Alimentele organice au castigat foarte multa popularitate in ultimii ani, de cand industria alimentara a fost invadata de produse modificate genetic pentru un profit sporit. O dieta organica inseamna consumul de hrana 100% naturala, cat mai saraca in indulcitori artificiali, aditivi, coloranti, conservanti si pesticide.
Foto: webmd.com
Iata ce merita sa cumperi si ce nu de pe piata alimentelor organice.
Pe masura ce bugetul permite tot mai putine extravagante la cumparaturi, este util sa afli care sunt optiunile alimentare care justifica o investitie mai consistenta. Alimentele organice sunt mai scumpe decat cele conventionale, asadar selectia lor corecta te ajuta sa economisesti, fara sa renunti la beneficiile pentru sanatate.
Cumparaturi organice
Iata categoriile de alimente pe care este recomandat sa le cumperi in varianta organica:
- Mancarea pentru bebelusi: pesticidele pot avea un efect distrugator asupra sistemului imunitar al bebelusului, de aceea este important sa cauti eticheta "organic" cand cumperi mancare destinata celor mici.
- Carnea de vita: in varianta organica, carnea de vita nu provine de la animale care au primit hormoni de crestere sau antibiotice in exces.
- Laptele: laptele obisnuit poate proveni de la vaci stimulate cu hormonul rBGH pentru o productie sporita.
- Cartofii, ardeii grasi si morcovii: aceste legume nu au fost tratate cu pesticide periculoase pentru sanatate daca vin in varianta organica.
- Spanacul si salata verde: frunzele acestor legume verzi pot contine cantitati mari de pesticide.
- Strugurii: strugurii de import sunt, de regula, tratati chimic; cumpara variante organice, mai ales daca ii consuma copiii sau esti insarcinata.
- Fructe: perele, capsunele, ciresele, piersicile si merele sunt cel mai susceptibile reziduurilor de pesticide si bacteriilor dezvoltate in coaja.
Cumparaturi conventionale
Iata ce alimente poti cumpara in versiunea conventionala:
- Broccoli si varza: au o expunere foarte mica fata de pesticide si se consuma cu frunzele de la suprafata inlaturate.
- Bananele, ananasul si kiwi: coaja groasa tine substantele nocive departe de fruct.
- Mazare, sparanghel, porumb, ceapa: straturile superioare (coaja, frunze) protejeaza miezul de pesticide si alte substante periculoase.
- Avocado: coaja groasa se indeparteaza inainte de consum, asadar pulpa fructului este sigura pentru sanatate.
Cand cumperi produse organice, cauta pe eticheta insemnele: "100% organic", "organic" si "ingrediente organice".