Anestezia epidurala – riscuri si conditii

| | Actualizat: 2009-10-27 17:21:25

 

Anestezia epidurala nu se poate aplica oricarei gravide, deoarece exista riscuri si conditii de montare a unei anestezii epidurale, in functie de rezultatele analizelor viitoarei mamici.
 Conditii pentru a putea face o anestezie epidurala

Nu toate gravidele pot opta pentru anestezia epidurala. Exista mai multe motive fizice sau care tin de personalul medical, de care poate depinde luarea acestei decizii:

• Anumite medicamente pe care le iei, compozitia sangelui tau, probleme cu spatele, sangerari masive sau lipsa unui anestezist in maternintate.

• Unele spitale nu dau voie sa se faca anestezie epidurala in anumite cazuri, cum ar fi momentul cand ai ajuns la dilatatia maxima (10cm) sau nu inainte de 4cm. Insa faptul ca nu poti face o epidurala decat in acest interval de dilatatie este un mit.

Intr-adevar, daca ajungi la 8-9 cm dilatatie, contractiile sunt foarte puternice si devine mai greu sa ti se monteze cateterul epidural, insa intarzierea epiduralei poate reduce unele riscuri asociate cu aceasta procedura.

Daca totusi este prea tarziu pentru montarea unei anestezii epidurale, de obicei se opteaza pentru administrarea de analgezice intravenoase, care nu fac durerea sa dispara in totalitate, dar te relaxeaza si te ajuta sa te concentrezi. Partea buna este ca dupa utilizarea acestora, ai libertate de miscare si control asupra corpului tau.

Deci, nu ar trebui sa ti se refuze montarea unui cateter pentru anestezie epidurala indiferent de moment, mai putin atunci cand capul bebelusului iese deja.

 Riscuri in cazul anesteziei epidurale

Alegerea unei anestezii epidurale pentru indepartarea dureii poate duce la pierderea controlului gravidei asupra propriului trup. De multe ori decizia de a face o epidurala este luata fara a avea cunostinta despre posibilele riscuri pentru mama si copil.

• Epidurala dubleaza riscul de a fi necesara o cezariana si nasterea se poate dovedi mai grea.
• Cantitati substantiale din medicatia folosita in anestezia epidurala, care este injectata in jurul maduvei spinarii, ajung in placenta si deci la bebelus.
• Tensiunea arteriala scade, iar acest efect advers se manifesta la o femeie din opt. Fluxul de sange incetinit duce la scaderea cantitatii de oxigen care ajunge la fat.
• Al doilea stadiu al travaliului este incetinit, crescand sansele de utilizare a forcepsului.
• Anestezicul are efect si asupra muschilor pelvieni, muschi care ghideaza capul fatului. Astfel, scad sansele ca bebelusul sa iasa corect pe canalul nasterii.
• Daca se ajunge la folosirea forcepsului sau daca stadiul al doilea al travaliului devine prea lung, se efectueaza de obicei epiziotomie.
• Pe langa uter, amorteste si vezica urinara, ceea ce implica utilizarea unei sonde urinare, care nu este nici comoda, nici placuta.
• Efectele adverse ale anesteziei epidurale includ prurit (mancarimi) pe toata suprafata pielii (efect intalnit mai ales cand anestezicul folosit este opiaceu sau provocat de morfina). Morfina cauzeaza si herpes in unele cazuri.
• Parte din cazurile de anestezie epidurala au mansifestat stari de voma sau frisoane, provocate de efectul anestezicului asupra sistemului termoreglator.
• Cand o epidurala este montata de mai mult de cinci ore, creste temperatura corpului si implicit tensiunea, fapt care poate fi un semn de infectie care sa afecteze uterul si fatul.


Mai rar se intampla sa apara complicatii de tipul:

• Zone de amorteala, care dispar de cele mai multe ori dupa trei luni;
• Atingerea accindentala a foitelor meningeale, fapt care poate produce dureri de cap prelungite si uneori chiar severe;
• In unele cazuri, pierderea sensibilitatii si slabiciune in zonele afectate de epidurala, dar si aceasta dispare de obicei dupa trei luni;

Studiile specialistilor au sugerat ca anestezia epidurala are legatura cu eliberarea de ocitocina, care scade lactatia.

Complicatiile grave, dar mai rare presupun lezarea permanenta a nervilor, convulsii si dificultati de respiratie si de functionare a inimii sau chiar deces ce poate fi atribuit anesteziei epidurale.

Un studiu al cercetatorilor britanici arata ca, in cazul anesteziei epidurale la nastere, gravidele nu ar trebui sa fie deosebit de ingrijorate, deorece riscul de leziuni permanente este de 1 la 80.000. In general, riscurile de aparitie a complicatiilor  au fost foarte scazute, in jur de 1 la 23.000, cu pana la 10% mai putine decat s-a estimat initial.



Citeste si despre