De ce e important ca mamicile sa stie sa ceara ajutorul?

| | Actualizat: 2011-01-10 18:18:33

Femeile au vrut dintotdeuana sa isi castige independenta atat in fata barbatilor, cat si a lumii intregi. Si nici in calitate de mamici nu se lasa mai prejos. Au impresia ca trebuie sa faca totul de unele singure. Multe dintre ele gandesc ca nu trebuie sa ceara ajutorul si nici nu le prea place sa o faca, pentru ca e un semn de slabiciune.

Aceasta este o greseala, spun specialistii, care considera ca mamicile nu trebuie sa faca totul de unele singure, ci trebuie sa imparta responsabilitati si sa ceara pareri si sfaturi cu privire la felul in care ingrijesc si educa copilul.

Cere ajutor partenerului tau!

E o mare greseala sa il indepartezi de tot ce inseamna ingrijirea si educatia copilului. El trebuie sa faca parte in aceeasi masura ca si tine din acest proces. Insa multi tatici nu o fac de buna voie, ci trebuie ajutati cu rabdare si suport sa invete.

In plus, psihologii sustin ca nu trebuie sa il intrebi daca te poate ajuta. Cel mai bine este sa ii spui direct ce sa faca. Nu ii spune "ai putin timp sa ma ajuti sa il spal pe bebe?", spune-i ca trebuie sa te ajute in acest sens. Dar nu face in asa fel incat sa sune ca o porunca. Explica-i ca esti obosita si ca ai mancarea pe foc, dar e ora de baie a copilului asa ca ai nevoie de ajutor pentru a putea pune masa la timp, de exemplu.

Cere ajutorul mamei sau soacrei!

Multe tinere si proaspete mamici se feresc sa ceara ajutorul in special soacrei, de teama ca nu cumva sa creada aceasta ca sunt incompetente. Nu uita insa ca nimeni nu se naste mama, ci invata pe parcurs. Asadar, nu este nicio jena in a nu sti cate ceva despre cresterea si educatia copilului. Daca ai impresia ca mama sau soacra te-ar putea ajuta foarte mult si au cunostinte si informatii pretioase in ccea ce proveste ingrijirea micutului si nu numai, nu ezita. Poate nu sti, dar lor le place sa fie implicate in cresterea nepotelului si faptul ca le acorzi un vot de incredere reprezinta un lucru mare pentru ele.

E adevarat ca daca acestea nu reprezinta surse de incredere pentru educatia micutului, nu este recomandat sa le ceri sfaturile, dar ele tot te pot ajuta sa faci alte lucruri gospodaresti sau nu de care nu mai ai timp cand ai un nou-nascut in grija.

Intreaba prietenele si roaga-le sa te ajute!

Poate ca nu iti poti pune cea mai buna prietena sa schimbe scutecul copilului (sau, de ce nu?), dar cu siguranta o poti ruga sa treaca pe la tine sa mai stati la discutii din cand in cand. Ori sa va intalniti in parc sau in oras pentru a pune la punct ultimele noutati. A avea grija de un bebe si a fi o mama buna si fericita inseamna a te preocupa si de propria ta persoana, atat fizic cat si psihic.

A avea grija de un copil nu inseamna a-ti construi chiar toata viata in jurul lui, trebuie sa stii sa te detasezi in unele momente: sa iesi la intalniri romantice cu partenerul, sa plecati in vacanta singuri, sa iesi cu prietenii, sa muncesti etc. Inainte de a fi mama, esti o femeie! Prietenii apropiati iti pot fi un ajutor de nadejde in acest sens, pentru a te binedispune.

Cere ajutor propriului copil!

Greu de crezut sau nu, copiii pot fi ajutoare de incredere pe langa tine. Daca ai un copil maricel, atunci reprezinta candidatul perfect pentru a fi un suport pentru tine. Inca de cand sunt foarte mici, de pe la 2-3 ani, este bine sa iti pui copilul sa te ajute la diverse activitati si sarcini gospodaresti potrivite varstei lui. Multe mamici amana momentul in care sa ii ofere ocazia de a fi responsabil pana cand patrunde pe portile scolii, insa este gresit acest lucru.

Cere ajutorul altor mamici, prietene de pe forum!

Empatizeaza cu mamici care trec prin experiente similare, cere sfaturi si solutii la unele probleme prin care treci si de pe forumurile online. Aici gasesti o multime de mamici dornice sa faca schimb de informatii cu tine si sa te ajute, pentru ca stiu ce presupune sa fii mamica.

Forumul Copilul.ro iti sta la dispozitie cu informatii si discutii despre cel;e mai actuale probleme si confruntari cu care au de-a face mamicile moderne de astazi.

Citeste si despre