Vindecarea dupa o nastere naturala

| | Actualizat: 2011-12-08 16:45:26

Vindecarea dupa nasterea naturala este mai usoara decat cea care survine operatiei de cezariana, insa complicatiile pot interveni in ambele situatii. Atunci cand medicul este nevoit sa efectueze si o epiziotomie (incizie), recuperarea mamicii devine si ea mai anevoioasa.

Recapatarea vigorii fizice se realizeaza dupa aproximativ 6 saptamani de la nasterea vaginala. Iata care sunt transformarile firesti pe care o femeie le traverseaza in urma aducerii pe lume a unui copil pe cale naturala.

Primele zile dupa nastere

Primul simptom post-partum pe care o proaspata mamica il resimte este o stare de epuizare totala. Unele femei compara acest sentiment cu oboseala survenita in urma participarii la un maraton. Odihna este foarte importanta in aceasta perioada, de aceea orice ajutor este absolut necesar in primele zile de la nastere.

In prima ora de la incheierea calatoriei dificile, asistentele verifica eventualele sangerari, dureri, febra si tensiunea arteriala a mamicii. Bebelusul este supus si el unor examinari atente.

Accesul la alimente este restrictionat pentru propria ta siguranta, in cazul in care va fi necesara o interventie de curatare suplimentara a uterului.

Pierderea in greutate este semnificativa: cele aproximativ 3 kilograme ale bebelusului, 1 kilogram de placenta si inca un kilogram de alte fluide corporale inseamna 5 kilograme in minus, eliminate intr-o clipa.

Transpiratia devine mai abundenta pe masura ce toate celulele corpului incearca sa scape de apa acumulata de-a lungul sarcinii, iar vezica intinsa si marita (la fel ca uterul) iti va da senzatia ca este mereu plina.

Contractiile, durerea si sangerarile

Ai fi putut crede ca odata ce travaliul se incheie, contractiile vor disparea si ele. In realitate, uterul isi continua miscarile pentru a reveni la dimensiunile sale obisnuite si pentru a controla circulatia fluxului sanguin. Alaptarea ajuta la intensificarea contractiilor, astfel incat sa se inlature riscul unor hemoragii.

Un alt disconfort pe care il vei resimti va fi o durere in zona perineului, din pricina presiunii exercitate in zona. Mai mult decat atat, daca s-a efectuat o epiziotomie (o incizie chirurgicala a perineului care afecteaza stratul muscular cuprins intre vagin si anus), ti se vor oferi analgezice si pachete de gheata care sa reduca umflatura. Asistenta iti va oferi indicatiile necesare pentru tratarea corespunzatoare a ranii.

Initial, analgezicele administrate de medic vor fi sub forma injectabila, pana cand vei avea voie sa mananci si sa bei. Din acest punct, medicamentele calmante pe baza de ibuprofen sau acetaminofen te vor ajuta sa inlaturi eficient durerea.

In cazul in care exista un risc de infectie, antibioticele devin necesare, iar sangerarile abundente presupun suplimentarea vitaminelor si a fierului in organism. Laxativele sunt administrare in general pentru prevenirea constipatiei. Urinatul poate deveni si el usor dureros, insa aceasta problema dispare, in mod normal, de la sine.

Confruntarea vizitatorilor

Prietenii si familia sunt entuziasti sa viziteze proaspata mamica la spital, ceea ce te bucura si te oboseste in acelasi timp. Nu te sfii sa limitezi programul de vizita, in persoana sau la telefon. Evita sa intri in contact cu persoane racite, sistemul tau imunitar este inca foarte slabit.

Plecarea acasa

Inainte sa parasesti spitalul, medicul iti va oferi un program de consultatii pe care este foarte important sa il respecti. Sangerarile au inceput deja sa se diminueze, iar crampele si intepaturile in zona perineului sunt si ele firesti. Suplimentele de fier si vitamine sunt in continuare importante, asadar continua sa urmezi sfaturile personalului medical.

Odata ce ajungi acasa, diversifica-ti gradual activitatile. Plimba-te dintr-o camera in alta, mananca tot mai normal si fa miscare. Odihneste-te si asculta necesitatile pe care corpul tau ti le transmite.

Daca ai ameteli, evita sa conduci timp de minimum o luna dupa nastere. Nu iti suprasolicita corpul si asteapta sa treaca cele 6 saptamani pana sa-ti reiei stilul de viata normal. Viata sexuala se poate desfasura in voie dupa aceeasi perioada, cata vreme te simti pregatita.

Precautii

Respecta intocmai instructiunile medicului si ale asistentei cu privire la monitorizarea sangerarilor si atenuarea durerilor. Daca te afli intr-o situatie care te ingrijoreaza, poti oricand sa-ti contactezi personalul medical care te-a indrumat vreme de 9 luni.

  • Sursa foto: Freepik

Citeste si despre