Tratamentul astmului la copii

/ / Modificat: 2013-10-29
Tratamentul astmului la copii

Astmul bronsic este o boala care se manifesta in primul rand printr-o respiratie dificila si afecteaza adesea copiii. Scopul tratamentului pentru astm este acela de a preveni cronicizarea severa a bolii si de a mentine sub control simptomele pentru o calitate cat mai buna a vietii copilului. Astmul nu se vindeca complet, dar este controlabil.

Care este scopul tratamentului astmului la copii?

Pentru ca acesta nu poate fi vindecat complet, terapiile astmului sunt orientate catre:

  • a se evita cronicizarea bolii;

  • a se tine sub control simptomele;

  • a se mentine functiile plamanilor cat mai aproape de normalitate;

  • a permite copilului sa faca activitati fizice mai solicitante din punct de vedere fizic (precum sportul);

  • prevenirea recurentei atacurilor astmatice si a vizitelor la medic.

Tipuri de tratamente

Terapiile pentru astm se impart in 2 categorii mari:

Medicatia de control - medicamente care controleaza astmul pe termen lung si sunt administrate zilnic. Acesta include:

  • corticosteroizi;

  • bronhodilatatori cu actiune prelungita;

  • inhalarea cromolinului si nedocromilului;

  • antagonisti ai receptorilor de leucotriene.

Tratamentul de urgenta – medicamente care au actiune imediata de ameliorare a crizelor si simptomelor. Acesta include:

  • bronhodilatatoare cu actiune rapida;

  • inhalatoare cu ipratropium;

  • corticosteroizi pe cale inhalatorie.

Tratamentul medicamentos consta adesea din corticosteroizi si beta2-agonisti cu administratie inhalatorie. Totusi, o parte deloc de neglijat a copiilor astmatici nu prezinta ameliorari ale starii de sanatate sau chiar se simt mai rau in cazul acestor tratamente.

Montelukastul este o optiune terapeutica interesanta in cazul astmului la copiii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani, fara antecedente recente de crize astmatice severe. In cazul in care aderenta tratamentului cu corticosteroizi inhalati este scazuta, montelukastul este varianta de urmat.

Medicamentele pe baza de montelukast se pot administra doar cu prescriptie medicala.

Tratamentul astmului bronsic la copii in functie de severitatea bolii

Stabilirea terapiei pentru astm se face in concordanta cu gradul de severitate a bolii. Tratamentul pentru astm este de lunga durata.

In cazul fiecarui copil astmatic in parte parintii au datoria sa creeze o fisa de monitorizare a copilului in care sa:

  • noteze simptomele care apar;

  • frecventa crizelor;

  • cat de des au nevoie de medicament.

In functie de aceste informatii medicii isi dau seama cat de bine functioneaza tratamentul si daca este nevoie de modificarea lui, pentru a ameliora starea si a imbunatati calitatea vietii copilului.

Astm bland intermitent

Nu necesita control medicamentos pe termen lung, ci doar terapie inhalatorie de tip beta2-antagonisti, in caz de nevoie. Daca micutul tau prezinta mai mult de 2 crize astmatice pe saptamana, este posibil sa fie necesar tratament de control pe termen lung.

Astm persistent usor

Necesita un tratament medicamentos de control precum coricosteroizi, cromolin sau nedocromil, antagonisti de leucotriene sau montelukast.

In caz de criza astmatica se administreaza bronhodilatatoare cu actiune rapida, iar daca micutul foloseste inhalatorul zilnic si din ce in ce mai frecvent se recomanda o terapie aditionala pe termen lung de mentinere sub control a bolii.

Astm persistent moderat

Necesita administrarea zilnica a anumitor medicamente de doza mica din kitul de medicatie de control prezentat mai sus, la recomandarea medicului. In cazul crizelor astmatice se folosesc bronhodilatatoare cu actiune rapida.

Daca observi ca foloseste de mai multe ori pe zi inhalatorul si ca face crize astmatice dese este indicat sa vorbesti medicul pentru schimbarea medicatiei.

Astm persistent sever

Este cel mai avansat tip de astm, iar in medicatia pe termen lung se folosesc doze mari de medicamente specifice, chiar combinate care sa mentina sub control crizele si simptomele.

In cazul crizelor astmatice se folosesc medicamente specifice tratamentului de urgenta. Daca acestea au o frecventa mare in ciuda folosirii tratamentului de control este indicat sa mergi la medic pentru schimbarea medicatiei.

Te-ar mai putea interesa:

Taguri Astm copii Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre