. in cazul in care un cuplu are probleme cu fertilitatea, nutritionistii recomanda adesea suplimente de zinc inca de la inceput. Acest mineral este necesar in diviziunea celulara si pentru pastrarea nivelului de hormoni reproductivi, estrogen si progesteron. Zincul este continut in carnea rosie, in scoici si cereale integrale. Meniul vostru ar trebui sa contina salate de fructe de mare, cu sos cu calorii putine si o friptura in singe.

Un amestec savuros de fructe si legume ofera cantitatea necesara de vitamina C ajuta organismul sa absoarba cantitatea de fier necesara, evitindu-se astfel aparitia anemiei. Mincati grapefruit, portocale, fructe de padure, fasole, varza si conopida. La desert ideala este o salata de fructe.

Seleniul este vital pentru mentinerea unei fertilitati optime. Studiile au aratat ca animalele a caror alimentatie are un continut scazut de seleniu dau nastere unor pui care cresc incet si care au probleme de reproducere la maturitate. Aceasta substanta protejeaza celulele si previne pierderea de sarcina. Alimentele care contin seleniu sint nucile, carnea rosie si scoicile. in loc sa alegeti o ciocolata cu alune, incercati sa mincati nuci, fara invelis dulce si mult mai sanatoase.

In cazul in care cantitatea de fier consumata este prea mica, exista pericolul aparitiei anemiei, al carei prim simptom este oboseala continua. De asemenea, femeile anemice se afla in pericol de a da nastere unor copii sub greutatea normala sau prematuri. Nu incercati insa sa luati suplimente de fier fara sfatul medicului, pentru ca poate deveni periculos. Fierul se gaseste in carnea rosie, fasole, nuci, apa si cereale. Un meniu potrivit ar fi carne cu chilli si rinichi cu fasole pastai.

Daca organismul mamei duce lipsa de calciu, copilul nu va avea probleme, pentru ca natura a facut in asa fel incit el sa nu duca lipsa de nimic. insa mama va avea probleme. Studiile arata ca un aport redus de calciu ar putea fi unul dintre motivele principale ale tensiunii arteriale ridicate la unele femei insarcinate. Cea mai comuna sursa de calciu o constituie produsele lactate, care favorizeaza si ovulatia. Asa ca inainte de a incerca sa concepeti un copil, incercati sa diversificati sursele de calciu, adaugind la dieta legume verzi si sucuri cu suplimente de calciu. in timpul sarcinii, laptele ar trebui sa va dea tot calciul de care aveti nevoie.

Vitaminele B sint vitale. B12 este necesara pentru producerea ADN-ului si se asociaza in actiunea cu acidul folic pentru a preveni defectele neurologice ale fatului. Suplimentele de vitamina B6 par sa imbunatateasca fertilitatea la femeile care sufera de sindrom premenstrual. Ambele vitamine pot fi gasite in carne, peste si oua, iar B12 se mai afla si in extractele de drojdie si cereale. Un foarte bun mic dejun, bogat in vitamine B, ar fi format din peste, orez si oua .

Dupa lucrurile bune, trebuie mentionate si cele rele - cafeina din cafea. Cercetarile au aratat ca femeile care beau mai mult de trei cesti de cafea zilnic au nevoie de mai mult timp (cu 11 la suta) pentru a ramine insarcinate decit cele care se limiteaza la o singura ceasca. Cafeina impiedica sau incetineste absorbtia elementelor nutritive, asa ca cel mai bine ar fi sa renuntati la cafea atita vreme cit incercati sa faceti un copil.
Barbati

In ultimii zece ani, la nivel mondial, continutul de spermatozoizi din lichidul seminal s-a injumatatit in medie, ceea ce, desigur, micsoreaza sansele ca un barbat sa devina tata. Dar si pentru ei exista posibilitatea sa depaseasca aceasta situatie, printr-o dieta protrivita.

Cromul creste numarul de spermatozoizi din lichidul seminal. Aceasta substanta poate fi gasita in cerealele integrale, carne si legume.

Seleniul, mentionat si mai devreme, este vital formarea spermei si studiile au aratat ca in cazul in care se creste doza zilnica de seleniu consumata, rata fertilitatii se dubleaza.

Prea putin zinc duce la scaderea numarului de spermatozoizi si chiar la impotenta. Carnea rosie ajuta insa un barbat sa revina la o forma de zile mari.

Vitamina C face ca spermatozoizii sa fie mai activi, in timp ce studii mai recente au aratat ca vitamina E este la fel de eficienta.

Evitati alcoolul, care duce la scaderea numarului de spermatozoizi si afecteaza calitatea elementelor genetice.

Citeste si despre