Nastere naturala sau cezariana?

| | Actualizat: 2012-11-12 17:12:30

Alegerea intre a naste natural sau prin cezariana pune in mare dificultate multe dintre gravidele moderne. Desi nasterea vaginala este mai sigura, aceasta metoda este mai dureroasa si inconfortabila decat cea prin cezariana. Prefera femeile moderne confortul cezarianei in locul sigurantei, pe care o asigura nasterea vaginala? Inainte de a te decide ce fel de nastere sa alegi, iata care sunt avantajele si dezavantajele fiecareia dintre ele!

Atunci cand pun in balanta cele doua tipuri de nasteri, femeile nu se gandesc decat la cat de simpla si lipsita de dureri este cezariana si la cat de lung, inconfortabil sau chinuitor este travaliul si nasterea propriu-zisa, in cazul celei naturale. In realitate, exista mai multe criterii si aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand alegi modul in care vrei sa-ti aduci pe lume bebelusul.

Nasterea naturala: avantaje si dezavantaje

Avantajele nasterii naturale

Nasterea naturala este cea mai veche si populara forma de nastere. Chiar daca este o metoda care pune la grea incercare organismul din punct de vedere fiziologic si in care esti nevoita sa treci prin dureri foarte mari, ramane o varianta in care detii controlul deplin asupra corpului tau si participi activ la aducerea pe lume a copilului.

In ciuda durerilor si disconfortului provocate de travaliu, alegerea nasterii vaginale te ajuta sa pastrezi controlul asupra situatiei si sa diminuezi riscul de a avea nevoie de interventii medicale invazive, care ar creste riscul de complicatii.

Principalul avantaj al nasterii naturale este acela ca nu este o metoda invaziva si ca prezinta riscuri minime asupra sanatatii tale sau bebelusului.

Exista si un avantaj emotional de care beneficiaza gravidele atunci cand aleg nasterea vaginala. Se simt mai puternice si mai sigure pe ele dupa o astfel de experienta. Au un sentiment profund de satisfactie si autoimplinire. Este un test de rezistenta pe care aleg sa si-l dea singure, iar bucuria si implinirea de la finalul travaliului si luptei cu durerile si efortul fizic sunt incomparabile. Este un eveniment unic in viata unei femei, cu implicatii emotionale si psihice importante, atat pentru gravida, cat si pentru fat.

Nasterea naturala iti permite libertatea de miscare si nu te tine imobilizata la pat, nici in timpul, nici dupa nastere. Poti fi externata chiar a doua zi din spital, impreuna cu bebelusul tau.

Recuperarea dupa nasterea vaginala este scurta, iar riscul de depresie postnatala este foarte mic. Alaptarea poate fi initiata imediat, iar legatura emotionala unica intre mama si bebelus apare mai repede si mai usor.

Dezavantajele nasterii naturale

Principalul dezavantaj al nasterii vaginale ramane durerea, uneori insuportabila, pe care trebuie sa o indure gravida in timpul travaliului si al expulziei copilului. Chiar daca exista varianta apelarii la medicatie calmanta sau a anesteziilor locale, in majoritatea cazurilor, durerile isi fac simtita din plin prezenta.

Durerea si disconfortul sunt principalele motive pentru care multe femei renunta la varianta nasterii naturale si aleg cezariana.

Un alt dezavantaj al nasterii naturale este riscul de prelungire a travaliului. Din cauza faptului ca multe femei nu opteaza pentru medicatie calmanta sau pentru ca aceasta nu are uneori rezultatele scontate, ele nu au forta necesara de a impinge foarte tare pentru a grabi delivrenta si sunt nevoite sa suporte travaliul ore in sir.

Eforturile depuse la impingere si durerile din timpul nasterii vaginale sunt istovitoare pentru proaspata mamica. Extenuarea este un alt dezavantaj al nasterii naturale. Chiar daca este temporara, multe gravide sustin ca la sfarsitul nasterii nu s-au putut bucura pe deplin de bebelusul lor pe cat ar fi dorit, din cauza oboselii exagerate.

Un alt risc al acestui tip de nastere il reprezinta hemoragia. Nu exista interventii chirurgicale, ca la cezariana, insa exista riscul hemoragiei, care daca nu este controlata la timp, poate fi fatala pentru mamica.

Nasterea prin cezariana: avantaje si dezavantaje

Avantajele nasterii prin cezariana

Cu siguranta, principalul avantaj pe care cele mai multe gravidute il vad in cezariana este absenta durerilor si confortul din timpul nasterii copilului.

Te scuteste de travaliu si disconfortul creat de acesta, dar si de riscul de epiziotomie (taietura chirurgicala facuta in zona vaginala, pentru a grabi delivrenta). Faptul ca zona intima nu este deloc afectata este un avantaj al cezarianei, deoarece nu iti afecteaza viata sexuala dupa nastere.

Un alt beneficiu consta in faptul ca poti sa alegi ziua nasterii copilului. Spre deosebire de nasterea naturala, care te poate lua prin surprindere, cezariana poate fi programata, ceea ce te ajuta sa te pregatesti mai usor pentru marele eveniment.

Si bebelusul are de beneficiat de pe urma nasterii prin cezariana. Se pare ca ajuta la nasterea in conditii de deplina siguranta a copilului, spre deosebire de cea vaginala, care ridica anumite riscuri asupra sanatatii lui, atunci cand trece prin canalul de nastere.

Dezavantajele nasterii prin cezariana

Cezariana ridica mult mai multe riscuri fata de cea vaginala, de aceea, cei mai multi medici sunt retinuti atunci cand vine vorba de recomandarea acestei forme de nastere. Majoritatea lor sustine ca cezariana ar trebui realizata doar in situatiile care o impun: anumite complicatii sau afectiuni medicale, care fac imposibila nasterea naturala.

Recuperarea greoaie si de lunga durata de dupa interventie este unul dintre principalele dezavantaje. Mamica se poate gasi in imposibilitatea de a se da imediat jos din pat dupa nastere si de a-si putea tine copilul in brate. Libertatea de miscare si disconfortul creat de incizia chirurgicala pot persista si cateva saptamani.

Fiind o metoda invaziva, prin interventie chirurgicala, cezariana atrage dupa sine o serie de riscuri asociate oricarei operatii: hemoragii, infectii, traumatisme fetale, incizia sau lezarea altor organe etc.

Se pare ca acest tip de nastere creste si riscul aparitiei depresiei postpartum, iar legatura unica mama-bebe care se stabileste imediat dupa nastere intarzie sa apara.

Care tip de nastere ti se pare mai potrivit? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre