Perioada de ovulatie a unei femei este sinonima cu perioada de fertilitate, moment in care ai cele mai mari sanse sa ramai insarcinata. Exista anumite semne ale acestei perioade care iti sugereaza aparitia ei, dar poate fi si calculata astfel incat sa iti poti contoriza cu regularitate zilele lunii in care esti apta sa faci un bebelus.
Ce este ovulatia?
Ovulatia este fenomenul de maturare (dezvoltare) si eliberare a unui ovul din ovarele femeii. In jurul datei de ovulatie este perioada fertila a ciclului menstrual al femeii, perioada in care ea poate ramane insarcinata. Uneori, cunoasterea acestei perioade este deosebit de folositoare pentru planificarea unei sarcini in cadrul unei familii.
Cand are loc ovulatia si cum apare sarcina?
Ambele ovare contin intre 300.000 si 500.000 de ovule, dar lunar se matureaza numai unul. Acesta "calatoreste" prin trompele uterine catre uter. In drumul sau, daca se va intalni cu spermatozoizii, va fi fecundat. Ovulul traieste aproximativ 1-2 zile. Sperma poate trai, in corpul femeii, pana la 5 zile. Daca are loc un contact sexual inainte de ovulatie, spermatozoizii pot "astepta", pana la 5 zile, aparitia ovulului pentru a-l fecunda, oriunde pe parcursul acestuia intre ovar si uter.
Prin urmare, tinand seama de perioada de viata a ovulului si perioada de viata a spermatozoizilor, teoretic putem spune ca o sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, in zilele din jurul ovulatiei: 3-4 zile inainte si 1-2 zile dupa aceasta.
Cum identifici perioada ta de ovulatie?
O sa tot auzi in stanga si in dreapta prietene care iti spun ca stiu ele sigur ca in a X-a zi este perioada cea mai fertila in care poti ramane insarcinata. Nu trebuie sa iei de-a buna ce zic ele. Fiecare femeie are perioada de ovulatie diferita. Doar daca ai un ciclu menstrual regulat, poti identifica astfel ovulatia, insa cazurile sunt rare.
-
La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie;
-
La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a;
-
La cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual.
Ciclul este in general neregulat si poate fi influentat de stres, de oboseala, de alimentatie insuficienta sau de infectii. Cu cat ciclul este mai neregulat, cu atat este mai greu de stabilit cu precizie ziua ovulatiei. Iar ovulatia nu are loc cu exact 14 zile inainte de inceperea unui nou ciclu, ci poate fi cu plus sau minus 2 zile... De aceea momentul perioadei fertile nu este usor de stabilit iar metoda calendarului, daca este folosita singura, este o metoda cu o rata de esec destul de mare.
Modalitati de identificare a ovulatiei, respectiv a perioadei fertile
Estimarea perioadei de ovulatie lunare
Iata cum calculam perioada fertila in cazul unui ciclu menstrual neregulat: se identifica ciclul cel mai scurt si cel mai lung din cel putin 8 - 10 cicluri urmarite. Pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el se scade numarul 18. Pentru a identifica ultima zi a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade numarul 11, iar din rezultate se gaseste, cu aproximatie, perioada fertila dintr-o luna.
Poti folosi calculatorul de ovulatie, bazat pe metoda calendarului pentru a identifica mai usor zilele in care esti cel mai fertila si in care poti concepe bebe.
Analiza mucusului cervical
In timpul unui ciclu menstrual, vei constata ca undeva pe la mijlocul acestei perioade mucusul cervical incepe sa se schimbe atat ca volum, cat si ca textura. Poti observa cu usurinta ca este mai lipicios, mai alunecos si mai limpede. Aceasta perioada dureaza cateva zile, atat cat tine ovulatia.
Masurarea temperaturii bazale
Temperatura bazala se masoara cel mai bine dimineata imediat dupa trezire, inainte de a te ridica din pat. Trebuie ca mereu sa iti masori temperatura bazala in aceeasi perioada a zilei. Termometrul nu este nicidecum unul special, putand fi folosit orice termometru. Il poti tine in gura sau sub axila.
In timpul perioadei fertile, aceasta creste cu aproape un grad fata de zilele in care nu esti la ovulatie (de obicei apare o crestere intre 0.5 -1 grad Celsius). Atunci se poate spune ca esti la ovulatie si ca este cea mai indicata perioada sa faci sex pentru a concepe un copil.
Modificarea pozitiei cervixului
Cervixul este partea din aparatul reproducator feminin care separa uterul de vagin. In timpul ovuatiei acesta isi schimba pozitia si textura. In perioada nonfertila sau in afara ovulatiei cervixul este aproape inchis si destul de ferm. In perioada de ovulatie cervixul are o textura moale, se deschide si incepe sa urce usor.
Pozitia si consistenta crevixului se pot verifica cu ajutorul degetelor.
Test de depistare a ovulatiei
Daca metodele naturale de depistare a ovulatiei nu-ti sunt la-ndemana, poti apela la teste care se gasesc in farmacii. Acestea se bazeaza pe pe identificarea nivelului unui hormon, denumit LH, prezent in urina. Functioneaza asemenea unui test de sarcina: se foloseste urina, iar daca culoarea se preschimba in bleu, acest lucru semnifica ca ovulatia va avea loc in urmatoarea zi.