Factorul Rh

| | Actualizat: 2014-02-07 11:59:21

Factorul Rh descrie compatibilitatea dintre tipurile de sange implicand si grupele de sange Rh. Acestea joaca un rol important in transfuzie si obstetrica.  Grupele de Rh au fost descoperite in anul 1940 de catre Karl Landsteiner si Alexander Wiener in cadrul experimentelor pe maimutele Rhesus, de la care s-a pastrat si numele. Cu 40 de ani in urma, Karl Landsteiner a identificat cele patru grupe de sange A, B, AB si 0, descoperire ce a facut transfuzia sa devina o cale sigura.

Ce este factorul Rh?

Fiecare persoana are una din cele patru grupe sangvine, iar acestea sunt determinate in functie de antigenele gasite in celulele sangvine. Antigenele sunt proteine ce se gasesc la suprafata celulelor sangvine si pot genera un raspuns din partea sistemului imun.

Factorul Rh este o proteina ce se gaseste la suprafata unei hematii (celula rosie de sange). 85% din populatie are factorul Rh si se spune ca acestia sunt Rh pozitiv, iar cei care nu au, sunt Rh negativ.  

Rh pozitiv sau Rh negativ?

Este important, mai ales daca doriti sa aveti un copil, sa faceti teste de sange, pentru a va afla grupa de sange. In cazul in care, mama este Rh negativ, iar tatal Rh pozitiv, fatul poate mosteni Rh-ul tatalui, doar ca este posibil sa apara probleme.

Ce se intampla in cazul unei sarcini cu mama Rh negativ?

In cazul in care sunteti Rh negativ, e posibil sa dezvoltati anticorpi la un copil cu Rh pozitiv. Daca o cantitate mica din sangele copilului se amesteca cu sangele dvs, ceea ce se intampla frecvent, corpul dvs. va reactiona ca si cand ati fi alergica la copil. Acesta inseamna ca ati devenit sensibila, iar anticorpii au strabatut placenta si au atacat sangele copilului.

Acestia pot distruge hematiile copilului, provocand anemie (sangele are un nivel scazut de hematii). Acesta boala se numeste anemie hemolitica. Este o complicatie severa a sarcinii deoarece poate afecta creierul sau chiar sa produca moartea fatului. Anemia hemolitica apare in cazul in care mama cu Rh negativ:

Prevenirea

  • Un test de sange va va informa asupra grupei sanguine si a factorului Rh.  

  • Un anumit tip de test ce va va informa daca aveti anticorpi Rh.  

  • Injectii cu imunoglobulina Rh (RhIg)  

Cand sunt folosite injectiile cu imunoglobulina Rh?

Imunoglobulina Rh este folosita in timpul sarcinii si dupa aceasta:  

  • In cazul in care o mama cu Rh negativ nu a dezvoltat anticorpi Rh, medicul poate sugera sa faca injectii cu imunoglobulina Rh in a 28-a saptamana de sarcina, pentru a preveni anemia pe viitorul sarcinii;  

  • In cazul in care copilul este nascut cu Rh negativ, este recomandat ca mama sa faca injectiile pentru a preveni aparitia anticorpilor Rh;  

  • Tratamentul cu imunoglobulina Rh este necesar doar pentru sarcina. Fiecare sarcina si nastere cu Rh pozitiv, necesita doze repetate de imunoglobulina Rh. 

  • De asemenea, o femeie cu Rh negativ va primi tratament dupa o pierdere de sarcina, avort sau sarcina ectopica pentru a preveni aparitia anticorpiilor antiRh ce ar putea ataca pe viitor o posibila sarcina.

Alte motive pentru administrarea imunoglobulinei Rh

  • In momentul si daca amniocenteza are loc, Rh-ul pozitiv al fatului se poate amesteca cu Rh-ul negativ al mamei, producand anticorpi, facand necesara administrarea de imunoglobulina Rh.  

  • Rh-ul negativ al mamei, poate primi imunoglobulina Rh dupa nastere, indiferent daca aceasta recurge la sterilizare, prin legarea trompelor uterine, din urmatoarele motive:

    - Este posibil ca aceasta sa se razgandeasca si sa decida inversarea sterilizarii
    - Exista o sansa foarte mica de a esua sterilizarea  o In cazul unei viitoare transfuzii, tratamentul o va ajuta sa impiedice aparitia anticorpilor.  

Aparitia anticorpilor

In momentul in care o femeie insarcinata, avand Rh negativ dezvolta anticorpi antiRh, tratamentul cu imunoglobulina Rh nu mai are efect. In acest caz, sarcina se va tine sub atentie specializata pentru a se observa dezvoltarea sarcinii.

Este posibil ca bebelusul sa fie nascut la termen, iar imediat dupa nastere sa i se administreze sange sanatos pentru a inlocui celulele bolnave.  Pentru cazuri mai severe, copilul va fi nascut inainte de termen si i se va face transfuzia inca din viata intrauterina.  

Factorul Rh negativ

  • 15% din populatie prezinta factor Rh negativ

  • Factorul Rh nu afecteaza sanatatea unei persoane

  • Probleme pot aparea in momentul in care in timpul unei sarcini, mama are Rh negativ, iar copilul Rh pozitiv, insa depistate la timp se pot preveni cu ajutorul administrarii de imunoglobulina Rh.

Citeste si despre