Vaccinurile obligatorii la copiii de pana la 3 ani ar trebui cunoscute de toti parintii. In Romania exista un program national de vaccinari obligatorii. Cele mai multe vaccinuri se fac copiilor pana la varsta de trei ani si includ: Vaccinul BCG (vaccin antituberculos), Vaccinul antihepatita B, Vaccinarea antipoliomielita (VPOT), Vaccinarea DTP si Vaccinarea antirujeolica.
Pe langa acestea se poate face imunizarea ocazionala in anumite situatii epidemiologice (cum ar fi epidemiile de gripa, de hepatita A) sau vaccinarea antirabica in cazul muscaturilor de caine.
Vaccinarile incluse in programul national de imunizari
Vaccinarea antituberculoza (BCG)
Vaccinul BCG (vaccin antituberculos) se face obligatoriu tuturor nou-nascutilor, la noi in tara, fiind inclus in programul national de vaccinari.
Vaccinul B.C.G (sigla bacilului lui Calmette si Guerin, inventatorii vaccinului) a fost fabricat plecand de la o cultura de bacili Mycobacterulm tuberculosis bovis, de aceea intra in categoria de "vaccin viu atenuat".
Vaccinul B.C.G permite obtinerea unei imunitati durabile fata de tuberculoza. El mai este utilizat si ca imunostimulant in anumite boli maligne (cancer de vezica sau leucemie).
Vaccinul BCG se administreaza in doza unica, intradermic, in regiunea deltoidiana, nou-nascutilor cu greutatea la nastere mai mare de 2,5 kilograme, intre varsta de 2-7 zile si 2 luni, daca se poate chiar in maternitate. In clasa a VIII-a (la varsta de 13-14 ani) se poate administra o noua doza de vaccin BCG, daca rezultatul testarii IDR la tuberculina este negativ (sub 9 mm).
Vaccinul antihepatita B are drept scop imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B atat inaintea expunerii cat si dupa expunerea la virusul hepatitic B. Hepatita virala B este o boala severa, cauzata de infectia cu virusul hepatitic B.
Aceasta infectie poate determina formarea de tesut cicatriceal in ficat, disfunctie hepatica, ciroza hepatica, cancer hepatic (hepatocarcinom) si chiar decesul. Vaccinarea antihepatitica B a fost introdus in programul national de imunizari obligatorii la copii, fiind vaccinati toti copiii in primele zile de nastere, inca din maternitate.
Vaccinarea incepe imediat dupa nastere, in primele 12 ore, urmatoarele doze se administreaza la 2 si 6 luni, concomitent cu DTP si VPOT. In prezent, pe plan national se utilizeaza un vaccin tetravalent DTP-Hep B, care inlocuieste cele doua vaccinuri administrate la 2 si 6 luni.
Doza pediatrica (pentru nou-nascuti si copiii sub 15 ani) a vaccinului antihepatic B este de 0,5 ml, continand 10μg de HBs Ag.
Vaccinul antipoliomielitic viu atenuat (VPOT)
Vaccinarea antipoliomielita face parte din programul narional de imunizari. Profilaxia poliomielitei se face cu doua tipuri de vaccin: un vaccin cu administrare orala (VPOT) si unul cu administrare parenterala (injectabila).
Administrarea facila, pe cale orala, pretul de cost redus al vaccinului, reprezinta avantaje care determina utilizarea vaccinului poliomielitic oral in majoritatea tarilor lumii.
Vaccinul inactivat se foloseste la vaccinarea copiilor cu contraindicatii pentru administrarea vaccinului oral. Imunizarea activa contra poliomielitei se poate face incepand cu varsta de 2 luni. Administrarea este orala, prin picurarea vaccinului in cavitatea bucala a copilului.
Reguli de administrare
• se picura vaccinul in cavitatea bucala a copilului;
• se repeta administrarea daca se produce voma sau regurgitari la prima administrare;
• se interzice consumul de lapte de mama cu 3 h inainte si dupa administrarea vaccinului;
• se limiteaza interventiile medicale fara indicatie majora, de tipul injectiilor intramusculare si interventiilor chirurgicale, pe o perioada de 30 zile postvaccinal;
• se combat starile febrile intercurente in primele 6 saptamani de la vaccinare, cu antipiretice.
Vaccinarea DTP
Vaccinarea DTP este un tip de imunizare simultana antidifterica, antitetanica si antipertussis conform calendarului de vaccinari.
Administrarea este orala, prin picurarea vaccinului in cavitatea bucala a copilului.
Reguli de administrare
• se picura vaccinul in cavitatea bucala a copilului;
• se repeta administrarea daca se produce voma sau regurgitari la prima administrare;
• se interzice consumul de lapte de mama cu 3 h inainte si dupa administrarea vaccinului;
• se limiteaza interventiile medicale fara indicatie majora, de tipul injectiilor intramusculare si interventiilor chirurgicale, pe o perioada de 30 zile postvaccinal;
• se combat starile febrile intercurente in primele 6 saptamani de la vaccinare, cu antipiretice.
Vaccinarea antirujeolica
Imunizarea antirujeolica se recomanda copiilor fara antecedente de rujeola, care au implinit varsta de 9 luni. Mod de administrare: 0,5 ml vaccin pe cale subcutanata, in regiunea deltoidiana.
Schema de vaccinare: Primovaccinarea se va face la varsta de 9 luni. Cea de-a doua vaccinare se realizeaza la varsta de 7 ani (clasa I), concomitent cu bivaccinul DT.
Efecte secundare si contraindicatii
Subfebrilitate, rar, eruptie tranzitorie, cu frecventa maxima in ziua 7-8 dupa vaccinare.
In cazul vaccinului antirujeolic dintre contraindicatiile ce pot aparea amintim:
• reactii anafilactice severe la ou;
• imunodeficienta cunoscuta.
Deoarece rujeola cauzeaza boli severe la cei infectati cu HIV, vaccinarea antirujeolica este recomandata chiar la cei asimptomatici. Gradul de imunocompromitere al unei persoane trebuie determinat de medic.
Precautii: administrarea recenta de imunoglobuline, tratamente prelungite cu steroizi, administrarea altor vaccinuri cu mai putin de o luna inainte.
Vaccinurile, in general, pot avea ca efecte secundare diferite reactii adverse:
• febra usoara;
• durere;
• roseata;
• umflarea locului intepat;
• dureri de cap;
• oboseala;
• lipsa apetitului;
• unii copii pot prezenta in cazuri exceptionale si un efect secundar neurologic (atac de apoplexie).
Programul National de Imunizari al Romaniei
Programul National de Imunizari al Romaniei este urmatorul:
In maternitate:
• vaccinarea antihepatita B (AHB)
• vaccinarea antituberculoasa (BCG)
La 2 luni:
• vaccinare antihepatita B (AHB)
• vaccinare antipoliomielitica (VPOT)
• vaccinare antidifterica, antitetanica, antipertusis (DTP)
La 4 luni:
• vaccinare antipoliomielitica (VPOT)
• vaccinare antidifterica, antitetanica, antipertusis (DTP)
La 6 luni:
• vaccinarea antihepatita B (AHB)
• vaccinare antipoliomielitica (VPOT)
• vaccinare antidifterica, antitetanica, antipertusis (DTP)
La 12 luni:
• vaccinare antipoliomielitica (VPOT)
• vaccinare antidifterica, antitetanica, antipertusis (DTP)
La 12-15 luni:
• vaccinarea antirujeolica (AR)
La 30-35 luni:
• vaccinare antidifterica, antitetanica, antipertusis (DTP)
Sfaturile specialistilor despre vaccinurile obligatorii
Sfaturile specialistilor despre vaccinurile obligatorii
Vaccinuri obligatorii la varsta de 2 luni
"La varsta de 2 luni se administreaza vaccinul anti diftero-tetano-pertusis si antipoliomielitic. Ca reactii adverse la acest vaccin pot apare reacctii locale manifestate prin durere, eritem, edem, induratie la locul inocularii, care apar intr-un interval de 48 de ore si dureaza 1-2 zile.
Ca reactii sistemice (generale) pot apare febra (38-40C), somnolenta, iritabilitate, tulburari ale alimentatiei, diaree, varsaturi, plans prelungit, simptome ce dureaza aprozimativ 1-2 zile;
In cazuri exceptionale au fost semnalate convulsii, crize hipotonice si alte manifestari neurologice.
Aceste reactii adverse sunt determinate in special de catre componenta pertusis.
De aceea daca, ca o precautie, se va intrerupe administrarea componentei pertusis la copiii care in interval de 48 ore de la precedenta vacccinare au prezentat reactii severe ca: febra (40C), plans encefalitic, convulsii cu sau fara hipertemie, reactii alergice, continuandu-se doar cu vaccinarea DT (anti diftero-tetanica).
In cazul in care observati aparitia unor efecte adverse severe la copil, in zilele imediat urmatoare vaccinarii, adresati-va medicului de familie/pediatrului."
Medic rezident - Anestezie si Terapie Intensiva
Vaccinul pentru bebelusul de 2 luni
"Conform schemei nationale de vaccinari, la varsta de 2 luni se efectueaza trei vaccinuri: anti diftero-tetano-pertusis (DTP), (VPOT) vaccinul antipoliomielitic si vaccinul anti-hepatita B.
Vaccinul antipoliomielitic exista atat ca si vaccin cu administrare orala (sub forma de sirop) cat si ca si forma injectabila.
Pentru o cat mai buna protectie, este bine sa se urmeze programul de vaccinari, dar daca din diverse motive (de obicei datorita unor infectii) acesta nu poate fi respectat, se poate amana administrarea acestor vaccinuri, insa trebuie amanate apoi si urmatoarele doze.
Astfel vaccinarile DTP si VPOT in mod obisnuit se fac la 2 luni-4 luni-6 luni-12 luni: intervalul minim intre 1-a si a 2-a doza si intre a 2-a si a 3-a doza trebuie sa fie de minim 4 saptamani; adica daca doza care trebuia administrata la 2 luni se va face acum la 4 luni, atunci a doua doza de vaccin (care trebuia facuta la 4 luni) se va efectua cel mai devreme la 5 luni.
Vaccinarea antihepatita B care se face conform schemei: la nastere-2 luni-6 luni, trebuie sa asigure un interval minim intre 1-a si a 2-a doza de 4 saptamani iar intre a 2-a si a 3-a doza de minim 2 luni.
Aceste vaccinuri exista si in farmacii; daca medicul de familie nu are aceste preparate, le puteti cumpara dumneavoastra de la farmacie si va prezentati cu ele la cabinetul medicului pentru administrare; inainte de a cumpara insa aceste produse, discutati cu medicul de familie despre aceasta: daca aveti nevoie de toate cele trei vaccinuri, s-au poate vaccinul antipoliomielitic s-a administrat sub forma de sirop.
Deoarece exista mai multe tipuri de preparate cu aceste vaccinuri intrebati medicul care ar fi preparatul pe care vi-l recomanda. Este bine sa stiti ca exista si preparate care combina aceste vacinuri: de exemplu TETRACOQ este un vaccin pentru prevenirea combinata a difteriei, tetanosului, tusei convulsive si poliomielitei, adica DTP si VPOT intr-un singur vaccin."
Alina Pop-Began
Medic rezident - Anestezie si Terapie Intensiva
Vaccinuri obligatorii la varsta de 4 luni
Conform schemei nationale de vaccinari obligatorii, la varsta de 4 luni se fac 2 vaccinuri: vaccinare antipoliomielitica (VPOT) si vaccinare antidifterica, antitetanica, antipertusis (DTP).
La 6 luni se fac 3 vaccinuri: vaccinarea antihepatita B (AHB), vaccinare antipoliomielitica (VPOT), vaccinare antidifterica, antitetanica, antipertusis (DTP).
Aveti posibilitatea, daca doriti sa achizionati aceste vaccinuri din comert, cu conditia ca preparatele sa contina vaccinurile necesare conform schemei de vaccinari.
Exista diverse preparate, in diverse combinatii, astfel incat sa nu fie nevoie sa administrati 2-3 vaccinuri ci unul singur care le contine pe cele 2-3 care sunt necesare.
Denumirile acestora sunt variate, in functie de producator: intrebati medicul de familie pe care vi-l recomanda sau solicitati la farmacie un produs care sa contina VPOT + DTP pentru 4 luni si VPOT + DTP + AHB la varsta de 6 luni."
Alina Pop-Began
Medic rezident - Anestezie si Terapie Intensiva
Parerea mamicilor
Mai multe mamici s-au plans ca bebelusii lor trebuie sa repete vaccinul BCG si sa faca testul IDR pentru ca primul vaccin "nu a prins".
O alta mamica s-a plans ca desi vaccinul antihepatic B este obligatoriu si gratuit in spital la nastere nu exista vaccinul si a trebuit sa apeleze la medicul de familie pentru a-l face.