Paralizia cerebrala reprezinta numele dat unui grup de afectiuni care afecteaza capacitatea copilului de a controla miscarile si postura. Desi leziunea de la nivelul creierului nu sufera o agravare in timp, pe masura ce copilul creste simptomele devin din ce in ce mai severe. Desi paralizia nu se vindeca complet, copiii pot trai independenti cu respectarea unui program terapeutic adecvat.
Ce este paralizia cerebrala?
Paralizie cerebrala este un termen general folosit pentru a descrie un grup de mai multe afectiuni. Toate aceste afectiuni au ca simptom central inabilitatea de a controla si coordona miscarile musculare.
Tipuri de paralizii cerebrale
-
Paralizie cerebrala spastica – rigiditatea si tensiunea de la nivelul muschilor;
-
Paralizie cerebrala atetoida – miscari necontrolate;
-
Paralizie cerebala ataxica – lipsa echilibrului si a coordonarii;
-
Paralizie cerebrala mixta – combinatie intre cele 3 tipuri de paralizii de mai sus.
Care sunt cauzele paraliziei cerebrale?
Aceasta este cauzata de leziuni la nivelul creierului, mai exact ale sistemului nervos central fie in timpul dezvoltarii fatului, fie in copilaria timpurie.
Nu exista o certitudine cu privire la cauza exacta a paraliziei, dar medicii considera ca lipsa de oxigen a copilului la nastere sau bolile mamei din timpul sarcinii ar putea fi vinovate.
Se pare ca bebelusii nascuti pre si post-termen au un risc mai crescut de a dezvolta paralizii cerebrale.
Semne ale paraliziei cerebrale la copii
Desi ea isi face resimtita prezenta de la nastere, paralizia se poate recunoaste imediat. Aceasta leziune incepe sa se manifeste cu precadere intre 1- 3 ani. Iata care sunt principalele ei semnalmente:
-
probleme de glutitie, supt si masticatie;
-
dezvoltare intarziata;
-
control slab al musculaturii;
-
pozitii anormale ale corpului;
-
planset slab sau ascutit;
-
lipsa de coordonare;
-
spasme musculare.
Pe masura ce copilul creste mai pot aparea si alte simptome:
-
perceptii si senzatii anormale;
-
traumatisme;
-
infectii;
-
boli cronice;
-
afectiuni dentare;
-
iritatii ale pielii.
Daca observi astfel de probleme la copil sau suspectezi aceasta boala, atunci mergi de urgenta cu micutul tau la medic.
Complicatii ale paraliziei cerebrale la copii
Este o afectiune exrem de serioasa care afecteaza capacitatea copilului de a face anumite lucruri.
Un copil care sufera de paralizie cerebrala poate pierde complet controlul asupra muschilor membrelor sau asupra celor faciali. Este un copil care va fi dependent permanent de cineva pentru a putea face diverse lucruri si activitati.
Ei pot avea un aspect fizic specific, dar la nivel cognitiv pot fi la fel de inteligenti si ambitiosi ca orice alt copil.
Cum se trateaza?
Paralizia cerebrala este o afectiune cronica care nu se poate vindeca complet. Leziunile cerebrale nu se agraveaza in timp, insa simptomele pot fi din ce in ce mai severe pe masura ce copilul inainteaza in varsta. In ingrijirea unui copil cu paralizie cerebrala sunt implicate mai multe forme terapeutice:
-
terapie fizica;
-
terapie ocupationala;
-
terapia vorbirii (logopedia);
-
terapie farmacologica (medicamente pentru calmarea unor simptome);
-
interventii chirurgicale (pentru a usura mobilitatea).
Daca se respecta un program clar si constant al formelor terapeutice la copil, atunci acesta poate duce o viata normala si independenta.
Paraliziile cerebrale ale copiilor pot fi prevenite?
Ingrijirea prenatala, respectarea tuturor consultatiilor si a indicatiilor medicilor diminueaza considerabil riscul declansarii acesteia. Daca ai grija de tine in sarcina, te protejezi de aparitia unor infectii, boli sau leziuni care pot afecta fatul si ii pot leza creierul atunci riscul scade considerabil.