Anemii prin deficit de fier

| | Actualizat: 2006-08-29 12:58:05

  

Carenta de fier poate avea cauze diverse.Insuficienta fierului din depozitul hepatic se intalnesti la copiii premature si la nou-nascutii din mame cu anemii severe. Aportul exogen (alimentar) deficitar survine la sugarii alimentati exclusiv cu lapte de vaca, dupa varsta de 4 luni.  Continutul de fier al laptelui de vaca este de 0,75-1mg/l, iar al laptelui de mama de 1,5-5mg/l. Nevoia de fier este mai mare in primii ani de viata si la pubertate, ca urmare a rapiditatii cresterii. De aceea, introducerea relative precoce in alimentatia sugarului a unor alimente solide, bogate in fier, diversificarea devine indispensabila pentru prevenirea anemiei.

Absorbtia intestinala insuficienta este cea de a treia cauza. S-a presupus ca trecerea fierului in celulele intestinale este dependenta de formarea feritinei care, daca se acumuleaza, blocheaza transferul si induce incetarea temporara a absobtiei. Actual, se apreciaza ca fierul poate traversa mucoasa intestinala, patrunzand in celule printr-un proces enzimatic activ, reglat de nevoile organismului si independent de formarea feritinei. Prin marcare s-a dovedit ca fierul bivalent se absoarbe de 1,5-15 ori mai rapid decat fierul trivalent. In stari carentiale insa absorbtia celor doua forme este egala. Locul de electie al absorbtiei este duodenul, dar fierul poate fi absorbit pe intreaga suprafata a mucoasei intestinale. Unele substante (acidul ascorbic, izocisteina,fructoza) favorizeaza absorbtia, iar altele precum fosfatii, carbonatii, o inhiba.

Hipoxia anemica favorizeaza (stimuleaza, accelereaza) absorbtia.

Tulburarile diareice recidivante sau trenante, celiachia si alte diaree cornice sunt cauze de absorbtie insuficienta. Anomaliile mucoasei intestinale au efect similar, alternand pierderi de proteine serice similare acelora din hemoragiile cornice gastro-intestinale. Enteropatia exsudativa care poate surveni secundar deficientei dietetice de fier agraveaza ulterior depletia. Enteropatia exsudativa poate fi, de asemenea, determinate si de alte cauze ( de exemplu, alergia la proteinele laptelui de vaca) si duce la pierderea de fier.

Hemoragiile cronice sunt cauzate de deficienta de fier. Cauza de sangerare digestive cronica poate fi si infestarea cu tricocefal si ankilostoma.Consumul crescut de fier in infectii antreneaza anemii feriprive intra sau postinfectioase.

Eliminarea excesiva de fier este cea de-a 6-a cauza. In mod normal, fierul se elimina prin: descuamarea celulelor pielii, caderea parului, taierea unghiilor, transpiratii. Cea mai importanta cale de eliminare este insa calea intestinala ( fier neabsorbit), insa cantitatea de fier fecal este greu de evaluat. Calea urinara este exceptionala si nesemnificativa.
Atransferinemia ( beta-globulina cu rol de transport) este cauza ereditara in anemia feripriva. Transferina (siderofilina) este saturata cu fier, in mod normal, in proportie de 35% din capacitatea totala. Fierul  liber din plasma reprezinta capacitatea latenta de saturatie.

Semne si simptome clinice: sunt asemanatoare, indiferent de cauza. In mod obisnuit se ia ca tip de descriere, anemia laptelui de vaca a sugarului din al doilea semestru de viata. Boala debuteaza intre varsta de 6 luni si 2 ani.

  • Paloarea este caracteristica, intense, cu nuanta alba ca hartia, interesand atat tegumentele, cat si mucoasele.
  • Sugarul este obosit ,iritabil si are o dezvoltare motorie intarziata.
  • Adesea este gras, paratrofic, crescand bine sau excesiv in greutate, dar are turgor flasc
  • Are tonusul muscular redus
  • Parul este uscat si friabil
  • Are tendinta de constipatie, ca si in distrofia prin exces de lapte de vaca. Se asociaza semne de rahitism.
  • Transpiratiile sunt abundente alaturi de scaderea rezistentei la infectii contribuie la producerea frecventa a infectiilor cutanate
  • Culoare urinei dupa ingestia de sfecla rosie este este mai frecventa la copiii cu deficienta de fier si poate servi ca element de diagnostic.
     

    Semnele hematologice


    Este o anemie hipocroma microcitara. Cantitatea de hemoglobina este scazuta, putand ajunge la 3-4g%. numarul de eritrocite si hematocritul sunt relative mai putin scazute. Pe lama de sange periferic este vizibil aspectul microcitar si hipocrom al eritrocitelor. Reticulocitoza este usor crescuta in cazurile severe. Leucocitele si trombocitele sunt normale.
    Determinarea sideremiei nu este indispensabila la copil, daca antecedentele de alimentatie si cresterea furnizeaza date semnificative. Examinarea maduvei osoase nu este necesara la sugar si la copiii sub 2 ani, deoarece acestia nu depoziteaza fier sub forma de hemosiderina in maduva decat putin sau deloc. Numai la copiii mai mari examenul punctatului medular, colorat pentru fier, poate fi util ( dupa 2-3 ani, fierul medular este present in mod normal si lipseste in anemia prin deficienta de fier).
  • Diagnosticul


      

    Diagnosticul pozitiv este anamnestic (consum mare de lapte de vaca, uneori peste 1L/zi, alimente solide bogate in fier, redusa sau absenta, cresterea nesatisfacatoare in primii doi ani de viata) precum si clinico-hematologice, pe baza semnelor si simptomelor mentionate.

    Diagnosticul diferential se face cu alte anemii hipocrome microcitare prin incorporarea defectuoasa a fierului in molecula de hemoglobina. Cel mai ades confundata cu terapia de fier si forma minora a beta-talasemiei. De asemenea, anemia si hipocromia pot surveni in toate celelalte hemoglobinopatii in care este implicate gena talasemica si in care sideremia este crescuta. Infectiile si inflamatiile interfereaza incorporarea si utilizarea fierului si produc anemii hipocrome (sideremia si capacitatea totala de legare a fierului sunt scazute, dar hemosideremia este prezenta in maduva osoasa la copilul mare).

    Alte anemii hipocrome rezistente la fier sunt anemia vitamino-B6-dependenta si anemia din intoxicatia cu plumb.

    Complicatii: susceptibilitatea la infectii, insuficienta cardiaca (in cazuri severe), intarzierea in dezvoltarea motorize, probleme in alimentatie ( prin anorexie si iritabilitate) pana la malnutritie, enteropatie exsudativa asociata cu pierderi de proteine si pierdere aditionala de fier.

    Vitamina C in doze mari mareste absorbtia fierului alimentar.


    Transfuziile de sange nu sunt indicate decat la copiii la care scaderea cantitatii de hemoglobina a atins limita producerii insuficientei cardiace sau care prezinta concomitant infectii severe.

    Tratamentul dietetic  implica reducerea cantitatii de lapte si cresterea cantitatii alimentelor bogate in fier.

    Prognosticul este bun, vindecarea este rapida si completa daca anemia este exclusiv de cauza nutritionala.

    Citeste si despre