Complicatii ale chisturilor ovariene

| | Actualizat: 2014-11-20 14:20:36

Complicatii ale chisturilor ovariene

Chisturile ovariene sunt aparitii firesti pe ovarele femeii, mai ales dupa aparitia pubertatii, in perioada fertila. Majoritatea sunt asimptomatice si benigne, dar exista cazuri in care pot aparea complicatii ale chisturilor, cum ar fi hemoragia sau ruptura, care, netratate, pot pune in pericol viata femeii.

Cand apar riscurile si complicatiile?

In cele mai multe dintre cazuri, chisturile ovariene sunt functionale, adica nu prezinta niciun risc, nu sufera modificari importante. Uneori insa, exista riscul ca acestea sa se mareasca in volum si sa produca complicatii.

Chiar daca femeia are chisturi functionale, examinarea si monitorizarea lor constanta este obligatorie, tocmai pentru a se depista eventualele modificari si pentru a preveni complicatiile.

Periodicitatea examinarilor se stabileste impreuna cu medicul, in functie de particularitatile pe care le prezinta organismul tau si de felul in care s-au dezvoltat chisturile.

Torsiunea pediculului

Torsiunea pedicului este una dintre complicatiile chisturilor ovariene. Femeia poate recunoaste producerea acestei complicatii prin faptul ca resimte o durere acuta si brusca in abdomenul inferior. Desi se incearca calmarea ei cu tot felul de calmante, aceasta este extrem de rezistenta si trimite pacienta la medic.

Torsiunea de ovar in jurul propriului pedicul poate produce:

  • obstruarea drenajului venos al ovarului;

  • congestia ovarului;

  • cresterea in volum a ovarului;

  • ingrosarea capsulei ovariene;

  • infarct ovarian.

Simptomatologia acestei complicatii cuprinde:

  • in primul rand o durere abdominala severa si persistenta;

  • greata;

  • varsaturi;

  • agitatie;

  • febra.

Tratamentul torsiunii de ovar nu se poate face decat prin interventie chirurgicala, cel mai adesea folosindu-se procedura laparoscopica.

Chistul ovarian hemoragic

O alta complicatie care poate surveni este chistul ovarian hemoragic. Acesta apare cand un vas de sange din peretele chistului ovarian se rupe, inundandu-l cu sange.

Simptomul dominant al acestei complicatii este durerea abdominala puternica. Aceasta este localizata pe una dintre partile laterale ale abdomenului (in zona ovarului care are chistul hemoragic).

Un alt simptom si o complicatie aparuta in urma sangerarii unui chist este anemia impreuna cu semnele si simptomatologia specifica.

In cazul chisturilor hemoragice cel mai adesea se prescriu narcotice, calmante sau alte masuri care ajuta la stimularea circulatiei sanguine: prosoape calde, sticle cu apa calda sau pachete de gheata aplicate local.

Interventia chirurgicala este ultimul resort la care apeleaza medicii pentru a trata aceasta afectiune. Se foloseste laparoscopia pentru a indeparta chistul problematic.

Ruptura chistului ovarian

Ruptura unui chist ovarian este o conditie care nu trebuie neglijata de femei. Este greu de recunoscut in urma unei simptomatologii, pentru ca in multe cazuri acesta poate fi la fel de asimptomatic precum un chist ovarian normal.

Primul simptom care poate aparea este durerea resimtita in zona abdomenului inferior, ca si in celelalte cazuri. Aceasta durere persista nu numai in timpul menstruatiei, ci si in afara ei. Mai pot aparea:

  • senzatii de greata;

  • varsaturi;

  • febra;

  • hemoragie intraperitoneala (aceasta poate conduce si la deces).

Apelul la medic este inevitabil in urma acestor simptome. Scanarea cu ajutorul computerului tomograf poate identifica cel mai bine un chist ovarian rupt.

Patologistul va face un set de analize, atat de sange, cat si de urina pentru a depista prezenta chistului spart, dar mai ales efectele pe care acesta le-a lasat in organism: infectii, anemii, nivel hematocrit etc.

Se apeleaza la interventie chirurgicala pentru a stopa hemoragia si pentru a extirpa ovarul problematic. Si in acest caz, laparoscopia este metoda indicata, fiind cea mai putin invaziva din punct de vedere chirurgical.

Infectia

Infectiile pot surveni in urma aparitiei oricaror complicatii ale chisturile si reprezinta un pericol pentru sanatatea femeii. Nedepistata sau prost diagnosticata aceasta poate costa viata unei persoane in urma aparitiei septicemiei. Primele simptome ale unei infectii sunt:

  • febra;

  • stare generala alterata;

  • frisoane;

  • dureri pelvine.

Mai exista cateva complicatii ale chisturilor ovariene la femei, dar care sunt foarte rare:

Chistul dermoid

Chistul dermoid este un tip organic de chist format dintr-o structura celulara foarte asemanatoare pielii. Este o formatiune ciudata si rara compusa in mare din grasime, dar poate contine si un amestec de tesuturi diverse: par, dinti, cartilaje, oase etc. Acesta este in general de dimensiuni mici, devenind problematic doar daca marimea lui creste, putand ajunge si la 45 de cm.

Chistadenoul

Este o formatiune care se dezvolta din tesut ovarian si contine un lichid limpede, apos. Reprezinta o problema atunci cand se mareste, putand ajunge la 30 de cm in diametru si putand provoca torsiunea ovarului.

Chistul endometriozic

Este un rezultat al afectiunii numite endometrioza (celulele mucoasei uterine se regasesc in exteriorul uterului si nu in interior, asa cum ar trebui). Acestea determina o acumulare de tesut care se fixeaza pe ovar, provocand chisturi.

Citeste si despre