Folosirea forcepsului la nastere

| | Actualizat: 2009-11-09 18:14:55

 

Folosirea forcepsului la nastere este un mod de a usura venirea pe lume a bebelusului, nu neaparat necesara, insa preferabila operatiei de cezariana. Cand se ajunge in ultimul stadiu al travaliului, uneori este nevoie de epiziotomie, folosirea forcepsului sau a unei ventuze pentru nastere.

Forcepsul se prezinta ca un cleste mare, curbat usor, care se introduce in vaginul mamei pentru a apuca craniul fatului si este utilizat pentru a scoate bebelusul rapid daca acesta se afla intr-o situatie periculoasa.
 Cand se poate folosi forcepsul?

La sfarsitul travaliului, cand gravida incepe sa impinga, se poate intampla ca lucrurile se incetineasca si ca ultima faza a travaliului sa se prelungeasca neasteptat.

In momentul in care capul bebelusului se afla deja pe canalul nasterii, insa mama este epuizata si nu mai poate impinge, sau daca fatul pare sa nu se simta bine, nasterea trebuie grabita pentru a asigura sanatatea copilului.

Forcepsul se foloseste si atunci cand fatul nu este intors in pozitia normala de nastere, ci se afla cu picioarele inspre canalul de nastere.
 Ce se intampla cand este folosit forcepsul?

Gravida trebuie sa fie culcata pe pat, in pozitia asemanatoare cu cea a examinarilor ginecologice. Daca pana in acel moment nu a fost administrata o epidurala sau o rahianestezie, se poate face atunci.

Forcepsul este introdus apoi in vagin si plasat pe capul bebelusului, fiecare brat al clestelui peste cate o ureche a fatului. Obstreticianul trage usorm cam jumatate de minut de fiecare data cand vei avea o contractie, pentru a ajuta bebelusul sa inainteze putin cate putin, pana in pozitia in care poate fi scos manual sau prin epiziotomie. Restul corpului bebelusului este scos fara utilizarea forcepsului.

Cand forcepsul este introdus in vagin, daca bebelusul nu se deplaseaza deloc timp de trei contractii se recomanda abandonarea instrumentului si inceperea unei cezariene.

In mod normal, gravida nu simte nicio durere atunci cand forcepsul se afla in vagin, insa este recomandata o anestezie, in functie de caz.
 Care sunt riscurile nasterii cu ajutorul forcepsului?

Desi unele mamici simt ca au nascut asistat, dorind o nastere naturala, efortul de care te scuteste folosirea forcepsului este de luat in considerare, mai ales atunci cand esti epuizata si nu mai ai puterea sa impingi.

Exista posibilitatea ca bebelusul sa:

• aiba mici vanatai pe cap sau pe fata, dar acest fapt este trecator si nu lasa urme in timp.
• sufere leziuni ale nervilor faciali, insa in cazuri rare si se corecteaza in timp.
• aiba clavicula fracturata din cauza presinuii aplicate de forceps
• sufere malformatii craniene, asa cum spun medicii osteopati (care se ocupa de patologia oaselor), care se plang ca majoritatea copiilor pe care ii au ca pacienti sufera datorita ultilizarii forcepsului la nastere.


Totusi, utilizarea forcepsului poate creste riscul ca proaspata mamica sa aiba nevoie de copci, din cauza unei rupturi de tesut sau a unei epiziotomii, la fel ca si riscul de a afecta muschiul din jurul anusului.



Citeste si despre