Testul postcoital se face imediat dupa consumarea unui act sexual pentru stabilirea infertilitatii la femei sau a problemelor de fertilitate la barbati. El are rolul de a stabili daca spermatozoizii sunt capabili sa penetreze si sa supravietuiasca in mucusul tau cervical. Se apeleaza la acesta abia dupa ce alte teste de depistare a cauzelor infertilitatii esueaza (spermograma, analizele hormonale etc).
Cand se face testul?
Exista doar cateva zile dintr-un ciclu menstrual in care sperma poate supravietui in mucusul cervical si acestea corespund perioadei fertile. Perioada optima pentru realizarea testului postcoital este cu una sau doua zile inaintea aparitiei ovulatie. Este considerat cel mai bun moment pentru ca mucusul este subtire, abundent si permite spermei sa se deplaseze cu usurinta prin mediul vaginal pana la ovul.
Programarea testului se face in functie de perioada in care ovulezi. Trebuie sa iti monitorizezi cu atentie ciclul menstrual si sa stabilesti cu acuratete zilele ovulatiei. Te poti ajuta de tehnici pentru depistarea lor: masurarea temperaturii bazale, pozitia cervixului sau consistenta mucusului cervical.
Pentru ca testul trebuie facut imediat dupa un contact sexual neprotejat, veti fi sfatuiti sa faceti sex cu cel mult 8 ore inainte de programare. Cu cat actul sexual se consuma mai in apropierea vizitei medicale, cu atat rezultatele vor fi mai precise.
Pentru acuratetea rezultatelor este indicat sa nu folositi lubrifianti in timpul actului sexual si sa nu faci baie sau dus pana la momentul realizarii testului.
Cum se face testul postocoital?
Este obligatoriu sa te prezinti la medic in cel mult 8 ore de la contactul sexual pentru a ti se colecta o mostra de mucus cervical.
Procedura de prelevare a glerei (mucusului) cervicale de pe colul uterin este asemanatoare cu cea din timpul testului Babes Papanicolau.
Secretia este supusa unor analize amanuntite de laborator cu rolul de a depista anumite caracteristici care pot fi semne ale problemelor de fertilitate.
Foto: awareofyourcare.com
Cum se obtin rezultatele?
Testul este realizat cu scopul de a se observa felul in care spermatozoizii interactioneaza cu mucusul cervical. Poate evidentia o serie de probleme care stau in calea conceptiei bebelusului mult dorit. Rezultatele se impart in normale si anormale.
Rezultatele normale presupun:
- prezenta unei cantitati suficiente de sperma in mostra colectata;
- miscarea spermatozoizilor prin glera cervicala;
- glera se usuca intr-un model tip feriga (cu ajutorul pensetei se pune glera pe o lama microscopica si se lasa sa se usuce; ea se cristalizeaza adesea intr-un model tip feriga);
- mucusul se intinde pe lama microscopi cel putin 5 cm (lasa urme).
Rezultatele anormale ale testului indica o posibila cauza a infertilitatii si includ:
- sperma "moarta" - aceasta conditie presupune prezenta anticorpilor spermei (produsi fie de tine, fie de partener) care perturba activitatea normala a spermei in mediul cervical;
- mucusul nu se intinde 5 cm;
- glera nu se usuca intr-un model feriga;
- spermatozoizii sunt adunati in grupuri (lipiti) si nu se misca prin mucusul cervical cum ar trebui, ceea ce impiedica transportul lui la ovul pentru fecundare.
In cazul in care probele nu sunt prelevate la momentul potrivit sau testul se face prin tehnici defectuoase rezultatele sunt neconcludente. Se cere realizarea si altor teste adiacente care sa confirme diagnosticul.