Cauzele infertilitatii la femei

| | Actualizat: 2016-06-16 12:21:30

Cauzele infertilitatii la femei pot fi de multe feluri si nu sunt intotdeauna usor de depistat. Cele mai multe cazuri de infertilitate feminina sunt determinate de probleme ale ovulatiei, apoi urmeaza situatiile in care exista afectiuni ale trompelor uterine, iar altele sunt legate de afectiuni sau malformatii ale uterului, asa cum este endometrioza sau maformatiile congenitale ori cicatricile.

Tulburarile de ovulatie

Problemele de ovulatie afecteaza peste 30% dintre cuplurile diagnosticate cu infertilitate si este o problema regasita la femei. Acestea sunt cauzate la randul lor de probleme la nivelul hormonilor reproducatori, ai hipotalamusului sau glandei pituitare ori de afectiuni ale ovarelor. Problemele cu ovulatia apar atunci cand aceasta este neregulata sau absenta. Printre cauzele care duc la tulburarile ei se numara:

  • secretii anormale ale FSH (hormonului de stimulare foliculara) si ale LH (hormonului luteinizat) - acesti 2 hormoni sunt responsabili pentru producerea lunara a ovulatiei si pot determina probleme ale acesteia din cauza stresului sau efortului fizic excesiv ori a fluctuatiilor mari de greutate;
  • sindromul ovarelor polichistice este o afectiune complexa care se caracterizeaza prin producerea excesiva a androgenilor (hormoni masculini) care sunt secretati de hipotalamus, glanda pituitara si de ovare si care afecteaza ovulatia;
  • tulburarea fazei luteale - apare atunci cand ovarul afectat nu produce suficient progesteron dupa ovulatie, care este esential in procesul de fertilitate;

Deteriorarea trompelor uterine (infertilitatea tubara)

Sperma este impiedicata sa patrunda si sa fertilizeze ovulul eliberat de ovare atunci cand trompele uterine sunt deteriorate sau blocate. In acest fel apare infertilitatea. Cauzele care pot duce la aceasta situatie sunt:

  • interventii chirurgicale la nivelul abdomenului sau pelvisului.

Endometrioza

Endometrioza este o afectiune uterina in care tesutul care creste in mod normal in uter se implanteaza sau dezvolta in alte parti. Indepartarea chirurgicala a acestui exces de tesut poate cauza cicatrici si leziuni uterine care pot duce la infertilitate.

Ingustarea sau blocarea colului uterin

Mai este cunoscuta si sub numele de stenoza de col uterin si poate fi cauzata de o malformatie ereditara sau de afectiuni cervicale. Aceasta problema determina producerea unui mucus cervical de slaba calitate si nu poate ajuta la mobilitatea spermei si la fertilizarea ovulului.

Afectiunile uterine

Tumorile sau polipii benigni (fibroame) sunt comune femeilor care au trecut de 30 de ani. Acestia pot interfera cu fertilitatea prin blocarea trompelor uterine sau prin intreruperea implantatiei (nidatiei). Specialistii sustin ca multe femei care sufera de fibroame uterine pot face cu succes copii, acestea afectand fertilitatea unui numar mic de persoane.

Leziunile au aderentele care pot exista pe uter pot pune, de asemenea, in pericol fertilitatea. Alte probleme uterine care pot duce la infertilitate feminina sunt anomaliile uterine congenitale.

Citeste si despre