Afte bucale
Aftele bucale sunt ulceratii mici sub forma unor basicute albe sau gri cu margini rosiatice. Ele apar in gura uneori in pereche sau chiar in grupuri micute. Cauzele lor nu sunt cunoscute in totalitate, dar medicii sustin ca ar putea fi vorba de probleme ale sistemului imunitar, bacterii sau virusuri. Ei au lansat si teoria conform careia stresul, oboseala si alergiile cresc riscul producerii lor.
Aftele nu sunt contagioase, dar sunt extrem de incomode si dureroase. Traumele emotionale puternice sau un stres puternic poate declansa producerea lor. Majoritatea aftelor dispar de la sine cam intr-o saptamana sau 10 zile. Daca sunt foarte dureroase si inconfortabile, poti aplica anestezice locale sub forma de unguent.
Bruxism (scrasnirea dintilor)
Tensiunea provocata de stres poate determina aparitia acestui obicei de a scrasni din dinti, asemanator unui tic nervos. Acest gest apare adesea ziua, dar in multe cazuri si noaptea, in mod inconstient. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de bruxism. Daca aveai de dinainte acest obicei, atunci stresul il poate inrautati.
Scrasnirea frecventa a dintilor poate conduce la probleme cu articulatia temporomandibulara, localizata in fata urechii, unde se intalnesc craniul si maxilarul inferior. Anxietatea sau depresia sunt adesea cauzate sau agravate de stres. Aceste afectiuni reprezinta si ele cauze ale afectiunilor articulatiei temporomandibulare.
Atunci cand esti tot timpul sub stres esti mereu agitata si in contratimp. Exista riscul sa sari peste anumite etape din igiena orala corecta si completa (periajul minim de 2 ori pe zi, ata dentara si apa de gura) si sa le treci cu vederea. Uiti sau nu ai timp sa mai cureti dintii cu ata dentara, iar periajul a ajuns sa aiba loc o singura data in zi.
Rezultatul consta in carii, inflamatii si infectii dentare extrem de grave. Daca deja ai o afectiune a gingiilor, atunci intreruperea sau omiterea anumitor pasi din igiena orala poate agrava starea. Atunci cand te afli intr-o stare de stres apare tendinta de a dezvolta obiceiuri alimentare proaste. In astfel de conditii se consuma cantitati mari de alimente cu zahar, snacks-uri, sucuri acidulate si alte alimente care afecteaza rapid dantura. Acestea cresc riscul aparitiei cariilor.
Atunci cand gura nu produce suficienta saliva pot aparea diverse boli cronice. Medicii sustin ca persoanele stresate au gura uscata, se deshidrateaza cu usurinta si uita adesea sa mai bea apa, atat de vitala sanatatii. Aceasta conditie poate aparea si ca efect advers al medicamentelor administrate pentru tratarea depresiei. Iar stresul este principala cauza a depresiei in epoca moderna.
Afectiuni ale gingiei
Stresul poate provoca o crestere a placii dentare, chiar si atunci cand cresterea nivelului de stres este pe termen scurt. Insa pe termen lung, acesta poate face adevarate ravagii in cavitatea bucala - de la sangerari la gingivita si pana la infectii serioase ale gingiilor. Stresul provoaca depresie. Iar pacientii depresivi au un risc crescut de a nu raspunde la tratamentele pentru tratarea inflamatiilor si infectiilor cavitatii bucale.
Sindromul gurii arzande
Se pare ca principala cauza a acestui sindrom destul de ciudat o constituie factorii emotionali de stres. El este cauzat si de alti factori, insa traumele sau stresul reprezinta unul dintre declansatorii senzatiei de arsura la nivelul limbii, buzelor sau a valului palatin.