Cand o tulpina bacteriana puternica intra in circulatia sanguina, infectia rezultata este numita septicemie bacteriana sau bacteriemie (cunoscuta sub numele de otravire a sangelui). Acest tip de infectie poate fi foarte grava, dar de obicei poate fi tratata cu succes cu antibiotice, mai ales daca este depistata devreme. Datorita vaccinurilor impotriva tulpinilor bacteriene comune, septicemia bacteriana devine din ce in ce mai rara.
Cum poate copilul meu sa faca septicemie?
In cazul in care copilul tau are siclemie, infectie HIV, sau o alta boala imunodepresiva (boala care ii afecteaza sistemul imunitar), el poate avea risc crescut de a face septicemie. Poate fi vulnerabil la septicemia bacteriana daca nu a facut vaccinurile obligatorii dupa nastere.
In cazuri rare, copilul poate face o infectie sanguina cauzata de Stafilococul auriu sau de grupul A streptococic, care uneori pot ajunge in sange prin taieturi la nivelul pielii; Neisseria menigitis- care intra in organism prin tractul respirator; sau Salmonella- prin tractul digestiv.
Cand pot spune ca micutul meu are septicemie bacteriana?
Copilul tau poate avea doar febra si nici un alt simptom, deci este destul de dificil. El poate fi irascibil, poate avea probleme digestive sau de respiratie, poate avea pielea palida sau marmorata sau poate avea somnolenta. Aceste simptome nu reprezinta foarte mult, dar daca te gandesti la posibilitatea unei septicemii, adreseaza-te medicului pediatru.
Infectiile din circulatia sanguina cauzate de taieturi, arsuri sau ale leziuni ale pielii sunt de obicei semnalate prin febra, durere si roseata din jurul ranii. Daca observi oricare din aceste simptome mergi cu copilul tau la doctor. Acest tip de septicemie bacteriana poate cauza probleme grave.
Cum este septicemia diagnosticata si tratata?
Daca singurul simptom al copilului tau este febra de 39 grade celsius sau mai mare si nu exista o alta explicatie buna pentru aceasta temperatura ridicata (o infectie a urechii, dureri in gat, infectie pulmonara, infectie gastrointestinala sau meningita, de exemplu), doctorul poate evalua copilul in vederea descoperirii unei septicemii.
El va lua in calcul cum arata si cum se comporta copilul, la ce anume a fost expus, de cat timp este bolnav si istoricul medical. Daca are o rana, doctorul o va examina pentru a descoperi semne de infectie. Cei mai multi copii febrili nu au septicemie, dar este important sa fie descoperita timpuriu, de aceea daca doctorul va avea suspiciuni, acesta va efectua o analiza a sangelui ca sa fie sigur.
In cazul in care copilul tau este diagnosticat cu septicemie, doctorul va incepe tratamentul antibiotic imediat; mai precis, daca doctoul suspecteaza o septicemie iar rezultatele analizelor intarzie, el va incepe tratamentul antibiotic imediat pentru a fi sigur. Copilul tau trebuie sa urmeze tot tratamentul antibiotic recomandat si sa se intoarca la control de fiecare data care medicul o cere. Acest lucru este foarte important!
Exista vreo modalitate de a preveni septicemia?
In primul rand, asigura-te ca micutul tau este cu vaccinurile la zi. Doua vaccinuri confera acum o linie de aparare impotriva bacteriilor obisnuite: unul protejeaza impotriva tulpinilor de Haemophilus Influenzae, care provoaca de obicei infectiile, iar al doilea este vaccinul Pneumococic- care ofera protectie importiva tulpinilor de Streptococcus Pneumoniae.
In cazul in care copilul tau nu a facut unul dintre aceste vaccinuri – facute de obicei la 2, 4, 6 si 12 sau 15 luni – vorbeste cu doctorul tau pentru stabilirea unui program de imunizare.
De asemenea, incearca sa il protejezi impotriva infectiilor mentinand ranile copilului tau curate. In cazul in care copilul tau are o rana, uita-te daca are semne de infectie.
Ana Maties
Redactor Copilul.ro