Cum sa ramai gravida cand esti supraponderala?

| | Actualizat: 2013-12-05 17:37:36

Supraponderalitatea pune mari probleme de fertilitate femeilor care incearca sa conceapa un copil. Kilogramele in plus dau nastere unor boli cronice si interfereaza cu functia reproducatoare a organismului. Daca esti mai plinuta din fire, nu ai timp sa slabesti prea mult, si vrei sa ramai gravida, nu renunta la idee. Exista cateva trucuri prin care femeile supraponderale pot ramane mai repede insarcinate!

Fa-ti analizele si afla de ce afectiuni suferi!

Supraponderalitatea duce la aparitia mai multor afectiuni in organism. Asigura-te ca nu suferi de vreo boala cronica sau grava, care te-ar putea impiedica sa ramai gravida sau care ti-ar putea pune viata in pericol daca faci acest pas.

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca esti sanatoasa sau ca bolile de care suferi nu sunt o piedica in calea fertilitatii. Abia apoi poti trece la conceperea copilului mult visat.

Calculeaza-ti indicele de masa corporala!

Foarte putine femei calculeaza acest indice, care ofera informatii pretioase despre cantitatea si depozitele de grasime din corp. Cele mai multe viitoare gravidute isi calculeaza, cel mult, numarul de kilograme care formeaza greutatea.

 

Indicele de masa corporala se imparte in 3 categorii si se calculeaza cel mai simplu prin impartirea greutatii la patratul inaltimii (in metri):

  • normal (20-24);
  • supraponderal (25-29);
  • obez (30+).

Este important sa cunosti aceste valori si sa afli daca ai depasit sau nu nivelul supraponderalitatii. Un indice de 30 sau peste aceasta valoare in preconceptie creste riscurile de complicatii in sarcina, iar medicul iti poate recomanda sa mai amani momentul pana cand mai reusesti sa slabesti putin.

Obezitatea atrage complicatii ca:

Reorganizeaza-ti alimentatia si ia vitamine prenatale!

Pe langa faptul ca trebuie sa treci pe o dieta hipercalorica, dar suficient de nutritiva pentru a furniza organismului energia si vitaminele necesare, este important sa adaugi meniului tau si alimente bogate in vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali in preconceptie. Vorbeste cu medicul si consulta-l cu privire la alimentele cele mai potrivite pentru tine si nu uita sa il intrebi si de vitaminele prenatale.

Suplimentele prenatale sunt importante in preconceptie, in special acidul folic, deoarece sporesc fertilitatea si te ajuta sa concepi mai repede.

Identifica corect ovulatia!

Supraponderalitatea determina dereglari menstruale frecvente si probleme cu ovulatia. Asadar, metoda clasica de depistare a fertilitatii nu mai este relevanta la femeile plinute.

Mergi la medic si vezi daca ai probleme ginecologice cauzate de greutatea in exces, deoarece acestea pot afecta atat ciclul, cat si fertilitatea.

Ginecologul ti-ar putea prescrie tratamente si metode de a-ti regla ciclul menstrual si iti va oferi cele mai bune metode pentru a depista ovulatia. Metoda calendarului nu functioneaza in cazul ciclurilor neregulate, dar kiturile de ovulatie, temperatura bazala sau verificarea mucusului cervical pot fi de folos pentru a identifica momentul propice pentru obtinerea sarcinii.

Verifica nivelurile hormonale din organism!

In cazul in care problemele de conceptie persista, ar putea fi vorba de probleme hormonale. O simpla analiza de sange poate oferi valorile hormonilor implicati in procesul de conceptie, iar medicul iti poate oferi tratamentul pentru a le regla si a reusi sa ramai insarcinata.

Citeste si despre