Sindromul foliculului luteinizat nerupt este una dintre posibilele cauze ale infertilitatii la femei. El se caracterizeaza prin incapacitatea ovarelor de a elibera ovulul in etapa ovulatorie a ciclului menstrual. Riscul de a aparea este mai crescut daca suferi de endometrioza, iar diagnosticarea lui este destul de dificila.
Cum apare sindromul foliculului luteinizat nerupt?
Ciclul menstrual normal este impartit in 4 faze:
- foliculara;
- ovulatorie;
- luteala;
- menstruala.
Majoritatea femeilor are un ciclu menstrual regulat de aproximativ 28 de zile. Variabilitatea lungimii unui ciclu menstrual este determinata de durata fazei foliculare.
In faza foliculara a ciclului are loc maturarea foliculilor. Aceasta perioada este controlata de secretia hormonilor foliculo-stimulant si a celui luteinizat, dar si de alti factori locali. In ziua a 6-a sau a 7-a fazei foliculare, este selectat foliculul dominant. Acesta continua sa creasca si atinge maturitatea maxima la 22-24 mm, cand se rupe si este eliminat. Ruperea si eliberarea lui au loc atunci cand hormonul luteinizat atinge un nivel maxim. Acest lucru inseamna ca esti in faza ovulatorie sau fertila, deci poti concepe copii.
Exista situatii in care foliculul nu se rupe, iar ovulul nu este niciodata eliberat din ovar, chiar daca exista o activitate hormonala normala. Aceasta problema apare intr-un numar redus de cazuri.
Hormonul luteinizat este responsabil pentru procesul luteinizarii si se poate intampla ca ruptura sa lipseasca in faza ciclului in care trebuie sa aiba loc. Asa apare sindromul folicului luteinizat nerupt si imposibilitatea de a putea concepe un copil.
Foto: cdn.parentsask.com
Care sunt cauzele sindromului?
Cauzele acestei afectiuni depind de modificarile hormonale, de schimbarile ovulatorii din ovare sau de starea ta de sanatatea.
Prezenta lui a fost descoperita mai mult la femeile care sufera de endometrioza.
Alte cauze ale aparitiei sindromului includ dezvoltarea foliculara anormala sau aderentele pelviene. Acestea impiedica eliberarea ovulului in cavitatea peritoneala, la momentul ovulatiei.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul nu este atat de simplu de stabilit pe cat ar parea. Medicii recurg la ecografii consecutive si la investigatie laparoscopica. Acestia cauta si indicii pentru prezenta endometriozei si este posibil sa faca si o biopsie a endometrului.
Ei se concentreaza mai mult pe analizarea si investigarea problemelor de la ovulatie si incearca sa descopere daca exista probleme hormonale specifice perioadei, care ar putea cauza neruperea foliculului. Specialistii sunt de parere ca daca activitatea hormonala este normala si isi urmeaza parcursul firesc, atunci ovulatia, deci eliberarea ovulului nu ar avea motive sa nu apara.
Atunci cand te confrunti cu un diagnostic de infertilitate din cauze necunoscute, este posibil ca specialistul la care apelezi sa ia in seama aceasta afectiune ca potentiala cauza.
Cum se trateaza?
Medicii aleg un tratament adecvat cauzelor care au dus la aparitia problemei. In cazul in care neruperea foliculului a aparut ca urmare a unor dezechilbre anormale, se administreaza gonadotropina corionica umana (HCG) pentru a trata sindromul.
Daca problema apare din cauza endometriozei, conduita terapeutica specifica acestei boli ar trebui sa remedieze problema sindromului.