10 simptome frecvente ale cancerului la femei

| | Actualizat: 2017-04-20 12:50:44

Simptomele cancerului nu sunt prezente intotdeauna inca de la debutul bolii. Ele apar adesea atunci cand este prea tarziu, iar cancerul evolueaza intr-o faza mult prea avansata pentru a mai putea fi tratata. Alteori, este asimptomatic. Cancerul este considerat un "ucigator silentios si viclean", iar urmatoarele simptome trebuie sa te trimita in cabinetul medicului pentru mai multe investigatii.

Atentie! Simptomele prezentate nu sunt specifice doar cancerului si atat. Ele pot face parte si din simptomatologia altor boli. Nu inseamna ca daca suferi de unul dintre ele ai si cancer. Insa ele sunt considerate ca fiind frecvent asociate cancerului. Nu strica sa faci mai multe investigatii si sa excluzi aceasta posibilitate!

Scaderea inexplicabila in greutate

Nu tii dieta, nu faci sport, mananci la fel ca inainte si totusi slabesti! Ai putea crede ca esti o fericita ca slabesti fara sa depui efort. In realitate, scaderea brusca si inexplicabila in greutate indica numai probleme de sanatate.

Daca slabesti brusc cam 5 kilograme pe luna, fara a depune vreun efort in acest sens, este posibil sa fie semn de cancer. Asta pana la proba contrarie! Poate fi si un semn al hipertiroidismului. Este bine sa faci mai multe teste pentru a descoperi si trata cauza!

Balonarea

Balonarea nu este deloc normala. Multe femei traiesc ani de zile cu acest disconfort. Insa poate fi un semn de cancer ovarian.

Alte simptome includ durere abdominala, senzatie rapida de satietate si probleme urinare (nevoia urgenta si frecventa de a merge la baie).

Schimbari ale sanilor

Fiecare femeie isi cunoaste foarte bine sanii. Si asta chiar daca nu se autopalpeaza sau autoexamineaza periodic. Nodulii la san nu sunt singuri indicatori ai unui potential cancer de san. Uneori nodulii sunt chiar inofensivi.

Exista si alte semne care pot indica prezenta cancerului – roseata, strangerea tesutului local (incretirea sau aspectul de coaja de portocala) etc.

Sangerarea vaginala neobisnuita

Daca sangerarile vaginale apar in afara menstruatiilor lunare atunci este bine sa faci un consult medical. Daca iti cunosti bine ciclul menstrual, stii ca este regulat si te trezesti brusc cu sangerari intermenstruale poate fi un semn de cancer endometrial. Si sangerarile care apar dupa menopauza trebuie verificate la medic.

Schimbari ale pielii

Schimbarile care apar in jurul sau in interiorul alunitelor pot indica un simptom de cancer de piele. Insa tot in acest sens trebuie sa fii atenta si la schimbarile de pigment care apar pe piele. In cazul in care observi sangerari neobisnuite produse la nivelul epidermei trebuie sa mergi la medic.

Dificultate de inghitire

Daca ai probleme in a inghiti alimente sau in a bea apa atunci este bine sa mergi de urgenta la medic. Poate fi un semn de cancer gastrointestinal. Numai cateva examinari si teste medicale pot face lumina in acest caz. Poate fi vorba si de o infectie sau inflamatie, dar este bine sa fii sigura!

Sange in urina sau scaun

Daca observi sange in urina sau scaun nu trebuie sa presupui ca e de la hemoroizi sau de la o leziune locala. Verifica cu exactitate pentru ca ar putea proveni din alte surse, cum ar fi cancerul de vezica urinara sau cancerul la rinichi. Cancerul de colon este adesea vinovat pentru prezenta sangelui in scaun.

Indigestia

Indigestia are ca principala cauza consumul unui aliment vechi sau alterat. Insa atunci cand apare fara un motiv anume si stii ca mananci numai alimente proaspete si sanatoase trebuie sa iti pui intrebari. Daca reprizele de indigestie apar cu o frecventa crescuta mergi la medic. Poate fi vorba de cancer de stomac, esofag sau la gat. 

Durere

Pe masura ce inaintezi in varsta te vei plange din ce in ce mai mult de dureri. Acestea vor fi din ce in ce mai intense si mai frecvente. In cele mai multe cazuri durerea este un simptom pentru alte afectiuni decat cancerul. Insa daca aceasta apare frecvent, persista si are o cauza inexplicabila este indicat sa faci mai multe teste. Durerile pot sta la baza mai multor tipuri de cancer in functie de zona in care sunt identificate.

Oboseala

Oboseala este un alt simptom care poate fi asociat cancerului. Oboseala determina organismul sa "gazduiasca" o sumedenie de afectiuni pe fondul slabirii sistemului imunitar. Aceasta se poate instala la debutul unor tipuri de cancer ca leucemie, cancer de colon sau cancer de stomac. Insa cel mai adesea apare destul de tarziu, cand cancerul este avansat.

Citeste si despre