Cum identifici ovulatia daca ai ciclu menstrual neregulat

| | Actualizat: 2016-06-01 12:07:07

Sarcina este una dintre cele mai frumoase experiente din viata unei femei. Daca ai ciclu menstrual regulat, te poti considera o femeie norocoasa, insa daca ciclul tau menstrual este neregulat, atunci va fi nevoie de o atentie sporita la semnalele date de organism.

Este esential sa-ti identifici ovulatia in fiecare luna, ca sa stii cand ai cele mai mari sanse de a ramane insarcinata. Exista doua cai prin care iti poti identifica perioada ferila: fie iti notezi temperatura bazala, fie analizezi mucusul cervical. Inainte de a trece la analizarea celor doua modalitati de depistare a ovulatiei, iata ce trebuie sa stii despre ciclul menstrual.

Menstruatia reprezinta eliminarea lunara a mucusului uterin, care apare in general la fiecare 28 de zile. Stresul, dietele alimentare indelungatate, oboseala, ovarele polichistice, exercitiile fizice istovitoare si dezechilibrul hormonal pot fi cauzele unui ciclu menstrual neregulat.

Cum se manifesta ciclul menstrual neregulat?

Ciclul menstrual neregulat (oligomenoreea) poate fi mai scurt de 21 de zile sau mai lung de 35 de zile. De asemenea, ciclul neregulat se poate manifesta si intre doua cicluri normale.

Ce inseamna ovulatie?

Ovulatia se manifesta atunci cand ovarul elibereaza un ovul matur, disponibil pentru a fi fecundat. Daca iti cunosti perioada de ovulatie, vei putea sti cand ai sansa de a ramane insarcinata.

Identificarea ovulatiei prin temperatura bazala

Cu cat ciclul este mai neregulat, cu atat sansele de a identifica exact ovulatia scad. Temperatura bazala poate fi o metoda buna de a-ti afla ovulatia. Iti trebuie un tabel, pe care il poti obtine fie de la doctor sau farmacist, fie de pe Internet. Apoi, trebuie sa-ti iei temperatura zilnic, incepand cu prima zi de menstruatie.

Este recomandat sa-ti analizezi temperatura bazala dimineata, inainte de a te da jos din pat sau a merge la baie. De ce? Pentru ca temperatura corpului unei femei creste in perioada ovulatiei, iar dimineata se observa cel mai bine. Pentru a-ti masura temperatura, poti folosi un termometru normal sau unul special. Noteaza-ti gradele masurate pe tabel. Tot acolo trebuie sa treci si eventualele schimbari: stari de rau, insomnii sau stari febrile.

La cateva saptamani de la prima zi de menstruatie vei observa pe tabel ca temperatura ta a crescut usor, cu maxim 1 grad Celsius. Este recomandat sa analizezi fluctuatiile temperaturilor pe parcursul mai multor cicluri pentru o acuratete optima.

Identificarea ovulatiei prin mucusul cervical

Metoda mucusului cervical iti poate determina faza fertila, prin observarea schimbarilor produse in constistenta acestuia.

Colecteaza o mosta a secretiei tale cu ajutorul degetelor bine igienizate, de la nivelul iesirii din vagin. In perioada de preovulatie, vaginul va secreta mai putin mucus. In perioada de ovulatie, mucul devine mai abundent, mai lipicios si mai consistent, ca 'albusul de ou'. Dupa ovulatie, revine la starea din preovulatie.

Identificarea ovulatiei prin urina

Urina iti poate transmite semnale despre ovulatia ta. Testele de ovulatie din comert depisteaza nivelul hormonilor prezenti in urina. Daca pe test apare culoarea albastra, inseamna ca ovulatia ta va avea loc in ziua urmatoare.

Identificarea ovulatiei prin teste de sange

Teste regulate de sange pot determina perioada ta de ovulatie. Medicul iti poate face mai multe teste pe parcursul ciclului, pentru a stabili nivelul optim de hormoni.

Citeste si despre