Mycoplasma reprezinta un grup de microorganisme care provoaca probleme in fertilitate, pe fondul unor infectii ale tractului urinar si ale aparatului reproducator. Parazitii afecteaza atat organismul femeilor, cat si cel al barbatilor. Afectiunea face parte din categoria bolilor cu transmitere sexuala si se numara printre cauzele frecvente de infertilitate si complicatii severe in timpul sarcinii.
Maladia provocata de mycoplasma poarta numele de micoplasmoza urogenitala si prezinta simptome similare cu cele ale altor BTS-uri comune, precum gonoreea sau tricomoniaza. Cu toate ca organismele mycoplasmei afecteaza fertilitatea, exista si situatii in care conceptia are loc, insa sarcina este amenintata de nastere prematura, pierderea lichidului amniotic, pneumonie in cazul mamei si meningita in cazul bebelusului.
Mycoplasma in organism
Organismele microscopice denumite medical mycoplasma sunt un tip specific de bacterii, cele mai mici celule procariote cunoscute, lipsite de perete celular si sensibile la temperatura, uscaciune, raze ultraviolete si antiseptice uzuale. Ele mai paraziteaza solul, plantele, pasarile, insectele, apa de canal etc. La om, colonizeaza cel mai frecvent mucoasele si provoaca boli cronice inflamatorii la nivelul tractului respirator, al articulatiilor si al aparatului urogenital.
Mycoplasma are un efect devastator asupra fertilitatii, conducand la infundarea trompelor uterine si blocarea caii de acces a spermatozoizilor catre ovule. In aceste conditii, sarcina nu se poate instala.
La femei, mycoplasma afecteaza in special uretra, vaginul, cervixul si uterul si trompele uterine. Bacteriile pot cauza inflamatia membranei intrauterine, impiedicand ovulul fecundat sa se ataseze de endometru si sa se transforme in embrion.
In cazul barbatilor, agentii patogeni colonizeaza uretra, ductele parauretrale, veziculele seminale, testiculele, prostata si vezica. Micoplasmoza determina disfunctii sexuale, afecteaza productia de sperma si da defecte morfologice sau de motilitate la nivelul spermatozoizilor.
Perioada de incubare si simptome
Mycoplasma are o perioada de incubare care variaza de la 3 zile la 5 saptamani, iar leziunile iau forme clinice diverse, de la simptome vagi pana la manifestari acute.
In cazul femeilor, simptomele pot fi:
- dureri ale abdomenului inferior;
- mancarimi, arsuri, secretii anormale si urat mirositoare la nivel vaginal;
- durere la contactul sexual si la urinat;
- disfunctii urinare (inflamatii, arsuri, incontinenta).
La barbati, simptomele sunt similare, la care se adauga:
- dureri testiculare;
- dureri intre anus si scrot;
- scurgeri anormale de la nivelul prostatei.
Primele semne ale bolii pot aparea in 3 saptamani de la infectare. In 40% din cazuri, simptomele sunt inexistente. Diagnosticul rezulta din analiza urinei, respectiv a secretiilor vaginale la femei si a lichidului seminal la barbati.
Tratament
Tratamentul infectiilor cauzate de mycoplasma este antibioterapia cu tetraciclina sau clindamicina administrate oral, bacteriile fiind rezistente la peniciline. Este recomandat ca toate femeile la varsta fertila sa solicite periodic analize ginecologice, astfel incat sa depisteze la timp o eventuala infectare cu mycoplasma.
In cazul in care sarcina se instaleaza pe fondul infectiei, tratamentul va fi mult mai dificil, iar complicatiile aferente pot pune in pericol fatul si evolutia sarcinii (avort spontan, nastere prematura si infectii ale bebelusului dupa nastere).