Microcefalia la copii

| | Actualizat: 2012-10-31 12:01:51

Microcefalia este o afectiune grava care se caracterizeaza printr-o dimensiune foarte mica a craniului si apare adesea dupa nastere. Este o tulburare neurologica care se manifesta printr-o malformatie a oaselor craniului copiilor.

Cel mai clar simptom este circumferinta foarte mica a capului in raport cea a altor copii de aceeasi varsta si acelasi sex. Boala este una foarte rara si afecteaza capacitatea intelectuala. Doar in 15% dintre cazuri, copiii cu microcefalie dezvolta o inteligenta normala. Speranta de viata a copiilor bolnavi este destul de scazuta.

Cauzele microcefaliei la copii

Marimea capului unui copil este determinata de modul in creste creierul, deci de gradul lui de expansiune in interiorul cutiei craniene. Asadar, microcefelia apare atunci creierul nu creste normal, conform varstei si gradului de dezvoltare ale copilului. Aceasta crestere indecvata poate avea mai multe cauze:

  • alcoolismul maternal si abuzul de droguri in sarcina;
  • diabet maternal;
  • fenilcetonuria maternala;
  • malnutritie maternala;

In cazurile enumerate mai sus, copilul se naste cu aceasta afectiune, dar ea poate fi dobandita si dupa nastere in urma unor leziuni cerebrale, infectii, hipoxiei etc.

Simptomele microcefaliei

In afara de perimetrul cranian extrem de redus si usor de observat cu ochiul liber, microcefalia se manifesta si prin alte simptome:

  • plans ascutit, asemanator cu un strigat;
  • intarzieri in crestere si dezvoltare;
  • dezvoltare intarziata a functiilor motorii;
  • intarziere in dezvoltarea limbajului si vorbirii;

Este important de mentionat faptul ca dimensiunea craniului ramane aceeasi, chiar si cu trecerea timpului. Craniul ramane la aceleasi dimensiuni chiar si la varsta de adult. In timp ce fata continua sa se dezvolte in timp, capul ramane la fel de mic, ceea ce duce la o disproportionalitate accentuata in aspectul copilului. Si restul corpului este mai mic, iar greutatea este adesea sub media normala.

Tratamentul microcefaliei

Nu s-a descoperit pana acum niciun tratament care sa vindece complet microcefalia. Este o afectiune pe care copilul o are toata viata, dar se pot lua cateva masuri pentru a imbunatati usor calitatea vietii copilului.

Masurile terapeutice sunt focusate pe ameliorarea simptomelor, nu pe vindecarea bolii. Medicii si parintii trebuie sa lucreze impreuna pentru a ajuta copilul sa faca fata bolii. Trebuie pus accentul pe cresterea stimei de sine si a promovarii independentei in ceea ce face.

Copilul cu microcefalie are nevoie de controale regulate la medic, pentru monitorizarea starii de sanatate si a evolutiei bolii. Speranta de viata pentru copiii bolnavi de microcefalie este destul de scazuta.

Cunosti vreun caz de copil cu microcefalie? Cum au facut fata parintii situatiei si cum se prezinta, actualmente, starea copilului? Impartaseste-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre