ADHD-ul sau deficitul de atentie este o tulburare comportamentala care se manifesta prin incapacitatea copiilor de a se concentra asupra anumitor sarcini care le sunt date. Acesta este considerat o problema medicala si un "defect" neurologic.
Simptomele ADHD-ului la fetite si baieti
Specialistii sustin ca simptomatologia deficitului de atentie este mai prezenta in randul baietilor. Ei nu stiu sigur daca acestia sunt mai predispusi in a face boala sau doar la ei se manifesta mai des si sunt astfel diagnosticati mai usor.
Oamenii tind sa creada ca 2 dintre simptomele specifice tulburarii sunt specifice baietilor - impulsivitatea si hiperactivitatea. Insa aceasta poate lua si alte forme, in special la fetite. Acestea pot sa uite anumite lucruri, sa le fie usor distrasa atentia sau sa incurce in anumite activitati. De asemenea, ele sunt mai dezorganizate, au performante academice scazute si nu reusesc sa fie atente la detalii.
Fetitele care sufera de aceasta afectiune au tendinta sa fie mai mult neatente decat hiperactive sau impulsive. Nu toti specialistii isi dau seama de acest lucru. De multe ori, ele sunt diagnosticate gresit tocmai din cauza lipsei simptomelor "traditionale".
Tipuri de ADHD si simptomatologia lor
Atunci cand suspectezi ca micutul tau are ADHD nu trebuie sa ai in vedere doar simptomele clasice. Exista mai multe forme pe care le poate lua tulburarea, fiecare dintre ele cu simptomele specifice.
Aceasta forma se manifesta in special la baieti. Ea se caracterizeaza in principal prin hiperactivitate (agitatie, neliniste, neastampar) si hiperactivitate (incapacitatea de a sta mai mult timp intr-un singur loc).
Ei sunt lipsiti de rabdare si uneori par impertinenti. De exemplu, raspund la scoala fara sa fie intrebati, au tendinta de a lua lucrurile colegului fara sa ceara voie etc.
ADHD prin deficit de atentie
Daca primul tip se manifesta cu precadere in randul baietilor, acesta este specific mai mult fetitelor. El se caracterizeaza prin imposibilitatea concentrarii atentiei asupra unui lucru sau a unei activitati. Fetitele cu deficit de atentie nu reusesc sa dea atentie la detalii si sunt destul de dezorganizate si imprastiate.
Multa lume ar putea caracteriza aceste fetite ca fiind usor "aeriene". Ele nu sunt capabile sa urmeze instructiuni, sa retina foarte multe lucuri si nu fac fata activitatilor care necesita mult timp pentru ca isi pierd concentrarea. Temele pentru scoala sau jocurile sunt o provocare pentru fetite. Ei trebuie sa fie stimulati continuu pentru a putea duce la capat o sarcina.
A treia forma de ADHD este cea care le combina pe primele 2. Aceasta este forma care inglobeaza toate simptomele clasice ale tulburarii. Copiii care sufera de aceasta afectiune manifesta atat neatentia, cat si imuplsivitatea si hiperactivitatea.
ADHD-ul ramane o boala extrem de greu de diagnosticat. Simptomele sunt uneori inselatoare si sunt confundate cu alte afectiuni comportamentale. In multe cazuri pot aparea alte simptome care nu intra in tabloul simptomatologic clasic, iar medicii pot fi indusi in eroare.
Exista o prejudecata conform careia copiii cu aceasta problema sunt intotdeauna agitati si impulsivi. Medicii avertizeaza ca exista cazuri in care sunt foarte calmi si linistiti. In ultimii ani ADHD-ul a inceput sa fie diagnosticat mai devreme decat inainte. Medicii pot diagnostica boala chiar inainte ca micutul sa implineasca 3 ani.