Hormonul luteinizat este produs de glanda pituitara si hipofiza. Acesta face parte dintr-un intreg proces care cuprinde producerea hormonilor glandelor sexuale la femei si barbati si ai hipotalamasului. Acesta este testat cel mai adesea in vederea depistarii cauzelor de infertilitate in cuplu.
Rolul hormonului luteinizat la barbati si femei
Acesta controleaza durata si succesiunea ciclurilor menstruale la femei, inclusiv ovulatia, productia de estrogen si progesteron si pregateste uterul pentru implantarea embrionului. Nivelul hormonului variaza in fiecare faza a ciclului menstrual. El creste inainte sa apara ovulatia, cam pe la mijlocul ciclului menstrual.
La barbati acesta stimuleaza productia de testosteron, care joaca un rol esential in productia spermei. Testul de hormon luteinizat masoara cantitatea care se regaseste in organism cu ajutorul unei mostre de sange sau urina.
De ce se face testul de hormon luteinizat?
Acest test se face de obicei impreuna cu alte teste - FSH, testosteron, progesteron, estradiol. Medicul recomanda de obicei realizarea testului de hormon luteinizat in vederea depistarii problemelor de fertilitate la femei si barbati.
- depistarea cauzelor infertilitatii la femei;
- depistarea problemelor sau dereglarilor ciclului menstrual;
- pentru a determina daca un copil a intrat prea devreme la pubertate (pubertate precoce);
- depistarea cauzelor care stau la baza nedezvoltarii anumitor organe sexuale;
- determinarea perioadei de ovulatie la femei;
- monitorizarea raspunsului la tratamentul de stimulare ovariana la femei.
Cum te pregatesti pentru test?
Inainte de a face testul medicul te va intreba daca folosesti anumite medicamente care pot afecta rezultatul. Daca iei anticonceptionale, va trebui sa renunti la ele cu cel putin 4 saptamani inainte de a face testul. Va trebui sa spui medicului toate medicamentele pe care le iei, inclusiv remedii naturiste sau daca faci alte terapii.
La acestea se adauga si teste care folosesc radiatii si alte investigatii medicale facute recent. Este important sa stii cu exactitate data ultimei menstruatii. Daca ai vreo nelamurire sau ingrijorare in legatura cu testul, intreaba medicul inainte.
Cum se face testul de hormon luteinizat?
Acest test se poate efectua pe doua cai - fie prin analiza sangelui, fie prin a urinei. In cazul analizei de sange, acesta se recolteaza normal, ca la orice alta analiza care necesita acest lucru.
Este posibil sa ti se ia o cantitate mai mare de sange decat de obicei. Daca testul se face pentru determinarea ovulatiei, atunci se apeleaza la testarea urinei. Este nevoie pentru aceasta de o mostra de urina luata dimineata la prima ora.
Cum se interpreteaza rezultatele?
Testul de hormon luteinizat are rolul de a depista nivelul hormonului in organism. Valorile normale ale acestuia trebuie sa fie dispuse astfel:
- in faza foliculara - 1-10 IU/l (unitati internationale per litru);
- in faza de mijloc a ciclului (la ovulatie) - 6-17 IU/l;
- in faza luteaza - 1-9 IU/l;
- femei la menopauza - 19-100 IU/l;
- barbati - 1-15 IU/L;
- baieti la pubertate - 4-12 IU/l;
- fete la pubertate - 2-14 IU/l.
In cazul in care valorile sunt mai mari sau mai mici atunci inseamna ca exista o problema. Daca valorile sunt prea mari, exista urmatoarele cauze posibile la femei si barbati:
- absenta ovarelor sau a testiculelor;
- nefunctionarea adecvata a ovarelor (sindromul ovarelor polichistice) sau a testiculelor;
- pubertatea precoce la fetite;
- sindromul Klinefelter.
Daca valorile sunt prea mici acest lucru poate fi cauzat de:
- anorexie nervoasa;
- glanda pituitara nefunctionala;
- probleme la nivel cerebral (la hipotalamus);
- stres;
- subponderalitate etc.
Cum pot fi afectate rezultatele testului?
Exista riscul ca rezultatele sa fie irelevante daca:
- se folosesc anumiti hormoni la momentul testarii;
- se folosesc medicamente care interfereaza cu secretia hormonului luteinizat si dau peste cap valorile;
- obezitatea;
- hipertiroidismul;
- insuficienta hepatica etc.