Desi nu s-a descoperit inca reteta universala pentru a fi un parinte minunat, exista cateva ingrediente de baza si calitati pe care trebuie sa la aduni laolalta pentru a te transforma intr-unul demn de toata lauda.
Nu este suficient ca iti iubesti copilul pentru a fi un parinte bun. Cresterea unui copil sanatos, destept, puternic si fericit este un efort complex, care se bazeaza pe cateva caracteristici si lucruri importante de care trebuie sa tii cont in ingrijirea, educarea si disciplinarea lui!
Arata-i si spune-i ca il iubesti in fiecare zi!
Inca din primul moment in care se naste, copilul trebuie sa simta afectiunea si caldura ta. Inainte de a porni in lungul drum al disciplinarii si educarii lui, asigura-l si fa-l sa simta ca este iubit in fiecare zi. Iubirea pentru el nu este conditionata de niciun comportament sau fapta nesabuita.
Indiferent ca incalca reguli, ca face boacane sau ca vorbeste urat, spune-i ca il iubesti, chiar daca il pedepsesti sau certi pentru obrazniciile pe care le face. Un parinte bun nu uita in nicio zi sa ii spuna copilului ca il iubeste si sa il creasca cu multa dragoste.
Petrece timp de calitate cu copilul!
O alta calitate a unui parinte bun este legata de timpul petrecut in compania copilului. Chiar daca, in ziua de astazi, timpul alocat momentelor in familie este destul de limitat, importanta nu este cantitatea, ci calitatea lui. Oricat de putin timp ai la dispozitie pentru a-l petrece cu copilul, transforma-l in momente constructive si de neuitat. Pentru a petrece timp de calitate cu cel mic, este important ca atunci cand stai cu el sa:
- te joci cu el;
- sa purtati conversatii sincere si deschise;
- sa gatiti impreuna;
- sa ii citesti povesti;
- sa faceti diverse activitati amuzante impreuna, doar voi doi: vizite la muzeu, excursii, drumetii etc.
Stabileste reguli si pedepse in disciplinarea lui!
Sa fii un parinte bun nu inseamna sa iti lasi copilul sa faca tot ce vrea. Disciplinarea este un proces obligatoriu in modelarea unui copil respectuos si cuminte, cu care sa te poti lauda pe oriunde mergi. Insa disciplinarea presupune atat stabilirea unor reguli clare si stricte in comportamentul lui, cat si a consecintelor incalcarii lor.
Uneori, chiar daca este nevoie sa fii mai drastica, ferma si autoritara cu el, nu inseamna ca nu il iubesti, ci ca doar ajuti la consolidarea unei educatii corespunzatoare si la transformarea lui intr-un adult responsabil si matur.
Cu toate ca orice proces disciplinar trebuie sa se bazeze pe sistemul reguli-pedepse, este indicat sa nu abuzezi de metodele punitive in educarea lui. Mai important este sa il ajuti sa inteleaga de ce nu este indicat sa se comporte necorespunzator sau sa nu incalce regulile.
Fii un model pozitiv pentru el!
Ca orice parinte, vrei sa cresti un copil educat, responsabil, istet, activ si cuminte. Cel mai simplu mod prin care il ajuti sa deprinda aceste calitati este sa fii un model de viata pentru el. Cand este mic, copilul absoarbe ca un burete informatiile din jur si imita comportamentele si alegerile pe care le fac cei din jurul lui.
Fara sa iti dai seama, acestea ajung sa ii conduca viata si gandirea mai devreme decat credeai, iar daca nu ai grija sa imite numai lucruri benefice pentru dezvoltarea si cresterea lui, s-ar putea sa intampini probleme cu el.
De exemplu, daca vrei sa ii dezvolti pasiunea pentru citit, citeste cat mai des in preajma lui. Daca vrei sa manance sanatos, adopta si tu o astfel de dieta, pentru a avea un model. Cei mai multi copii ajung sa fie, la maturitate, copii fidele ale parintilor lor, de aceea, este important sa fii un exemplu pozitiv pentru el.
Creste un copil activ!
O alta sarcina sau indatorire care te transforma intr-un parinte demn de toata lauda este sa inveti sa ii deschizi copilului apetitul pentru sport si miscare fizica. Doar crescand un copil activ si cu pasiuni sportive, reusesti sa il tii departe de dependenta de calculator si televizor, doua dintre cele mai mari atractii si pericole pentru prichindeii moderni.
Multi parinti dau o lupta crancena cu sedentarismul copiilor lor. Pentru a evita sa ajungi in situatia de a apela la masuri disperate pentru a-ti ridica micutul de pe scaun sau canapea, de la calculator sau televizor, este important sa ii dezvolti de mic pasiunea pentru sport.
Du-l frecvent la tot felul de activitati sportive si inscrie-l la cursuri de dans, karate, inot sau la alte activitati care ii plac.
Creste un copil responsabil si independent!
Doar pentru ca il iubesti si vrei sa il stii in siguranta, nu inseamna ca trebuie sa faci totul in locul lui si sa stai dupa el, peste tot. Libertatea de miscare, alegere si gandire este importanta in dezvoltarea unui copil responsabil si autonom.
Nu fi ultraprotectoare cu copilul tau! Permite-i sa experimenteze tot soiul de situatii si lucruri noi, lasa-l sa greseasca si sa gaseasca solutii pentru a iesi din diverse incurcaturi.
Stai in umbra lui si urmareste-i miscarile, fii alaturi de el atunci cand se impotmoleste, dar nu incerca sa faci totul in locul lui sau sa il tii intr-un "glob" de cristal, de frica sa nu pateasca ceva rau. Copilul trebuie sa dea piept de mic cu noul, cu incercarile, greselile, pentru a invata lectii de viata importante din acestea.
Ai grija de sanatatea lui!
Grija pentru sanatatea copilului este una dintre principalele responsabilitati ale unui parinte bun si responsabil. Dincolo de alimentatie si sport, care au un rol esential in crestere, este important sa-i monitorizezi indeaproape starea de sanatate.
Nu merge cu micutul tau la pediatru doar atunci cand se simte rau. Vizitele periodice cu copilul la medic sunt obligatorii. In cadrul acestora, pediatrul observa daca cel mic creste si se dezvolta normal pentru varsta lui si iti ofera sfaturi pretioase despre cum sa ai grija de el.
In plus, medicul tine o evidenta a imunizarilor copilului. In acest fel, va sti, conform indicatiilor fisei medicale, daca cel mic are vaccinuri restante sau daca este nevoie de altele, conform starii lui de sanatate.
Ce alte calitati crezi ca mai trebuie sa intruneasca un parinte bun? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!