Totul despre epiziotomie

/ / Modificat: 2011-11-07
Totul despre epiziotomie

Epiziotomia este o taietura chirurgicala facuta chiar inainte de delivrenta in zona musculara dintre vagin si anus (zona numita perineu) pentru a largi deschiderea vaginala.

epiziotomie nastere

Obstetricienii folosesc epiziotomia de rutina pentru a grabi delivrenta si pentru a preveni rupturile vaginale, in special la prima nastere.

Multi experti considera ca o incizie curata cum este cea de epiziotomie va vindeca mult mai usor decat o ruptura spontana. Dar o multime de studii mari facute in ultimii 20 de ani au infirmat aceasta teorie si cei mai multi experti considera ca aceasta procedura nu ar trebui facuta de rutina.

Cercetatorii au aratat ca femeile care sufera rupturi spontane recupereaza in acelasi timp sau chiar mai repede si adesea cu mai putine complicatii decat plagile de epiziotomie.

Femeile carora li se face epiziotomie au riscul de a pierde mai mult sange in timpul delivrentei, de a avea dureri mai mari in timpul recuperarii, si trebuie sa astepte mai mult timp inainte de a face sex fara probleme.

Mai mult, femeile care fac epiziotomie sunt mai predispuse de a face rupturi severe ale sfincterului anal sau chiar ale peretelui rectal (cunoscute ca laceratii de gradul 3, respectiv, gradul 4) fata de femeile care nasc fara sa fie taiate. Aceste rupturi severe au ca rezultat mai multa durere in zona perineala dupa nastere, si necesita o perioada semnificativ mai lunga de recuperare si este mai probabil sa afecteze puterea de contractie a musculaturii pelvine. Plagile ce rup sfincterul anal cresc riscul de incontinenta anala — probleme in controlul emisiei de materii fecale si gaze.

De ce este nevoie de epiziotomie?

In putine cazuri, epiziotomia poate fi necesara pentru binele tau sau al copilului tau:

  • Daca ritmul cardiac al bebelusului tau arata ca acesta nu tolereaza ultimele minute de travaliu si este necesar sa se nasca cat mai repede posibil.

  • Daca copilul tau este foarte mare si doctorul tau are nevoie de spatiu in plus pentru a putea manevra copilul pentru ca acesta sa se nasca.

  • Daca doctorul tau are nevoie de spatiu in plus pentru a putea folosi forcepsul pentru a ajuta la nasterea copilului tau.

  • Daca tesuturile tale incep sa sangereze sau par gata sa se rupa in bucati multiple pe masura ce capul copilului tau incepe sa preseze ca sa iasa. In acest caz, ideea de baza este ca daca se taie intr-un singur loc iti poate permite sa eviti ruperea in mai multe locuri. Se spune totusi ca cateva mici rupturi superficiale sunt de preferat unei epiziotomii, deci depinde de ce hotaraste doctorul tau.
  • Cum pot fi sigura ca nu voi face o epiziotomie inutila?

    Vorbeste din timp cu doctorul tau despre sentimentele tale in legatura cu aceasta procedura. Intreba-l cum si in ce conditii va face o astfel de interventie si cum te poate ajuta sa eviti aceasta taietura. De asemenea, intreba despre alti colegi, in caz ca vei ajunge sa nasti asistata de altcineva. Studiile arata ca moasele, ca grup, fac mult mai putine epiziotomii decat obstetricienii.

    S-ar putea sa optezi pentru masajul perineal incepand cu circa 6 saptamani inainte de nastere. Putine studii arata ca masajul perineal poate scadea riscul de ruptura sau nevoia de epiziotomie.

    Cum se face epiziotomia?

    Daca medicul tau decide sa faca o epiziotomie, iti va face o injectie cu un anestezic local si va folosi foarfece chirurgicale pentru a face o mica taietura in perineul tau. Uneori, daca perineul tau este deja amortit si subtiat de presiunea exercitata de capul copilului, doctorul va fi capabil sa iti faca epiziotomia fara sa foloseasca medicatie antalgica.

    Aceasta se numeste uneori epiziotomie sub presiune. Altfel, vei primi o noua doza de anestezie locala pentru a fi sigur ca esti complet amortita inainte ca medicul tau sa coasa taietura.

    Recuperarea dupa epiziotomie

    Daca ai avut epiziotomie sau o ruptura, vei avea cusaturi intr-o zona foarte sensibila si vei avea nevoie de timp sa te vindeci. Cusaturile tale se vor resorbi pe parcursul saptamanilor de dupa delivrenta si nu va fi nevoie sa fie scoase.

    Unele femei vor simti dureri usoare timp de o saptamana sau doua, altele vor avea un disconfort pentru o luna sau mai multe, mai ales daca au o laceratie de gradul trei sau patru. Folositi pachete de gheata pe aria perineala imediat dupa nastere si in mod intermitent pentru urmatoarele 12 ore pentru a amorti zona si a preveni sau reduce tumefactia. Pentru un sfat in plus de cum sa te ingrijesti, citeste articolul nostru despre durerea perineala postpartum.

    Cand pot sa incep sa fac sex din nou?

    Perineul tau ar trebui sa fie complet vindecat cam in circa sase saptamani dupa nastere, astfel ca medicul tau curant iti va da OK-ul si vei putea sa incerci sa faci sex din nou. Initial s-ar putea sa simti sensibilitate si redoare (limitare a miscarilor unei articulatii). Incearca sa bei un pahar cu vin, sa faci o baie calda si sa acordati suficient timp preludiului. S-ar putea sa preferi sa stai deasupra astfel incat sa detii controlul asupra gradului de penetrare, sau s-ar putea sa constati ca ti-e mai confortabil sa stai pe o parte.

    Relaxati-va pe cat de mult posibil si folositi un lubrifiant bun solubil in apa, si acestea va vor ajuta sa faceti sex mai confortabil. Acestea va vor fi de ajutor mai ales daca alaptati la san, deoarece lactatia scade nivelul de estrogen si se reduce astfel cantitatea de lubrifiant pe care o produce vaginul. Multe femei continua sa foloseasca un lubrifiant in timpul actului sexual pana cand termina de alaptat.

    Sustinere alaptare

    Taguri Epiziotomia Nastere Recuperare nastere

    Articole recomandate

    Citeste si despre