Bolile colectivitatii la copii sunt de cele mai multe ori de natura infectioasa, fiind capatate prin transmiterea de virusuri, bacterii si alte microorganisme de la un copil bolnav la celalalt. Sistemul imunitar insuficient dezvoltat al celor mici, mediul inchis in care circula agentii patogeni in colectivitate si neglijarea unor norme esentiale de igiena sunt factorii principali de imbolnavire la cresa, gradinita sau scoala.
Boli intrare in colectivitate
Intrarea in colectivitate ajuta copiii sa se dezvolte pe toate planurile, insa ii expune si unui risc de contactare a uneia dintre principalele boli specifice grupurilor numeroase. De altfel, bolile colectivitatii sunt foarte contagioase, necesitand atat izolarea copilului bolnav pana la recuperare, cat si adoptarea de masuri preventive care sa impiedice instalarea unei epidemii.
Gripa si raceala
Un copil poate sa sufere, in medie, de 6, pana la 10 episoade de raceala anual. Gripa si raceala se numara de regula printre virozele respiratorii frecvente in sezonul rece, cand numarul cazurilor creste in mod semnificativ.
Raceala este o infectie respiratorie superioara, cauzata de virusuri (cel mai frecvent rinovirusuri) transmise prin tuse si stranut. Simptomele comune sunt durerile in gat, secretiile nazale, durerile de cap si starile de ameteala, ce persista de la cateva zile pana la o saptamana.
Copilul poate contacta raceala pe cale aeriana sau atingand obiecte contaminate cu mana pe care o duce apoi in zona chipului, in special la ochi sau gura.
Gripa este o afectiune infectioasa acuta a cailor respiratorii cauzata de virusul A sau B, raspandita in colectivitate in intervalul anual noiembrie-martie. Simptomele sunt in general febra brusca, frisoanele, durerile musculare, durerea in gat si nasul infundat, insotit de tuse seaca si slabiciune corporala.
Vaccinarea este cea mai sigura metoda de prevenire in cazul racelii si gripei la copii. Instruirea privind spalatul manutelor cu apa si sapun cat mai frecvent si utilizarea obiectelor proprii, niciodata ale altor copii, poate ajuta la reducerea riscului de imbolnavire.
Enterocolita
Enterocolita este o alta boala a colectivitatii, caracterizata prin inflamatia mucoaselor intestinului subtire si a colonului. Cel mai intalnit virus implicat in enterocolita este rotavirusul, pe care copilul il poate contacta direct de la o persoana bolnava sau prin atingerea unui obiect contaminat.
Alte virusuri care produc enterocolita pot fi adenovirusurile, virusul Norwalk sau enterovirusurile. Simptomele acestei afectiuni includ stari de greata, varsaturi si diaree, ameliorandu-se vizibil dupa 3 zile de hidratare intensa si odihna la pat.
Conjunctivita
Copiii introdusi in colectivitate risca sa dezvolte conjunctivita, o inflamatie de natura infectioasa a membranei care acopera albul ochiului si interiorul pleoapei. Cel mic poate prezenta roseata locala, mancarimi, senzatii de usturime, umflaturi ale pleoapei si secretii conjunctivale cu aspect divers, ce variaza in functie de agentul patogen care a produs boala.
La aparitia simptomelor, copilul trebuie sa fie izolat de colectivitate si supus unui control oftalmologic, pentru prescrierea tratamentului corespunzator.
Herpesul
Virusul Herpes Simplex se transmite cu usurinta in colectivitate, in randul copiilor, provocand aparitia de vezicule in zona gurii si a nasului, in mod special. Infectia se raspandeste fie prin contact direct cu persoana bolnava, fie prin intermediul salivei. Copilul are nevoie de aplicarea unor unguente locale care inhiba dezvoltarea si raspandirea virusului.
De asemenea, micutului trebuie sa i se explice ca nu are voie sa atinga zonele afectate si nici sa sarute alte persoane, pentru a nu transmite infectia.
Rujeola
Rujeola, cunoscuta popular cu denumirea de "pojar", este o boala de natura virala, foarte contagioasa, provocata de virusul rujeolic si specifica in special colectivitatilor de copii. Simptomele sale includ tuse, secretii nazale si oculare, febra mare si eruptii cutanate.
Pojarul se transmite prin picaturile de saliva si secretiile nazale ale persoanei infectate sau, indirect, prin aerul contaminat sau contactul cu diverse suprafete pe care exista virusul. Copiii nevaccinati sunt cel mai expusi imbolnavirii, cu atat mai mult cu cat riscul de contaminare este de 95%!
Rubeola
Mai putin severa decat rujeola este rubeola, numita popular si "pojarel". Aceasta boala a colectivitatii imprumuta din manifestarile clinice ale pojarului, insa la un grad de severitate mult mai scazut. Modalitatea de transmitere este similara cu cea a rujeolei, prin particulele contaminate emise de stranut si tuse sau prin contactul cu aerul si suprafetele infectate.
Eruptiile rujeolei sunt in general blande, intr-o nuanta rozalie, care se stabilesc initial la nivelul fetei si se raspandesc pe abdomen si membre. Papulele pot sa dispara in doar 3 zile, in aceeasi ordine in care au aparut.
Infectiile cu oxiuri
Oxiurile sunt viermi albi de mici dimensiuni, care traiesc in intestinul uman si in vecinatatea anusului. Cei mici pot contacta acesti paraziti prin ingerarea de hrana infestata, atingerea obiectelor contaminate si, mai rar, pe cale aeriana. Infectiile cu oxiuri se manifesta prin prurit anal sau al vulvei (mancarimi), in special pe timpul noptii, cand viermii migreaza pentru a-si depune ouale.
Tratamentul de specialitate omoara parazitii in doar cateva zile de la administrare. Pentru prevenirea acestor infectii, taie unghiutele copilului cat mai scurte, invata-l sa se spele des pe manute (mai ales dupa ce foloseste toaleta) si ai grija sa beneficieze de o igiena corespunzatoare in regiunea anala si genitala.
Hepatita infectioasa
Hepatita infectioasa sau hepatita A este cel mai des intalnita la copiii care petrec mult timp in colectivitate. Virusul HAV, cel care produce boala, se poate transmite prin materiile fecale ale unei persoane bolnave, care se raspandesc in cantitate mica in hrana sau pe diverse obiecte.
Hepatita A se transmite deseori prin apa, lapte si hrana. Formele usoare ale bolii sunt asimptomatice, de aceea multi parinti ajung sa nu constientizeze ca micutul lor este purtator al virusului.
Intrucat este numita si "boala mainilor murdare", hepatita A se poate preveni printr-o igiena corecta, mai ales in colectivitate.