Cum difera colesterolul la femei si la barbati

| | Actualizat: 2011-10-26 18:13:41

Bolile de inima sunt principala cauza de deces in randul populatiei la nivel international, atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor. Cu toate acestea, cand vine vorba despre nivelul colesterolului din organism, sexele nu beneficiaza de aceeasi echitate. Iata cum difera colesterolul la femei si barbati si cum poti preveni afectiunile provocate de nivelul ridicat al acestuia.

Colesterolul bun si colesterolul rau

Colesterolul este un alcool organic de care se leaga acizii grasi si se regaseste in toate alimentele de origine animala. Un nivel ridicat al acestuia il transforma intr-un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Exista doua tipuri de colesterol, HDL - colesterolul bun si LDL - colesterolul rau. Riscul de aparitie a afectiunilor in organism depinde in mare masura de raportul dintre HDL si LDL. Ingerarea unei cantitati exagerate de grasimi determina colesterolul rau sa se depuna pe vasele de sange si sa le ingusteze, blocand astfel circulatia sanguina catre tesuturi. Inima are de suferit cel mai mult in urma fenomenului.

Colesterolul la femei si la barbati

Inainte de menopauza, nivelul natural de estrogen ajuta organismul femeii sa-si mentina colesterolul in parametri normali si sa se protejeze astfel de afectiuni cardiace. Odata cu instalarea menopauzei,in jurul varstei de 51 de ani, cantitatea de estrogen scade, impreuna cu lipoproteinele de densitate mare (HDL).

Nivelul de HDL considerat a fi optim este de 60 mg/dl pentru ambele sexe, insa medicii considera ca barbatii au un nivel prea mic de colesterol bun cand acesta scade sub valoarea de 40 mg/dl. Femeile au prea putin colesterol bun in organism cand nivelul acestuia este inferior valorii de 50 mg/dl.

Cat despre valoarea maxima de colesterol rau (LDL) permisa unui adult tanar, aceasta nu trebuie sa depaseasca 160 mg/dl. Lipoproteinele LDL este bine sa se regaseasca intr-o cantitate cat mai mica atat in organismul femeii, cat si in cel al barbatului.

Controlul colesterolului

Medicii recomanda pacientilor de ambele sexe sa isi verifice nivelul colesterolului cel putin o data la 5 ani, dupa implinirea varstei de 20 de ani.

In plus, femeile care folosesc anticonceptionale ar putea avea nevoie de aceste analize mai frecvent, din cauza efectului de coagulare a sangelui pe care pilulele il au.

Medicamentele pentru controlul colesterolului nu au aceeasi eficienta pentru toti pacientii: tratamentul da mai multe rezultate in cazul barbatilor decat in cel al femeilor.

Citeste si despre