Cum sa reactionezi ca un adevarat psiholog cand copilul te contrazice

| | Actualizat: 2015-02-11 09:08:22

Un copil care te contrazice frecvent este cu siguranta un viitor adult cu personalitate. Specialistii te incurajeaza sa cultivi exprimarea libera a copilului tau, formularea propriilor lui opinii si impunerea unor puncte de vedere.

Toate aceste trasaturi de caracter il vor ajuta sa ajunga poate un lider excelent, dar si o persoana sociabila, adaptabila si greu de influentat. Dar ce faci cand copilul tau te contrazice la orice pas si pare ca isi doreste sa transforme orice discutie intr-o disputa? Avem cateva solutii pentru tine!

Ce profil are copilul care contrazice


Cand ii spui sa se spele pe dinti, el iti raspunde ferm "nu acum, trebuie sa termin jocul video", iar daca il rogi sa isi faca patul in fiecare dimineata, el va sustine ca acest obicei nu este necesar, de vreme ce seara va avea nevoie de el asa cum l-a lasat cand s-a trezit.

Cand te oferi sa il inscrii la inot, el iti spune ca boxul sau karatele i se potrivesc mai degraba.

Desi ii explici ca trebuie sa manance fructe si legume in fiecare zi pentru a fi sanatos, te va contrazice si iti va spune ca cel mai bine se simte dupa o farfurie plina de cartofi prajiti, "pentru ca asa este organismul lui".

Acestea sunt doar cateva exemple de replici prin care copilul tau te poate frustra prin tendinta de a-ti desconsidera orice idee, cerinta sau recomandare. Poti observa ca micutul tau adora discutiile in contradictoriu si incearca sa impuna celor din jur ideile lui.

Aceasta sete de putere nu este nociva, te asigura psihologii, insa modul in care un copil incearca sa se impuna poate fi unul problematic.

Astfel, te poti confrunta cu refuzul lui de face orice lucru ii ceri, cu rezistenta copilului in fata autoritatii (in special la scoala), dar si cu determinarea lui de a impune propriile reguli si de a dicta cum trebuie sa se desfasoare toate lucrurile in viata voastra de familie.

Este drept ca iti doresti sa cresti un copil independent , capabil sa ia cele mai bune decizii fara sa il indrumi la orice pas. Insa in acelasi timp, scopul tau este sa educi un viitor adult care intelege ca trebuie sa respecte autoritatea si sa manifeste supunere atunci cand este cazul.


Adevarata lupta pe care o duci este sa cresti un copil cu discernamant si incredere in fortele proprii, dar care stie sa isi respecte parintii, profesorii si toti oamenii din jurul lui. Din fericire, aceasta misiune nu este nici pe departe una imposibila. Ponturile de mai jos iti vor fi cu siguranta foarte folositoare!

Cum sa nu dai tonul unui razboi


Majoritatea parintilor gestioneaza relatia cu un copil impunator prin contraatac, desi aceasta strategie nu functioneaza aproape niciodata. Eforturile de a controla un copil cu personalitate puternica conduc, de cele mai multe ori, la o lupta de putere din care nimeni nu iese victorios cu adevarat.



Daca o singura data ai cedat in fata copilului tau, va considera ca atunci cand isi impune puterea, va obtine tot ce isi doreste. In cazul in care reusesti sa te impui cu forta in fata lui, reactia lui imediata este sa iti copieze stilul autoritar si sa iti raspunda cu aceeasi moneda in viitor. Prin urmare, vei castiga o batalie, insa vei pierde in final razboiul.


Asadar, cea mai inteligenta pozitie pe care o poti adopta este sa nu intri in jocul copilului tau, de parca ati fi doi oponenti in ringul de box. Fa un angajament cu tine insati ca nu te vei mai angaja in discutii contradictorii si explicatii indelungate. Pur si simplu transmite-i raspicat punctul tau de vedere si asteptarile tale de la el, apoi paraseste incaperea. Spune-i copilului cat mai clar ce vrei sa faca, cand trebuie sa raspunda solicitarii tale si ce se intampla daca nu se supune. Nu lasa loc de negocieri.


Nu ii oferi copilului tau ragazul sa te enerveze, deoarece furia ta ii va oferi puterea la care ravneste in relatia voastra. Apeleaza la pedepse daca nu vrea sa coopereze, insa alege unele minore, care sa ii ridice doar un semn de intrebare asupra modului in care se comporta. Iar cand copilul se conformeaza cerintelor tale, multumeste-i si spune-i ca ii apreciezi atitudinea.

Cum sa tii canalele de comunicare deschise


Cand ai un copil cu o tendinta accentuata sa te contrazica, discuta cu el despre aceasta problema. Fara sa il pui intr-o postura de inferioritate, da-i de inteles ca este inacceptabil sa se certe cu parintii lui. Chiar si atunci cand este convins ca are dreptate, trebuie sa isi impuna punctul de vedere prin argumente logice, niciodata prin agresivitate.

Aceasta regula se aplica la orice varsta, deoarece respectul fata de cei din jur este o conditie pentru ca el sa functioneze normal in societate.

Iar ca sa tii canalele de comunicare deschise, da-i copilului tau drept de apel. Aceasta libertate pe care i-o oferi il va ajuta sa scape de "obiceiul" de a se contrazice, din reflex, intr-o maniera agresiva. 

Da-i oportunitatea sa se gandeasca o perioda de timp la ce s-a intamplat, iar cand amandoi va recapatati calmul, discutati despre o cale de compromis. Cel mai bine este sa stabilesti o perioada de timp standard intre cearta si apel – copilul tau se va simti mai bine stiind ca "jucati" in functie de un sistem corect pentru amandoi.

Cum sa descurajezi comportamentul nedorit


Un copil care se contrazice constant dintr-un obicei format in acest sens nu va ceda atat de simplu. De aceea este bine sa anticipezi comportamentul lui nedorit si sa intervii cu un set de consecinte la care se supune atunci cand vrea sa te provoace.

Da-i un avertisment, astfel incat sa stie ca va fi pedepsit. Daca nu isi remediaza atitudinea, supune-l consecintei de care a fost avertizat, ferm si cu zambetul pe buze. Aceasta pedeapsa poate fi privarea de un privilegiu sau desemnarea unei sarcini suplimentare.



La fel de important este sa stii cum sa iti recompensezi fostul certaret, atunci cand da semne de revizuire a comportamentului. Observa imediat cand copilul tau te asculta, apreciaza-i ajutorul si incurajeaza-l sa procedeze la fel in viitor.



Tu cum reactionezi cand copilul tau este neascultator si te contrazice? Ai descoperit o metoda buna de a-i corecta comportamentul? Da-ne ponturile tale utile in sectiunea comentariilor de mai jos!

Citeste si despre