10 metode de prevenire a infertilitatii

| | Actualizat: 2014-11-14 13:33:20

Infertilitatea este cosmarul cel mai de temut al sanatatii oricarei femei care isi doreste sa aiba copii. Desi exista situatii in care cauzele incapacitatii de a concepe sunt necunoscute sau nu pot fi evitate, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a o preveni.

Combate stresul

Stresul este unul dintre cei mai de temut dusmani ai fertilitatii. Este important sa recurgi la practici si tehnici de relaxare cu mult inainte de a incerca sa ramai gravida. Alege orice te calmeaza si de relaxeaza.

Mananca sanatos

Alimentatia sanatoasa este un paznic bun al fertilitatii. Consumul de produse nocive duce la probleme de sanatate care se pot interpune in calea visului de a avea un bebe. Obezitatea sau diabetul sunt doar 2 dintre ele.

Nu abuza de nimic, fie ca aliment, medicament sau vreo activitate. In special consumul de droguri, alcool, tigarile sau alte medicamente sunt cele mai periculoase pentru sanatatea ta.

Fii activa

Nu trebuie sa mergi la sala zilnic, dar este important sa eviti cat poti de mult sedentarismul. Apeleaza la plimbari in parc, ciclism, role, dansuri ori alte metode placute de facut miscare.

Un minim de miscare fizica reuseste sa te mentina in forma, sa iti tina sub control greutatea si sa sporeasca fertilitatea prin asigurarea unei stari de sanatate optime.

Ai grija la bolile ereditare

Fa un pic pe detectivul si ia la puricat arborele genealogic. Afla daca ai in sanul familiei rude bolnave de endometrioza, sindrom al ovarelor polichistice, menopauza precoce sau hipotiroidism.

In cazul in care descoperi ca rude apropiate sufera de astfel de boli fa mai multe investigatii pentru a fi sigura ca nu le-ai mostenit si tu si ca nu iti stau in calea conceperii bebelusului.

Apeleaza la criogenarea ovulelor sau spermei

Daca suferi de vreo boala care ar putea pune in pericol capacitatea de a ovula sau daca partenerul tau are probleme medicale care i-ar putea afecta pe viitor calitatea spermei, este bine sa luati in considerare si aceasta varianta.

Vaccineaza-te

Daca nu ai facut-o la timp, nu este prea tarziu! Fa-ti toate vaccinurile contra bolilor copilariei, dar si a altor virusuri care-ti pot pune in pericol fertilitatea inainte de a incerca sa faci un bebe.

Fa copilul la o varsta frageda

Cu cat inaintezi in varsta, cu atat ramai insarcinata mai greu! Fertilitatea incepe sa fie afectata de schimbarile care au loc odata cu trecerea varstei. Pentru a preveni infertilitatea este indicat sa faci copilul pana in 30 de ani.

Apeleaza la un specialist in infertilitate

Infertilitatea apare atunci cand un cuplu incearca sa conceapa un copil timp de un an si nu reuseste. Dupa aceasta perioada, nu mai sta pe ganduri! Ia-ti partenerul de manuta si duceti-va la un specialist in probleme de infertilitate. Cu cat afli mai repede cauza, cu atat cresti sansele sa concepi mai repede si previi infertilitatea permanenta.

Ia anticonceptionale

Contraceptia hormonala pare sa aiba un efect profilactic impotiva unor boli care-ti pot ameninta fertilitatea. Specialistii sustin ca acestea te pot proteja de endometrioza, polipi endometriali si chiar cancer endometrial. Asadar, pana te decizi sa concepi un bebe foloseste anticonceptionale pentru protectie.

Ai grija la medicamente

Medicamentele pentru hipertensiune arteriala sau pentru artrita pot afecta fertilitatea. Vorbeste cu medicul tau despre tratamentele pe care le iei si efectele asupra capacitatii de a concepe un bebe.

Citeste si despre