Malformatii congenitale frecvente la prematuri

| | Actualizat: 2017-06-13 16:06:46

Malformatiile congenitale sunt mai frecvente la bebelusii nascuti prematur. Complicatiile aparute in sarcina sau la nastere, care determina si nasterea inainte de termen a copilului, cresc riscul aparitiilor unora dintre cele mai periculoase malformatii congenitale - sindrom de detresa respiratorie, hidrocefalie, spina bifida etc.

Sindromul de detresa respiratorie

Aceasta este una dintre afectiunile congenitale cele mai frecvente printre prematuri. Apare la bebelusii care nu au inca plamanii suficient dezvoltati pentru a face fata mediului extrauterin.

Simptomele comune ale bolii sunt:

    * respiratie accelerata;
    * retragerea muschilor toracici intre coaste pe faza de inspiratie;
    * batai ale aripilor nasului;
    * grohait sever.

Malformatii congenitale ale inimii

Cea mai frecventa malformatie congenitala a inimii la prematuri este "persistenta canalului arterial". Aceasta se caracterizeaza printr-o gaura in peretele inimii care face trecerea dintre camera stanga spre cea dreapta a inimii, moment in care sangele incepe sa se amestece.

Aceasta afectiune se vindeca uneori de la sine, dar in unele situatii necesita interventie chirurgicala pentru corectarea defectului. In cele mai severe cazuri, boala poate fi fatala pentru bebelus.

Buza de iepure sau despicatura valului palatin

Acestea sunt 2 malformatii congenitale care apar la nivelul fetei si pun in dificultate capacitatea copilului de a se hrani. Defectul apare din cauza ca parti ale fetei copilului nu au fuzionat cum trebuie in timpul dezvoltarii fetale.

Unele cazuri pot fi corectate cu succes prin operatii speciale. Se poate actiona chirurgical chiar dupa primele luni de la nastere.

Spina bifida

Este o malformatie congenitala a coloanei vertebrale care apare din cauza dezvoltarii incomplete a tubului neural si a oaselor dimprejurul lui. Cu alte cuvinte, defectul apare atunci cand cele 2 parti ale coloanei vertebrale a bebelusului nu se unesc corespunzator in sarcina. In acel moment apare fistula - o zona deschisa intre cele 2 parti - prin care se poate protubera coloana sau alte membrane.

Este o afectiune care poate fi tratata cu succes, dar numai prin interventie chirurgicala. Copilul poate fi supus operatiei imediat ce prezinta semne vitale stabile si poate face fata unei asemenea interventii.

Hidrocefalia congenitala

Hidrocefalia este un risc frecvent in cazul copiilor nascuti prematur. Ea se caracterizeaza prin cresterea presiunii intracraniane si este cauzata de acumularea excesiva de lichid cefalo-rahidian la nivelul ventriculilor cerebrali. Lasata nedepistata si netratata, hidrocefalia are urmari neurologice grave, care culmineaza cu retardul mental.

Tratamentul este chirurgical si presupune inserarea unui sunt la nivel cranian cu rolul de a indeparta presiunea locala si a drena lichidul in exces.

Boala celiaca

Este o afectiune a sistemului imunitar in care intestinele reactioneaza agresiv la consumul de gluten, o proteina care se gaseste in alimente bazate pe cereale.

Boala determina aparitia diareei severe si a altor simptome neplacute, dar poate fi depistata numai in urma unei analize de sange. Principalul tratament al bolii consta in restrictia glutenului din alimentatie, regula pe care copilul va trebui sa o respecte pentru tot restul vietii.

Alte malformatii congenitale frecvente la prematuri mai sunt:

    * sindromul Down;
    * paralizia cerebrala;
    * luxatia congenitala de sold;
    * hernia ombilicala;
    * fibroza chistica;
    * anemia cu celule in secera (siclemia).

Citeste si despre