Hipoplazia vaginala poate constitui un impediment in realizarea contactelor sexuale, datorita disconfortului care poate apare; totodata aceasta modificare putand reprezenta expresia clinica a unui status hormonal aparte sau a altor modificari deja existente chiar daca nu chiar atat de evidente (de exemplu uter infantil, tube uterine insuficient dezvoltate etc.)
Exista un algoritm care trebuie urmat pentru a afla raspunsuri la intrebarile dumneavoastra legate de infertilitate.
In primul rand diagnosticul de infertilitate este pus in cazul in care un cuplu nu reuseste sa obtina o sarcina in urma unei perioade de minim doi ani de incercari concretizate prin contacte heterosexuale normale, regulate, corect coordonate referitor la perioada de ovulatie (este perioada cea mai fertila, situata de obicei in mijlocul perioadei dintre doua menstre).
In cazul dumneavoastra trebuie investigata in primul rand cauza aparitiei hipoplaziei vaginale si existent su nu a patologiei asociate.
Se incepe prin stabilirea unui punct de start referitor la statusul structural si functional al organelor implicate in procesul de reproducere.
Acest lucru se poate realiza prin efectuarea:
In cazul dumneavoastra se porneste de la o examinare clinica completa si efectuarea unei anamneze complete care sa cuprinde istoricul dumneavoastra familial si al starii de sanatate.
Tot in cadrul acestui prim consult se vor putea efectua teste ca: lama din secretia vaginala, test Papanicolau, sumar de urina.
Pentru analiza integritatii structurale a componentelor implicate in procesul de reproducere se vor efectua urmatoarele teste: ecografia are rolul de a vizualiza organele interne si de a semnaliza orice anomalie structurala evidenta ecografic;
Histerosalpingografia ofera imagini radiografice referitoare la cavitatea uterina si la gradul de permeabilitate a trompelor uterine, ocazie cu care se pot realiza dezobstruari minore sau partiale a trompei; histeroscopie si laparoscopie, acestea din urma putand avea si rol interventional si nu numai diagnostic.
Analiza functionalitatii aparatului reproducator se va face in urma rezultatului unor teste ca: dozarea hormonilor gonadali (sexuali), teste inflamatorii.
Sotul dumneavoastra va trebui sa se prezinte si el la cabinet alaturi de dumneavoastra si in afara unor examene comune cum ar fi examinarea clinica, istoricul familial si al starii de sanatate, a examenului ecografic; el va trebui sa efectueze o spermograma (analiza spermei in vederea stabilirii fertilitatii acesteia).
Odata stabilita o cauza a infertilitatii cuplului se va lua o decizie in privinta conduitei terapeutice. Va recomand ca aceste investigaþii sa le efectuaþi in cadrul unei clinici specializate in infertilitatea de cuplu si reproducere umana asistata.
Dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu