Copilul cu ADHD, tot ce poti face pentru el ca parinte

| | Actualizat: 2016-04-01 11:30:58

ADHD sau deficitul de atentie reprezinta un "defect" neurologic care se manifesta prin incapacitatea de concentrare, hiperactivitate, temperament dificil sau abilitati sociale scazute. Este o tulburare de comportament care necesita o gama complexa de terapii si tratamente pentru imbunatatirea vietii copilului. Insa si tu, ca parinte, poti face foarte multe pentru a-l ajuta sa treaca mai usor peste simptome!

Informeaza-te!

Primul lucru si cel mai important dupa aflarea diagnosticului este sa iti consolidezi cunostintele cu privire la aceasta boala. Invata mai multe despre ADHD, despre modul in care afecteaza copilul, despre cum sa ii faci fata ca parinte si care sunt strategiile si metodele cele mai noi si mai eficiente de depasire a conditiei.

Ai grija de tine!

Nu tu esti pacientul, dar trebuie sa fii apta si sa ai forta necesara pentru a-l ajuta pe copil. De aceea, specialistii sfatuiesc parintii care au un copil bolnav de ADHD sa-si acorde lor mai multa atentie in privinta sanatatii fizice si psihice. Daca vei fi stresata, extenuata si lipsita de vitalitate nu vei reusi sa ajuti copilul in niciun fel. Asa ca, in masura in care poti, ocupa-te si de tine si de hobby-urile si pasiunile tale, detasandu-te de problema in cauza, macar din cand in cand.

Comunica permanent cu copilul!

Astfel de copii nu trebuie tratati ca si cand nu ar stii sau nu ar putea sa vorbeasca sau ca pe niste bolnavi care zac in pat. Vorbeste cat mai mult cu el! Insa este esential sa o faci in termeni foarte simpli si specifici. Fii cat mai explicita si exacta in tot ceea ce ii ceri sa faca.

Incearca sa ii creezi o rutina zilnica!

Daca micutul are o rutina zilnica, atunci el va stii la ce sa se astepte in fiecare zi si nu va fi confuzat sau agitat de schimbari sau activitati care ii disturba confortul pe care il are. Asadar, trezeste-l mereu la aceeasi ora, stabileste orele de masa, activitatile scolare si extrascolare si incearca sa nu te abati prea mult de la program.


Daca intervin modificari in aceasta rutina, anunta-l intotdeauna inainte de schimbare pentru a fi pregatit si pentru a nu-l lua prin surprindere.

Fii organizata!

Copiii cu ADHD sunt predispusi la a pierde diverse lucruri, de aceea este esential sa fii tu cea organizata si sa incerci sa ii creezi si lui spatii organizate si la-ndemana pentru copil pentru a pune diverse lucruri: jucarii, hainute, rechizite etc. Incearca mereu sa incurajezi copilul sa puna la loc lucrurile pe care le foloseste.

Minimizeaza alegerile pe care le are de facut copilul!

Prea multe optiuni si variante de lucruri sau idei din care sa aleaga il pot induce in eroare si il pot coplesi pe copilul cu ADHD. Il pot deruta pentru ca el nu este capabil sa se concentreze la prea multe lucruri deodata. Asadar cand vrei sa il intrebi pe copil cu ce sa se imbrace, limiteaza-te la 2 optiuni. De asemenea, si atunci cand vrei sa aduci copii la voi sa se joace cu el, nu opta pentru mai mult de 2, pentru a nu-l coplesi.

Redu cat mai mult lucrurile care ii distrag atentia din jur!

Mai ales atunci cand copilul se concentreaza pe o anumita activitate, ca de exemplu o tema pentru scoala, este important sa ii asiguri un ambient cat mai linistit si fara lucruri care sa ii distraga atentia (galagie, muzica, tv, jucarii la-ndemana, persoane prea multe in jur etc.).

Supravegheaza-l cu atentie in interactiunile sociale!

Copiii care sufera de ADHD au tendinta de a fi impulsivi si au greutati in dezvoltarea abilitatilor sociale. De aceea, atunci cand micutul tau se joaca cu alti copii sau este in public, trebuie sa il monitorizezi indeaproape pentru a evita iesirile necontrolate sau micile accidente. Daca vezi ca incepe sa devina agitat si panicat, ghideaza-l cu blandete in ceea ce trebuie sa faca si nu uita sa il complimentezi cand se poarta frumos.

Incurajeaza-i talentele si pasiunile!

Observa cu atentie care sunt talentele micutului tau si incurajeaza-l sa si le cultive. In acest fel, il vei ajuta sa aiba mai multa incredere in el si sa-si dezvolte abilitati sociale valoroase, aspect la care copiii cu ADHD au probleme.

Fii fanul lui numarul 1 si ofera-i doze duble de afectiune!

Fii alaturi de el in tot ce are nevoie, dar mai presus de toate, arata-i asta! Complimenteaza-l de cate ori ii reuseste ceva, cat de mic, si spune-i tot timpul cat de mult il iubesti. Sprijina-l si incurajeaza-l in toate incercarile sale, fie ca e vorba de o tema sau de cultivarea unui talent.

Cu o combinatie armonioasa de dragoste, grija, atentie si perseverenta veti face progrese impreuna si il vei ajuta totodata si pe copil sa aiba o viata cat mai calitativa si mai fericita.

Citeste si despre