Alergiile si socul anafilactic

| | Actualizat: 2016-03-31 15:28:47


Ce este alergia?

 Alergia se refera la o reactie imuna la anumite substante care sunt inhalate, injectate, ingerate sau doar care vin in contact cu pielea. Este un raspuns al corpului uman la alergeni (substantele care produc alergia) prin eliberare de histamina si alte substante chimice asemanatoare care produc simptomatologia alergiei: congestia (inflamatia) mucoaselor nazale si respiratorii, rinoreea (cand iti "curge" nasul), durerea in gat, diareea, ochii congestionati sau pruritul cutanat (mancarimile pielii).

Alergia ereditara

Uneori alergia se poate mosteni, insa nu trebuie sa fie implicat neaparat acelasi tip de alergen la care sunt sensibili restul membrilor familiei.

Unul dintre copii poate avea astm pe cand celalat sa fie predispus sa faca febra "de fan" (reactie alergica la polen sau alte plante sezoniere care apare in jurul lunii mai si sfarsitul lunii iunie). Alaptatul pana la varsta de sase luni poate scadea riscul unei alergii in primii ani de viata ai copilului tau.

Depistarea alergiilor

Este foarte greu de diagnosticat o alergie mai ales la nou-nascuti. De exemplu, multi copilasi pot avea o respiratie grea, suieratoare dupa o infectie a tractului respirator ce poate fi confundata usor cu o respiratie asmatica. Daca aceasta respiratie insa apare in absenta unei raceli si persista pana la varsta de trei ani, va trebui sa monitorizezi atent toate simptomele care le dezvolta pe parcursul bolii. Astmul este, de obicei, diagnosticat prin factorul ereditar si raspunsul organismului la bronhodilatatoare (medicamente utilizate in astmul bronsic care destind caile respiratorii).

Un om poate fi alergic la aproape orice: de la parul de pisica pana la polyester. Alergiile obisnuite precum astmul, eczemele sau febra "de fan" sunt usor de depistat. Medicul de familie poate face o trimitere catre un specialist inca de la primele simptome ale copilului tau. Dintre metodele de diagnosticare ale alergiilor, sunt folosite testele subcutanate, insa nu sunt foarte elocvente la copiii sub 18 luni.

Cand apar cel mai frecvent alergiile?

Pot aparea simptome in orice perioada a anului. Unele alergii se dezvolta in timpul iernii si deseori se confunda cu racelile. Alergiile la polen sunt legate mai ales de anotimpurile de tranzitie: toamna si primavara, pe cand rinita alergica poate persista tot timpul anului.

Copilul meu, alergic toata viata?

In multe cazuri, copiii se vindeca de unele alergii. Asta se intampla, de exemplu, la cei care au intoleranta la lactoza. Alteori, alergia se complica odata cu cresterea copilului sau chiar poate dezvolta un alt tip de alergie.

Tratamentul alergiei

Cele mai bune tratamente sunt cele cu antihistaminice si steroizi, dar in cazul alergiilor la copii si nou-nascuti, primul pas care trebuie facut este indepartarea alergenului, deci eliminarea cauzei alergiei. Potentiali alergeni pot fi considerati: fumul de tigara, puful si fulgii de perna, unele parfumuri, parul de animale, particule de praf sau chiar paturile de lana. De aceea, jucariile copilului tau trebuie mereu sterse de praf.

Daca ai un copil alergic la polen este bine sa nu-l scoti afara in perioadele in care polenul se gaseste din abudenta in atmosfera, sa-i faci baie frecvent si sa eviti sa tii ferestrele deschise cand bate vantul. Daca ii apar eczeme, este recomandabil sa ii aplici creme ce contin emolienti si hidrateaza bine pielea sau pudre mentolate care sa inlature senzatia de prurit (mancarime). Ocazional, se foloseste medicatia orala pe baza de steroizi ca sa amelioreze simptomele. Animalele de casa care produc alergia trebuie tinute afara sau sa le fie restrictionat aceesul in anumite zone unde se joaca, mananca sau doarme copilul alergic la parul acestora.

Curata cat mai des camera copilului tau de praf! De fapt, alergia nu se produce la praf, ci la acarienii care se inmultesc la praf. Acarienii sunt microorganisme inrudite cu paianjenii care se fixeaza pe piele si produc alergeni. Sunt cateva metode prin care poti scapa de acarieni: renunta la covoare si inlocuieste-le cu carpete usor de scuturat de praf, spala asternuturile cu apa fiebinte, utilizeaza un mop in locul aspiratorului care poate ridica praful. Poti de asemenea sa cumperi un aspirator cu spalare care este mult mai eficient in captarea particulelor de praf, a acarienilor si a altor alergeni.

Intoxicatia alimentara si alergia

De multe ori, copiii fac alergie la diferite tipuri de mancare: grau, oua, lapte, produse din soia, nuci, peste sau citrice. Simptomele precum iritatia cutanata sau dificultatile de respiratie, chiar inghitirea limbii, in general, apar la o ora dupa ce copilul a mancat.

Copiii pot dezvolta o anumita intoleranta alimentara care difera de o alergie. In primul rand, pentru ca intoleranta afecteaza tractul digestiv si pot aparea dureri abdominale, colici, balonare, flatulatii, diaree si cateodata voma.

Daca observi aceste simptome, trebuie sa te adresezi imediat unui nutritionist care iti va recomanda dieta pe care sa o urmeze copilul tau si ce alimente trebuie interzise si apoi reintroduse pe parcurs in alimetatie. Astfel, iti vei da seama pe parcurs care produse i-au provocat intoleranta.

Multi bebelusi au intoleranta la lactoza si, de aceea, este recomandat sa fie hraniti cu lapte delactozat.

Socul anafilactic si reactiile alergice

Ce este socul anafilactic?

Socul anafilactic este o reactie alergica severa. Se evidentiaza cand sistemul imun al copilului tau raspunde exacerbat la un stimul inofensiv provocand eliberare de histamina si alte substante chimice producand simptome severe:


• Eruptie cutanata (rash cutanat) si umflarea pielii, buzelor sau fetei;
• Respiratie grea suieratoare (wheezing);
• Puls rapid;
• Transpiratii profuze;
• Ameteala, stare de lesin, pana la pierderea constientei;
• Greata, voma, crampe abdominale, diaree;
• Paloarea pielii.

Care sunt substantele care provoaca reactii alergice grave?

Sunt multe substante la care unii copii sunt sensibili si pot provoca socul anafilactic. Rareori se intampla o astfel de reactie la copiii sub 6 luni pentru ca multe alergii apar cand copilul este mai mare. Cele mai frecvente cauze sunt:

• Alimentele precum: oua, lapte, fructe de mare, grau, alune sau nuci;
• Medicamentele, in special antibioticele cum este penicilina;
Intepaturi sau muscaturi de insecte;
• Latexul sau alte substante industriale.

Ce se intampla in cazul socului anafilactic si ce trebuie facut?

Suna la Salvare cat mai repede daca observi ca nu poate respira sau si-a pierdut constienta. Intre timp, copilul trebuie tinut intins si cu picioarele ridicate pentru a reduce riscurile de soc. Incearca sa-l linistesti vorbind cu el. Nu-i da nici un fel de medicament pana la sosirea medicului. (Daca socul anafilactic s-a produs din cauza unei intepaturi de albina, starea copilului nu se va ameliora daca indepartezi acul deoarece veninul a patruns deja in sange).

Prima interventie care se face in astfel de situatii este injectarea de adrenalina care va opri reactia anafilactica. E posibil sa fie nevoie de spitalizare pentru a determina cauza socului, mai ales daca s-a intamplat pentru prima oara.

Cum imi protejez copilul de socul anafilactic?

Trebuie evitate substantele care in mod normal produc alergii puternice. Daca ai un copil alergic la anumite alimente, trebuie sa iei unele masuri de precautie cum ar fi sa citesti de fiecare data etichetele produselor alimentare, sa intrebi la restaurante sau unde serviti masa daca alergenul e continut in mancarea copilului.

In cazul unui copil alergic la veninul de insecte, ai grija unde se joaca si daca exista insecte in jur. Spray-urile insecticide nu indeparteaza albinele, de exemplu, asa ca nu au nici un efect daca le folosesti. Nu-ti lasa copilul sa umble descult pe afara, poate fi intepat de o insecta si doar daca a calcat pe ea!

Odata ce copilul tau a avut o reactie alergica serioasa, medicul de familie te va trimite la un alergolog pentru tratament. Acesta iti va recomanda cum sa te comporti in situatii de criza si cum sa ii administrezi copilului injectia cu adrenalina. Nu astepta ca simptomele sa se agraveze, fa-i injectia imediat! Ii poate salva viata. Noteaza fiecare reactie alergica mai serioasa pe care o are si evolutia acesteia.

Adrenalina se poate elibera din farmacii numai pe baza de prescriptie medicala. Orice membru al familiei sau bona copilului trebuie sa aiba, la nevoie, kit-ul pentru adrenalina in cazul in care se produce reactia alergica. Nu tineti insa medicamentul in masina deoarece la temperaturi inalte e posibil sa nu-si mai faca efectul.

Citeste si despre