Alimentele preparate la microunde sunt sigure

| | Actualizat: 2011-03-02 00:00:00

Adevarat sau fals?

Astazi, inca multe persoane refuza alimentele preparate la microunde, crezand ca acestea nu sunt sanatoase. Teama lor este bazata pe confuzia dintre microunde si radioactivitate.

Se sustine ca microundele ar fi o sursa de unde periculoase, iar alimentele care sunt astfel preparate ar absorbi aceste unde, ar pierde valorile nutritive si ar deveni cancerigene. Sa incalzesti laptele la microunde ar fi periculos pentru bebelusi.

De fapt, alimentele preparate la microunde nu sunt periculoase. Este ceea ce rezulta din studii despre efectul microundelor fata de alimente si formarea substantelor toxice. O expunere de lunga durata la doze mari de microunde poate avea un efect negativ fata de corpul omenesc, dar aceste doze nu sunt niciodata atinse in utilizarea normala a cuptorului cu microunde.

Microundele nu sunt cancerigene

Un cuptor cu microunde functioneaza cu unde electromagnetice care fac sa vibreze moleculele din alimente pentru a le incalzi. Undele nu sunt periculoase pentru personele care utilizeaza cuptorul cu microunde. Campul magnetic activ in cuptor este foarte redus. Microundele raspund la reguli foarte stricte de securitate. Undele periculoase nu pot depasi anumite praguri.

Testele realizate de organizatiile de consumatori arata ca aceste unde sunt de la 10 la 100 de ori mai mici decat normele, in functie de tipul de cuptor. Evident aparatul dvs. trebuie sa fie in stare buna.

Verificati, deci, din cand in cand ca modul in care se inchide cuptorul este optim, ca geamul nu e spart. In caz de probleme, apelati la un profesionist sa le remedieze.

Avantaje pentru sanatate

  • Anumite vitamine sunt sensibile la umiditate. In cuptorul cu microunde, puteti fierbe alimentele cu mai putina apa sau coace. Vitaminele sunt in acest fel mai bine conservate.

  • Microundele sunt adaptate la gatitul cu putin (sau deloc) ulei. De asemenea, nu aveti nevoie de ulei pentru a reincalzi alimentele.

  • Puteti utiliza mai putina sare. Aromele raman in alimente si nu dispar in afara asa cum se intampla cand gatim traditional.

Sfaturi de utilizare

Nu dati drumul niciodata la cuptorul cu microunde cand acesta este gol. Aparatul s-ar putea. In caz de proasta intretinere sau in cazul in care un aparat este stricat, poate fi periculos.

Nu utilizati decat vase pe care este specificat exact ca se pot utiliza in cuptorul cu microunde. Aceasta nu are legatura cu undele sau radiatiile, ci se poate intampla ca materialul sa se topeasca si sa migreze in alimente.

Nu utilizati niciodata metalul in interiorul cuptorului cu microunde. Metalul nu lasa sa treaca undele, face ecran si pot iesi scantei in interiorul cuptorului.

Nu utilizati recipiente inchise ermetic in cuptorul vostru cu microunde, acestea pot exploda sub presiunea vaporilor. Puneti pur si simplu capacul, fara sa-l inchideti, astfel incat vaporii sa poata trece pe langa capac.

Folositi un recipient special pentru gatitul oualor in interiorul cuptorului cu microunde si nu uitati sa intepati cartofii. Ambele alimente pot "exploda" in interiorul cuptorului.

Sursa: ANEC

INFOCONS - www.protectia-consumatorilor.ro este o organizatie financiar independenta, neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, indpendenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor. Revista audiata de Centrul pentru Consultanta, Consiliere, Informare, Teste Comparative, Studii si Cercetari in Domeniul Consumului.

Pentru mai multe informatii, vizitati http://www.infocons.ro.

Citeste si despre