Colposcopia este un examen amanuntit al zonei genitale feminine, efectuat in urma rezultatelor anormale la testul Papanicolau. Medicii analizeaza cervixul, vaginul si vulva pentru a depista eventuale zone canceroase sau alte afectiuni existente la nivelul aparatului reproducator. Orice problema depistata la timp poate fi tratata cu usurinta.
Foto: abcmedicaltourism.com
Pentru foarte multe femei, propunerea medicului de a realiza o colposcopie inseamna un diagnostic aproape cert de cancer. In realitate, rezultatele anormale ale testului Papanicolau sunt determinate in cele mai multe cazuri de alte cauze, precum o inflamatie a colului sau o infectie vaginala.
Colposcopia poate fi utilizata pentru a detecta orice schimbare de natura inflamatorie sau infectioasa, excrescente benigne (necancerioase) sau leziuni traumatice ale cervixului, vaginului si vulvei.
Efectuarea colposcopiei
Colposcopia devine necesara atunci cand medicul suspecteaza o posibila afectiune la nivelul colului uterin. Acesta poate observa, in urma analizei Papanicolau, ca exista o displazie cervicala (aparitia de celule anormale pe col), o infectie cu virusul HPV sau celule scuamoase atipice.
Instrumentul folosit pentru examinare se numeste colposcop, aparat care ilumineaza si mareste colul uterin de pana la 40 de ori. Colposcopia dureaza in general 15-30 minute. Senzatia de disconfort poate sa apara in timpul examinarii vaginale, sub forma unor iritatii si arsuri care persista cateva minute.
Daca medicul constata anomalii, va preleva un fragment de tesut pentru examinare (biopsie) sau va efectua un chiuretaj endocervical (chiuretaj in interiorul canalului cervical). Specimenele vor fi analizate ulterior in laborator pentru diagnostic.
Pregatirea pentru colposcopie
La fel ca in cazul unui control ginecologic obisnuit, pregatirea pentru colposcopie include:
- programarea examenului la cel putin o saptamana dupa debutul menstruatiei;
- evitarea spalaturilor vaginale, a contactului sexual, a medicamentelor si a tampoanelor cu 24 de ore inainte;
- administrarea unui analgezic oral usor cu 1 ora inaintea procedurii.
Riscurile colposcopiei
Procedura este, in mare parte, sigura. Riscurile asociate cu colposcopia includ sangerarile, infectiile sau durerile abdominale si ale pelvisului. Acest tip de examen, efectuat in timpul sarcinii, poate cauza complicatii, precum nasterea prematura.
Desi complicatiile survin rareori, solicita asistenta medicala de urgenta in caz de durere puternica, ameteli, hemoragie sau febra.