Cum alegi lotiunea de protectie solara? 8 sfaturi utile

| | Actualizat: 2017-06-05 13:20:06

Modul in care alegi lotiunea de protectie protectie solara stabileste daca esti protejata de efectele nocive ale soarelui sau nu. Nu toata lumea e constienta ca atunci cand achizitioneaza o astfel de lotiune, de fapt "cumpara" protectia impotriva cancerului de piele. Iata la ce trebuie sa fii atenta atunci cand esti in fata raftului cu lotiuni sau creme cu protectie solara!

Locul de unde cumperi lotiunea

Cumpara lotiunile de protectie solara din farmacii sau din magazine specializate cu astfel de produse. Numai asa ai siguranta ca ele sunt eficiente si ca respecta toate regulile si normele specifice.

Cand cumperi din spatii avizate esti sigura ca produsul nu este expirat, nu este alterat si este eficient. In plus, farmacistele sau vanzatoarele te pot ajuta sa alegi o lotiune atunci cand nu stii exact ce ti se potriveste. Ele sunt invatate si instruite in privinta utilizarii lor si iti pot raspunde la cele mai diverse intrebari.

Factorul de protectie

Acesta este cel mai important pas in alegerea cremei pentru plaja. Factorul de protectie (SPF) se defineste prin puterea pe care o are crema respectiva pentru combaterea ultravioletelor. Ea se calculeaza prin raportul dintre intensitatea necesara inrosirii unei zone a pielii pe care s-a aplicat crema si puterea inrosirii aceleiasi zone, dar in lipsa cremei.

Cei mai recomandati factori de protectie solara sunt 15 si 30. O crema cu SPF 15 te protejeaza in proportie de aproximativ 95% de UV, iar cele cu factor de protectie 30 ajung la o protectie de cel mult 96%. Diferenta nu este foarte mare intre cele 2 valori.

Cremele cu SPF 30 sunt utile atunci cand te expui prima oara la soare sau cand ai o piele deschisa la culoare. Pentru persoanele cu pigmentul foarte deschis (blonde, roscate, pistruiate si cu ochi de culoare deschisa) este necesara o lotiune cu factor de protectie mai mare la inceput (50).

Pentru copii, pediatrii recomanda cremele de protectie solara cu SPF 15 si alegerea unui produs conceput special pentru ei. Aceasta combate aproximativ 93% dintre razele UV. Nicio crema sau lotiune nu protejeaza 100% impotriva acestora.

Protectie cu spectru larg

Asigura-te ca lotiunea sau crema este etichetata cu "spectru larg". Este foarte important, deoarece razele ultraviolete se impart in 2 categorii: UVA si UVB. Produsele cu spectru larg asigura protectia impotriva ambelor tipuri de urltraviolete.

Fara parfumuri si parabeni

Alege produse care nu contin substante chimice periculoase. Printre acestea se numara parfumurile si parabenii. Pot cauza aparitia unor probleme la nivelul pielii: eczeme, dermatite, alergii si alte boli de piele. Unele produse sunt chiar hipoalergenice, iar informatia aceasta este trecuta pe eticheta lor. Daca stii ca esti o persoana sensibila la alergii atunci alege produse special concepute pentru acest tip de piele.

Importanta oxidului de zinc si a dioxidului de titan

Cauta ca lotiunea pe care o cumperi sa aiba in compozitie aceste 2 substante esentiale. Ele sunt cele care nu patrund in piele, ci raman la suprafata ei, protejand-o. Ajuta in special la protectia urechilor, nasului si buzelor atunci cand stai mai mult timp la soare. Aceste substante nu sunt nocive pentru sanatate.

Produse rezistente la apa

O alta informatie si calitate utila pe care trebuie sa o regasesti pe eticheta cremelor pentru plaja este rezistenta la apa. Acest lucru inseamna ca protectia continua si dupa ce intri si te balacesti in apa. Chiar si asa, medicii recomanda sa aplici un nou strat de lotiune la fiecare 2 ore.

Efect noncomedogenic

Lotiunile noncomedogenice au calitatea de a nu bloca porii. Comedoanele sunt punctele negre sau albe de grasime care se acumuleaza in pori. Produsele noncomedogenice nu sunt grase ca textura.

Cauta in farmacii produsele pe eticheta carora este trecuta mentiunea noncomedogenic.

Uleiuri, creme, lotiuni, spray-uri sau geluri de protectie solara?!

Exista o gama variata de lotiuni pentru protectie solara in ceea ce priveste textura. Insa in acest caz tipul de textura este o alegere personala a fiecaruia. Nu se poate spune ca unele sunt mai bune ca altele. Unele sunt mai practice ca altele. De exemplu, spray-urile acopera foarte bine zone mari de piele si nici nu esti obligata sa pui mana daca nu vrei sa fii lipicioasa si sa te murdaresti.

Citeste si despre