Lucruri de evitat cand vrei sa concepi un copil
Nici nu iti dai seama uneori ca in rutina zilnica folosesti lucruri care pot interfera cu eforturile tale de a ramane insarcinata.
Cele mai banale medicamente, lubrifiantii, pestele sau produsele de curatat pe care le folosesti pun bariera in realizarea visului tau de a avea un copil. Afla care sunt cele mai banale lucrui care duc la infertilitate pentru a le putea evita!
Lubrifiantii
Studii recente au confirmat faptul ca lubrifiantii vaginali sunt toxici pentru sperma si ca interfereaza cu rolul mucusului cervical in instalarea sarcinii.
In mod natural, acidul din secretia vaginala distruge sperma, dar, in imediata apropiere a ovulatiei, alcalinitatea mucusului cervical protejeaza lichidul seminal si favorizeaza fecundarea.
Medicamentele
Atunci cand urmezi un tratament medical impus de medici si te-ai sfatuit cu ei in privinta sanselor de a afecta fertilitatea, poti continua administrarea lui.
In rest, toate medicamentele care nu sunt absolut necesare in perioada de dinaintea conceperii unui bebelus trebuie evitate. Nu numai ca afecteaza sansele de a ramane insarcinata, dar pot avea efecte grave asupra fatului (pana la malformatii congenitale) imediat dupa instalarea sarcinii.
Evita medicatii precum:
-
anumite tratamente medicamentoase pentru acnee;
-
anumite anticoagulante;
-
antibiotice (in special tetraciclina);
-
anumite pastile pentru epilepsie;
-
unele medicamente pentru hipertensiune arteriala;
-
anumite injectabile pentru migrene;
-
steroizii.
Inainte de administrarea, dar si de intreruperea oricarui tratament medicamentos in perioada in care vrei sa concepi, trebuie sa consulti medicul.
Cafeaua
Unele studii au gasit o relatie de cauzalitate intre cafea si infertilitate. Trebuie sa ai grija in mod special la cantitatea de cafea pe care o bei, aceasta fiind cea care ar putea scadea sansele tale de a ramane gravida.
Un studiu in acest sens a aratat ca o femeie care bea 300 mg cafea pe zi (sau bauturi care contin cafeina) are cu 27% mai putine sanse sa conceapa un bebelus decat cele care nu beau deloc.
Pestele
Se impune o precautie suplimentara cu privire la consumul de peste in perioada de dinaintea conceptiei, pentru ca unele soiuri contin cantitati mari de metilmercur, un mercur organic care afecteaza fertilitatea femeilor. Expunerea la acest tip de mercur afecteaza fertilitatea.
Tipurile de peste care contin cantitati mari si foarte mari de metilmercur sunt:
-
rechinul;
-
pestele-spada;
-
scrumbia;
-
tonul proaspat (si chiar si cel din coserva);
-
bibanul;
-
pastravul de mare;
-
homarul.
Alcoolul
Consumul de alcool in preconceptie scade sansele de fertilitate cu 50%.
Atat femeile, cat si barbatii sunt predispusi la infertilitate in urma consumului de alcool.
Pentru ca nu s-a stabilit o cantitate exacta recomandata pentru a nu risca fertilitatea, medicii sustin ca cel mai bine este sa se reduca in totalitate consumul de alcool.
Eliminarea alcoolul din dieta ar trebui sa fie realizata cu mai multe luni inainte de a incerca sa ramai gravida.
Fumatul
Aceleasi recomandari ca in cazul alcoolului in preconceptie sunt valabile si pentru fumat. Exista mai multe studii care atesta ca fumatul afecteaza cantitatea spermei.
Specialistii recomanda renuntatea la fumat cu mai multe luni inainte, pentru a lasa timp organismului sa se refaca, sa scape de nicotina din corp pentru a face fata cu tonus maxim dezvoltarii unei sarcini.
Expunerea la substante chimice
Atentie foarte mare la produsele de curatat pe care le folosesti in ingrijirea casei, pentru ca expunerea indelungata la chimicale ar putea provoca infertilitatea. Specialistii avertizeaza chiar si asupra produselor care au eticheta cu 100% naturale sau biodegradabile anuntand ca nici acestea nu sunt sigure.
Iata la ce trebuie sa fii atenta:
-
parfumurile din detergenti si produse de curatat - nu trebuie sa fie foarte pregnante, specialistii recomanda mirosurile naturale sau evitarea inhalarii parfumului detergentilor, odorizantelor de camera, produselor de curatat;
-
agentii de curatare bazati pe petrol;
-
solventii.
Baile fierbinti
Capacitatea barbatilor de a concepe este afectata de pe urma bailor fierbinti pentru ca afecteaza testiculele. Ele sunt pozitionate in exterior cu un motiv bine intemeiat: au nevoie sa fie intr-un mediu mai racoros pentru a produce sperma sanatoasa.
Barbatii ar trebui sa fie precauti si in utilizarea bicicletei, saunei, a indipensabililor prea stramti sau a bailor in jacuzzi - si acestea favorizand infertilitatea.
Stresul
Au aparut studii care a dovedit faptul ca stresul le face mai putin fertile pe femei. Acestia au evidentiat faptul ca o femeie care prezinta semne de stres are cu 12% mai putine sanse sa conceapa un copil, decat o femeie care isi administreaza mai bine nivelul de stres din organism.