Terapia de familie se mai numeste si terapie de cuplu si familie sau consiliere de familie. Aceasta este o forma de psihoterapie care are scopul de a rezolva conflictele sau problemele aparute in interiorul sistemului familial pe calea comunicarii.
Cand apelezi la terapia de cuplu si familie?
Oricine poate apela la aceasta forma de terapie. Nu trebuie sa ai probleme pentru a beneficia de psihoterapie. Sedintele pot fi facute pentru imbunatatirea sau intarirea relatiei celor 2 parteneri sau a membrilor familiei.
Poti apela la acest tip de psihoterapie in mai multe situatii:
- cand un membru al familiei sufera de o afectiune psihologica si aveti nevoie de ajutor pentru a face fata situatiei (schizofrenie, paranoia, depresie, tulburari alimentare etc.);
- cand un membru al familiei sufera de o boala grava (cancer, paralizii etc.)
- in urma unei traume emotionale puternice;
- in cazul dependentelor de droguri etc.
- copilul sufera de deficiente de invatare, tulburari comportamentale sau retard mental.
Foto: 4.bp.blogspot.com
La ce te trebuie sa te astepti?
Acest tip de terapie atrage toti membrii familiei laolalta in timpul unei sedinte. Atunci cand lucrati cu in psihoterapeut descoperiti abilitati si posibilitati noi de a rezolva probleme si modalitati noi de a va exprima emotiile si gandurile.
Puteti explora roluri de familie, norme si modele de comportament in scopul de a identifica problemele care contribuie la conflictele care v-au adus in cabinetul psihologic. In plus, terapeutul va poate ajuta sa intelegeti corect problemele si sa treceti mai usor prin ele.
Terapia de familie dureaza destul de putin timp - in jur de 6 luni. Planul terapeutic si organizarea sedintelor depind foarte mult de situatia si problemele cu care se confrunta familia ta.
O sedinta de psihoterapie se bazeaza doar pe comunicare. Cel mai mult veti vorbi voi, psihoterapeutul intervenind cu intrebari si nelamuriri, unde este cazul.
In prima sedinta acesta va va pune o serie de intrebari pentru a-si da seama cu ce se confrunta. Acestea pot include:
- ce v-a determinat sa apelati la terapie de familie si cuplu;
- istoricul personal si situatia familiala actuala;
- simptomele curente (grijile, gandurile, problemele de comunicare etc.).
Terapeutul foloseste aceste informatii pentru a intelege mai bine problema. Este extrem de important sa fiti foarte deschisi si sinceri, oricat de jenante, infricosatoare sau penibile vi se par lucrurile pe care le simtiti si care va macina.