Primele saptamani cu nou-nascutul pot fi epuizante pentru orice proaspata mamica. Ai citit deja probabil toate cartile, ai vorbit cu toti prietenii care au copii si ai planuit totul in cel mai mic detaliu. Cu toate acestea, primele zile cu nou-nascutul te pot surpinde. Chiar si cele mai experimentate mamici se pot simti coplesite. Sunt insa cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti usura viata si chiar pentru a-ti pastra sanatatea. Nu le ignora!
Somnul si orele de culcare
-
Profita de somnul prelungit al nou-nascutului in primele saptamani. Dormi si tu sau stai pur si simplu intisa pe pat si relaxeaza-te... incarca-ti bateriile! Nu uita sa faci o multime de poze in aceasta perioada frumoasa.
-
Atunci cand te trezeste bebelusul in mijlocul noptii pentru a zecea oara, respira adanc si gandeste-te ca nu va dura la nesfarsit aceasta perioada.
-
Dupa ce bebelusului ii cade bontul ombilical, incepe o rutina de seara imediat. Baita, masaj, schimbat scutecut, citit sau cantat si leganat si la somn. Cu cat incepi rutina mai repede, cu atat mai bine!
Alaptarea
-
Atunci cand iti vine laptele, alapteaza, alapteaza si iar alapteaza! Este cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci pentru a preveni mastita si pentru a reduce durerile.
-
Invata cum sa alaptezi stand intinsa pe pat. Este mult mai usor si confortabil pentru alaptarile din timpul noptii.
-
Si ca veni vorba de alaptatul in timpul noptii... Poti sa pastrezi laptele tau la frigider si sa-l rogi pe partenerul tau sa il hraneasca pe bebelus in timpul noptii pentru ca tu sa te poti odihni. Nu trebuie sa le faci pe toate singura!
-
Curata si asambleaza pompa de san inainte de nasterea copilului. De cele mai multe ori, laptele vine foarte repede si o pompa de san te poate ajuta cu durerile provocate de angorjarea sanilor.
-
Nu cumpara numai sutiene pentru alaptare, ci si bluze pentru alaptare.
-
Daca te vei intoarce la lucru la scurt timp dupa nastere, poti opta pentru mulsul laptelui la serviciu si stocarea lui la rece. Tine-l la congelator pentru ca bebelusul tau sa aiba ce manca chiar daca tu nu esti prin preajma..
Exercitiile fizice
-
Mergi la mall sau la o plimbare scurta. Te vei simti mai putin stresata. Lasa bebelusul cu partenerul tau, un prieten sau o persoana de incredere. Iti poti face chiar o manichiura sau pedichiura, te va face sa te simti mai bine.
-
Nu te grabi inapoi la sala de fitness. In primele luni dupa nastere vei fi prea obosita pentru a face fata si unui astfel de efort fizic. Consulta-te cu doctorul tau mai intai si asteapta macar 3 luni dupa nastere.
Problemele ginecologice
-
Cumpara-ti din timp multe absorbante pentru iesirea din spital. O sa mai ai sangerari neregulate timp de 4-6 saptamani dupa nastere – acestea se numesc lohii.
-
Daca ai hemoroizi, suna-ti doctorul si cere o reteta. Bea multa apa si mananca fibre si salate. Ajuta!
-
Ia-ti pastilele de ameliorare a durerii daca ai facut operatie de cezariana. Nu suferi in tacere.
Emotiile si depresia
-
Este normal sa plangi fara motiv. Incearca sa iti spui lucrul acesta in timp ce plangi, te va calma.
-
Stai la soare pentru a-ti ridica moralul. Chiar si statul langa o fereastra iti poate face bine.
-
Spune-i partenerului tau daca observi semne prevestitoare ale depresiei post-partum.
-
Oamenii din jur te vor "bombarda" cu tot felul de sfaturi. Raspunde-le simplu cu: "Multumesc mult, o sa le iau in considerare".
-
Raspunde la telefon doar persoanelor cu care vrei sa vorbesti, ceilalti pot sa astepte.
-
Nu sta toata ziua in pijamale sau costum de casa si incearca sa faci un dus in fiecare zi. Imbraca-te cu pantaloni scurti sau trei sferturi si tricouri haioase, machiaza-te un pic si te vei simti mult mai bine.
-
Nu te sfii sa ceri ajutor. Chiar si cele mai experintate mamici au nevoie cateodata de o mana de ajutor.
Acceptarea ajutorului din partea celorlalti
-
Cand oamenii te intreaba: "Cu ce pot sa te ajut?", nu ii refuza. Pregateste o lista: cineva poate sa-ti gateasca ceva de mancare, altcineva sa te ajute cu rufele sau chiar sa stea o ora cu bebelusul (in timp ce tu faci un dus sau tragi un pui de somn).
-
Gaseste o modalitate prin care sa ai o conversatie cu un adult in fiecare zi, chiar daca asta inseamna sa intri sa discuti pe un forum despre copii sau sa vorbesti cu o prietena la telefon.