Teste si proceduri pentru fertilitate

| | Actualizat: 2017-05-22 15:59:00

Procedurile si testele pentru fertilitate sunt realizate in special de catre cuplurile care incearca, dar nu reusesc sa conceapa copii. Ele se fac cu rolul de a depista cauzele care stau la baza infertilitatii. Nu doar cei cu probleme de fertilitate trebuie sa treaca prin astfel de proceduri. Medicii recomanda ca o parte din ele sa fie facute inainte ca doi parteneri sa incerce sa conceapa un bebe, pentru mai multa siguranta si pentru a se asigura ca nimic nu va sta in calea visului de a avea un copil. Iata cateva dintre testele si procedurile pentru fertilitate care sunt necesare la femei!

Test la frotiu (Papanicolau)

Analiza frotiului de col uterin se mai numeste si test Babes Papanicolau, Pap smear, Pap test sau pur si simplu, frotiu. Testul presupune prelevarea de tesut sau celule din cervix si analizarea lor la microscop, in laborator. Scopul testarii este depistarea potentialelor celule precanceroase sau maligne (cancerul de col uterin).

Colposcopia

Colposcopia este o analiza care se recomanda pentru depistarea cancerului de col uterin, a displaziei cervicale sau infectiei HPV. Testarea se face doar la recomandarea medicului. Medicii o recomanda abia dupa realizarea prealabila a unui test Papanicolau si doar in cazul in care exista rezultate anormale, care necesita investigatii mai atente.

Procedura se face cu un instrument numit colposcop, cu care medicul examineaza si observa daca exista un aspect anormal al colului uterin. Nu este o procedura invaziva, iar colposcopul nu este introdus in vagin.

Laparoscopia

Este o procedura chirugicala care are atat rol diagnostic, cat si terapeutic. Este o masura minim invaziva. Se face cu scopul de a explora mai atent anumite anomalii localizate la nivel abdominal si genital (tumori, endometrioza, sarcina ectopica, boala inflamatorie pelvina), care ar putea afecta fertilitatea.

In cadrul aceleiasi proceduri, medicul poate diagnostica, dar si trata, afectiunile existente. Laparoscopia presupune realizarea unei incizii de mici dimensiuni la nivelul peretelui abdominal, prin care se introduce un laparoscop, un tub subtire, luminat in capat.

Laparoscopia poate inlatura sarcina extrauterina, poate elimina lichidul dintr-un chist.

Biopsia de col uterin

Biopsia de col uterin sau biopsia cervicala, asa cum mai este numita, la fel ca si colposcopia, este recomandata doar in cazul in care medicul suspecteaza probleme sau anomalii in urma testului Papanicolau sau a examenului ginecologic. Presupune recoltarea unei probe de tesut din col, cu scopul depistarii cancerului de col uterin sau a altor probleme existente.

Histerosalpingografia

Histerosalpingografia este o procedura realizata cu scopul de a identifica si trata afectiuni sau probleme de fertilitate cu care se confrunta femeile. Presupune introducerea unei canule in vagin, cu scopul de a injecta o substanta de contrast hidrosolubila. Ajuta la explorarea clara a colului, uterului si a trompelor uterine si la depistarea eventualelor afectiuni - tumori, fibroame, cicatricele cavitatii peritoneale etc.

Acest test radiologic este folosit mai des pentru evaluarea permeabilitatii trompelor uterine.

Biopsia endometrului (endometriala)

Biopsia endometrului presupune aproximativ aceiasi pasi ca in cazul celei cervicale, doar ca prelevarea tesutului se face de pe suprafata interioara a uterului si nu din col. Se efectueaza cu scopul depistarii anomaliilor aparute la nivel uterin, a infectiilor sau a altor cauze ale infertilitatii.  

Teste pentru boli cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala sunt infectii cauzate de virusuri, bacterii sau alti paraziti si reprezinta o cauza a infertilitatii feminine. Acestea apar in urma unui contact sexual neprotejat cu o persoana infectata.

Analizele de sange si testul Papanicolau reprezinta cele mai importante teste prin care se depisteaza o buna parte din bolile cu transmitere sexuala - sifilis, gonoree, HIV etc.

Chlamydia este o infectie care se depisteaza printr-un test separat de secretie. Analizele pentru BTS vor fi printre primele teste recomandate de medic atunci cand vrei sa incerci sa ramai insarcinata.

Tu ce teste pentru fertilitate ai facut cand ai incercat sa concepi copilul? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre