Tricomoniaza este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala din lume, cauzata de un parazit microscopic numit Trichomonas Vaginalis. In timpul sarcinii, maladia este asociata cu un risc sporit de nastere prematura, fat subponderal sau ruptura membranelor inainte de termen.
Totodata, instalarea tricomoniazei te face mai susceptibila de a contacta virusul HIV, in cazul unei expuneri mai mult sau mai putin directe. Boala transmisa pe cale sexuala este transmisibila bebelusului, care se poate infecta in timpul nasterii. Infectia poate fi tratata in prezent cu ajutorul antibioticelor.
Caile de transmitere a tricomoniazei
Foto: akorra.com
In 98% din cazuri, tricomoniaza se transmite prin contact vaginal neprotejat. In 28 de zile de la patrunderea virusului in organism, apar secretii cu miros neplacut, de culoare alb-galbuie.
In alte cazuri izolate, mult mai rare, Trichomonas Vaginalis ajunge in corpul gazdei in urma utilizarii prosoapelor si a costumelor de baie ude, scaunelor de toaleta si a mobilierul piscinelor publice.
Barbatii sunt doar purtatorii virusului, de aceea nu prezinta simptome. Singurele indicii ale infectiei in cazul lor pot fi senzatiile de usturime dupa urinat.
Simptomele tricomoniazei
Fie ca te afli sau nu in perioada de sarcina, este posibil ca indiciile fiziologice sa nu se manifeste in mod evident. Atunci cand o fac, apar sub forma unor scurgeri vaginale galbui sau verzui, usor spumoase si urat mirositoare.
Vulva si vaginul iau un aspect rosiatic, iritat si se instaleaza mancarimile. Specifice sunt si disconfortul dupa urinat sau in timpul actului sexual, precum si scurgeri de sange dupa sex.
Pe alocuri, apar crampe la nivelul abdomenului inferior. Simptomele pot iesi la iveala mult mai tarziu de la contactarea virusului, astfel ca diagnosticul vine deseori cu mult dupa ce boala a inceput sa se dezvolte in organism.
Diagnosticarea tricomoniazei in sarcina
De regula, femeile care nu prezinta simptomele specifice nu sunt testate pentru tricomoniaza in cadrul analizelor obisnuite din timpul sarcinii. Intrucat nu exista dovezi care sa sustina eficienta tratamentului clasic pentru tricomoniaza in perioada graviditatii, acesta este de regula amanat dupa nastere in cazul in care boala nu se manifesta.
Unele cercetari sustin ca tratamentul pentru tricomoniaza poate sa induca nasterea prematura prematura, motiv pentru care doar gravidele cu simptome suparatoare sunt supuse unei investigatii medicale si le este administrata medicamentatia
Tratamentul tricomoniazei in sarcina
In ciuda catorva opinii izolate care acuza folosirea metronizadolului in primul trimestru de sarcina, medicii considera acest medicament ca fiind sigur pentru bebelus si evolutia sa pozitiva. Partenerul gravidutei infectate este nevoit sa urmeze si el tratamentul in acelasi timp, deoarece poate fi purtatorul virusului bolii.
Cuplul depistat cu tricomoniaza trebuie sa intrerupa orice activitate sexuala pana la sfarsitul tratamentului si disparitia simptomelor, in caz contrar riscul reinfectarii persista. Alcoolul este interzis pe toata durata administrarii medicamentelor si timp de 24 de ore de la ultima doza.
Oricum, consumul de bauturi alcoolice este nerecomandat tuturor femeilor insarcinate, chiar si celor perfect sanatoase.
Prevenirea infectarii cu tricomoniaza
In prima instanta, sexul neprotejat este sigur doar cu un partener stabil, in cadrul unei relatii monogame. In rest, utilizarea prezervativului este singura cale de a preveni transmiterea bolilor de natura sexuala, asa cum este si tricomoniaza.
Obiectele de igiena personala sau hainele care intra in contact direct cu zona intima (prosoape, costumul de baie, lenjeria intima etc) nu se imprumuta niciodata.
Evita sa intri in contact direct cu closetele straine din localurile publice sau alte locuinte atunci cand le folosesti. Asigura-te ca instrumentele folosite de medicul ginecolog sunt sterile si ca scaunul pe care te asezi in timpul consultului este protejat inainte sa te asezi.
Pentru ca sunt un adevarat cec in alb pentru sanatate, analizele periodice efectuate impreuna cu partenerul de viata te pot ajuta sa tratezi la timp orice afectiune inainte sa te decizi asupra conceperii unui copil.